Ads 468x60px

Τετάρτη 17 Αυγούστου 2011

iCloud: Ο νέος τρόπος αποθήκευσης και διαχείρισης των δεδομένων σας

H Apple ολοκλήρωσε την παρουσίαση της νέας iCloud υπηρεσίας, η οποία θα διατίθεται δωρεάν για όλους τους χρήστες του iOS 5 το φθινόπωρο.

To iCloud είναι μια νέα υπηρεσία στην οποία μπορείτε να αποθηκεύσετε μουσική, φωτογραφίες, εφαρμογές, ημερολόγια, έγγραφα κτλπ και να τα συγχρονίσετε ασύρματα και αυτόματα σε όλες σας τις συσκευές.

To iCloud αποτελεί ουσιαστικά ένα σκληρό δίσκο στο «σύννεφο», στο οποίο αποθηκεύονται όλα σας τα δεδομένα από τις iOS και Mac συσκευές. Από τη μεριά του χρήστη δεν απαιτείται τίποτα. Ούτε συγχρονισμός, ούτε διαχείριση.

Μάλιστα, με την εγγραφή στο iCloud ο καθένας δικαιούται 5GB αποθηκευτικού χώρου. Σε αυτά τα 5GB περιλαμβάνονται το Mail, τα έγγραφα, το Camera Roll, οι πληροφορίες του λογαριασμού, οι ρυθμίσεις και άλλα δεδομένα εφαρμογών και δεν μετράνε η μουσική, οι εφαρμογές, τα βιβλία και το Photo Stream.

Ας δούμε τις εφαρμογές που περιλαμβάνονται στην υπηρεσία iCloud:

Contacts, Calendar, Mail
Mε κάθε εγγραφή στο iCloud δικαιούστε δωρεάν λογαριασμό email στο me.com και το iCloud αναλαμβάνει να σας ειδοποιεί αυτόματα όποτε έχετε νέο μήνυμα.

Με το νέο ημερολόγιο μπορείτε να δημιουργείτε νέα ραντεβού και το iCloud αναλαμβάνει να τα συγχρονίσει αυτόματα σε όλες σας τις συσκευές. Μάλιστα, υποστηρίζεται και κοινό ημερολόγιο για να το μοιράζεστε για παράδειγμα με την οικογένειά σας.

Το ίδιο ισχύει και με τις επαφές όπου συγχρονίζονται αυτόματα σε όποια συσκευή θέλετε. Οποιαδήποτε αλλαγή πραγματοποιείτε κάπου ενημερώνεται αυτόματα το iCloud και προωθεί τις αλλαγές και στις υπόλοιπες συσκευές.

Apps, Books, Documents, Backup
Τώρα υπάρχει η δυνατότητα να δείτε όλες τις αγορασμένες εφαρμογές σας στο App Store και να τις κατεβάσετε ξανά χωρίς χρέωση σε οποιαδήποτε συσκευή. Από κει και πέρα οποιαδήποτε νέα αγορά πραγματοποιείτε θα είναι διαθέσιμη και μέσω του iCloud.

Επίσης, και η εφαρμογή iBookstore προσφέρει ιστορικό των αγορών σας αλλά και το συγχρονισμό των bookmarks και οποιοδήποτε άλλων αλλαγών έχετε κάνει στο κείμενο με όλες τις συσκευές σας.
Μπορείτε, ακόμα, να αποθηκεύσετε στο iCloud όλα τα έγγραφα που έχετε δημιουργήσει στη σουίτα iWork και να τα έχετε διαθέσιμα σε οποιαδήποτε συμβατή συσκευή.

Με την νέα υπηρεσία Backup το iCloud αποθηκεύει μια φορά τη μέρα μέσω Wi-Fi όλες σας τις ρυθμίσεις και δεδομένα από τη συσκευή. Η λειτουργία είναι παρόμοια με το Time Machine, δηλαδή γίνεται πρώτη φορά το ολικό backup και από κει και πέρα αποθηκεύονται μόνο οι αλλαγές. Το Backup αποθηκεύει τα εξής:
  • Purchased music, apps, and books
  • Photos and video in the Camera Roll
  • Device settings
  • App data
  • Home screen and app organization
  • Text and MMS messages
  • Ringtones
Photo Stream
H υπηρεσία αυτή προσφέρει συγχρονισμό των φωτογραφιών που έχετε στις iOS ή Mac συσκευές σας με το iCloud και με όλες τις συσκευές που είναι συνδεδεμένες με αυτό. Το Photo Stream εμφανίζεται ως ξεχωριστό μενού στην εφαρμογή Photos των iOS συσκευών, στο iPhoto για Mac, στον Pictures φάκελο σε PC και στο Apple TV.

Στις iOS συσκευές το Photo Stream έχει τη δυνατότητα προβολής των τελευταίων 1000 φωτογραφιών ενώ στο Mac δεν υπάρχει τέτοιος περιορισμός. Το iCloud, από την άλλη, θα κρατά αυτές τις φωτογραφίες για 30 μέρες online, οπότε έχετε πολύ χρόνο έτσι ώστε να αποθηκεύσετε μόνιμα το υλικό σε δικά σας άλμπουμ. Θα δίνεται η επιλογή για παράδειγμα αποθήκευσης των φωτογραφιών από το Photo Stream στο Camera Roll
iTunes in the Cloud
Με το iTunes in the Cloud μπορείτε να έχετε αυτόματα (3G ή Wi-Fi) σε όλες τις συσκευές σας οποιοδήποτε κομμάτι αγοράσετε χωρίς να χρειάζεται συγχρονισμός ή κάποια άλλη διαδικασία από μέρους σας.

Επίσης, μια άλλη ενδιαφέρουσα υπηρεσία είναι το iTunes Match με το οποίο μπορείτε να αποθηκεύσετε ολόκληρη τη μουσική σας βιβλιοθήκη στο iCloud και να είναι άμεσα διαθέσιμη σε οποιαδήποτε συσκευή μόνο με μια συνδρομή των $24.99/χρόνο.

Ο τρόπος που λειτουργεί είναι ο εξής: Το iTunes σκανάρει την βιβλιοθήκη σας και καθορίζει ποια κομμάτια υπάρχουν ήδη στο iTunes Store οπότε και τα αποθηκεύει στο iCloud. Oποιοδήποτε κομμάτι δεν ταιριάζει μπορείτε να το ανεβάσετε χειροκίνητα. Τα μουσικά αυτά κομμάτια μετατρέπονται αυτόματα σε 256kbps ανεξάρτητα της αρχικής τους ποιότητας.

Δυστυχώς, ο τρόπος αυτός απαιτεί τα κομμάτια να αποθηκεύονται σε όλες σας τις συσκευές και δεν επιτρέπει το streaming των κομματιών όπως αναμέναμε αρχικά.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...