Ads 468x60px

Πέμπτη 18 Αυγούστου 2011

iOS vs Android Ποιο λειτουργικό είναι ποιό ασφαλές?

Σύμφωνα με την εταιρεία ασφάλειας υπολογιστών Symantec, το λειτουργικό σύστημα της Apple έχει 10 φορές περισσότερα τρωτά σημεία από το Android!
 
H εταιρεία στην πρόσφατη έκθεση της “Window into Mobile Device Security” πραγματοποίησε έρευνα πάνω στην αντίσταση των λειτουργικών συστημάτων iOS και Android σε διάφορες απειλές τύπου malware, phising, spam και απώλειας δεδομένων.

Η έρευνα αποκάλυψε 200 τρωτά σημεία στο λειτουργικό σύστημα iOS, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων ήταν σχετικά ακίνδυνα, ενώ τα υπόλοιπα σε περίπτωση που εκμεταλλευτούν, μπορούν να δώσουν στον επιτιθέμενο πλήρη πρόσβαση σε όλα τα δεδομένα και τις υπηρεσίες της συσκευής.

Ωστόσο, η ασφάλεια της Apple εξακολουθεί να θεωρείται πολύ υψηλή χάρη στην ενσωματωμένη κρυπτογράφηση αλλά και στην πολιτική της εταιρείας για τακτικούς ελέγχους όλων των διαδικασιών. Συγκεκριμένα, η Apple πραγματοποιεί ολοσχερή έλεγχο σε κάθε εφαρμογή πριν αυτή γίνει διαθέσιμη στο κοινό, κάτι που έχει αποδειχτεί αποτρεπτικός παράγοντας για τις επιθέσεις malware, απώλειας δεδομένων και DoS.

Διαπιστώθηκε επίσης, ότι το iOS δεν προσβάλλεται από τους παραδοσιακούς ιούς και τους ιούς τύπου worm, ενώ, αντίθετα, δεν υπάρχει κάποιος μηχανισμός προστασίας ενάντια σε spam και phising.
Από την άλλη πλευρά, το λειτουργικό σύστημα Android παρά τα μόλις 18 τρωτά σημεία του, εξακολουθεί να έχει κάποιες πολύ σημαντικές αδυναμίες. O ανοιχτός χαρακτήρας του συστήματος, επιτρέπει στους εγκληματίες να σχεδιάζουν και να διαμοιράζουν ανώνυμα εφαρμογές που περιέχουν malware μέσω του Android Market και του Διαδικτύου, ή ακόμα και να ενσωματώνουν κακόβουλο κώδικα σε “αθώες” εφαρμογές και να τις αναδιανέμουν στο Internet.

Συμπερασματικά, η Apple χρησιμοποιεί μια προληπτική προσέγγιση προς την ασφάλεια, ενώ η Google βασίζεται σε ένα μοντέλο γρήγορης απόκρισης. Και οι δύο έχουν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά τους, αλλά η Apple φαίνεται να είναι πιο ασφαλής, καθώς έχει μειωμένο αριθμό κενών ασφαλείας. Εξάλλου, θα ήταν αδύνατο η Google να πραγματοποιεί ελέγχους με τον τρόπο που κάνει η Apple, μιας και φορτώνονται περίπου 2.500 Android εφαρμογές κάθε μέρα!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...