Ads 468x60px

Τετάρτη 17 Αυγούστου 2011

MacBook Pro 2011 15-inch MacUser Review

Η αναβαθμισμένη σειρά των MacBook Pro του Φεβρουαρίου που μας πέρασε αποτελεί μια από τις δυνατότερες αναβαθμίσεις της Apple με την προσθήκη Sandy Bridge επεξεργαστών και της νέας τεχνολογίας Thunderbolt.


Μια άλλη μεγάλη αλλαγή αφορά την επιλογή καρτών γραφικών από την AMD καθώς και την αποκλειστική χρησιμοποίηση της ενσωματωμένης κάρτας Intel HD στο μοντέλο των 13ών ιντσών. Περισσότερες, όμως, πληροφορίες για τα χαρακτηριστικά των νέων MacBook Pro μπορείτε να βρείτε σε αυτό το συγκεντρωτικό δημοσίευμα.
Για τις ανάγκες αυτού του review διαθέτω στην κατοχή μου το καινούργιο MacBook Pro 15 ιντσών με επεξεργαστή i7 τεσσάρων πυρήνων στα 2.0GHz, μνήμη RAM 4GB, κάρτα γραφικών ATI Radeon 6490M με μνήμη 256MB σε Snow Leopard.
Αισθητική και εξωτερικά χαρακτηριστικά
Όσοι διατηρείτε μια επαφή με τα προϊόντα της Apple θα παρατηρήσετε ότι για τρίτη συνεχόμενη χρονιά ο σχεδιασμός των MacBook Pro παραμένει ο ίδιος. Και καλά κάνει, βεβαίως, αφού το unibody aluminum αποτελεί διαχρονική αξία στην ομορφιά και στιβαρότητα του μηχανήματος. Η μοναδική αλλαγή που υπάρχει αφορά στην αριστερή πλευρά με το νέο λογότυπο του Thunderbolt για το οποίο θα πούμε περισσότερα παρακάτω.


Κατά τ’ άλλα τα πράγματα παραμένουν τα ίδια: 1 θύρα για το MagSafe, FireWire και Thunderbolt, 2 θύρες USB 2.0, line in, line out, SDXC slot, battery indicator στην αριστερή πλευρά, kensington lock και super drive στην δεξιά.
Τα μόνα αρνητικά που δεν έχουν αλλάξει αυτά τα χρόνια είναι ο μικρός αριθμός των θυρών USB και η πενιχρή ανάλυση της οθόνης στα 1440×900. Εάν ενδιαφέρεστε σοβαρά για το 15άρι πρέπει οπωσδήποτε να προτιμήσετε το μοντέλο με την υψηλή ανάλυση στα 1680×1050 και την antiglare οθόνη για να καταλάβετε την ποιότητα του υπολογιστή.

Επιδόσεις
Εδώ είναι το κυρίως κομμάτι και η δύναμη του MacBook Pro. Με τέσσερις πυρήνες στα 2.0GHz Core i7 μιλάμε για τέρας! Ακόμα και στις πιο απαιτητικές διεργασίες δεν θα αντιμετωπίσετε κανένα πρόβλημα, κόλλημα κτλπ. χάριν στις τεχνολογίες hyper-threading και Turbo Boost της Intel. Δεν θα φτάσει, βέβαια, ποτέ έναν iMac αλλά στους περισσότερους χρήστες δεν θα έχει σημασία αφού η φορητότητα σε συνδυασμό με τις επιδόσεις καθιστούν το νέο MacBook Pro ιδανικό υποψήφιο για οποιαδήποτε δουλειά κάνετε.
Ειδικά στη χρήση επαγγελματικών εφαρμογών με υψηλές απαιτήσεις (Final Cut, Aperture, Photoshop) θα δείτε ότι το μηχάνημα δεν «ιδρώνει» καθόλου. Εκεί φαίνεται πραγματικά η δύναμη του νέου MacBook Pro σε σχέση με τα παλαιότερα μηχανήματα χάριν στους τέσσερις πυρήνες του επεξεργαστή βέβαια.
Η νέα κάρτα γραφικών της AMD δεν απογοητεύει από τη μεριά της. Είναι σαφώς καλύτερη σε απόδοση από τις NVIDIA των προηγούμενων μοντέλων αλλά η ενσωματωμένη Intel HD δεν τα πάει εξίσου καλά υστερώντας σε σχέση με τα προηγούμενα μοντέλα. Ως εκ τούτου το 13άρι μοντέλο που έχει μόνο την Intel HD κάρτα για γραφικά δεν θα αποτελέσει ισχυρό χαρτί για αυτούς που θέλουν gaming.

Thunderbolt
Το Thunderbolt είναι μια νέα τεχνολογία που αποτελεί καρπός της συνεργασίας της Apple με την Intel που αναμένεται να αποτελέσει το μελλοντικό στάνταρ στην συνδεσιμότητα περιφερειακών συσκευών με τον υπολογιστή.
Εξωτερικά μοιάζει με την γνώριμη DisplayPort που έχουμε δει σε παλαιότερα MacBook και μάλιστα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως τέτοια για τη σύνδεση με μια εξωτερική οθόνη για παράδειγμα.


Το μεγάλο ατού του Thunderbolt είναι η ταχύτητα και ευκολία που προσφέρει. Συγκεκριμένα, το Thunderbolt προσφέρει θεωρητική ταχύτητα 10Gb/s (πρακτικά μπορεί να είναι λίγο μικρότερη, περίπου στα 8Gb/s) που είναι αρκετά υψηλότερη από οτιδήποτε χρησιμοποιούμε σήμερα. Είναι εφικτή μάλιστα η ταυτόχρονη λήψη και μετάδοση δεδομένων αλλά και η κατά σειρά σύνδεση περιφερειακών σε μία μόνο θύρα.

Περισσότερες τεχνικές λεπτομέρειες μπορείτε να μάθετε σε αυτό το συγκεντρωτικό δημοσίευμα.
Δυστυχώς, η ύπαρξη Thunderbolt περιφερειακών είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη, οπότε πρακτικά δεν μπορούμε να αξιοποιήσουμε την τεχνολογία αλλά ελπίζουμε ότι στο μέλλον θα κυκλοφορήσουν ολοένα και περισσότερες συσκευές που θα εκμεταλλεύονται την καινοτόμα αυτή τεχνολογία.

Γενικά
Όπως είδατε η νέα σειρά των MacBook Pro για το 2011 αποτελεί μια γεναία αναβάθμιση σε σχέση με την περσινή γενιά.
Εάν σκέφτεστε να πάρετε τώρα έναν καινούργιο Mac υπολογιστή (ή να αναβαθμίσετε από παλαιότερα μοντέλα με Core 2 Duo επεξεργαστές) το νέο MacBook Pro αποτελεί μια φανταστική επένδυση παρά την υψηλή τιμή του.

Ειδικά για το 15άρι MacBook Pro με τιμή που ξεκινά από τα 1900€ στην Ελλάδα (και ακόμα παραπάνω εάν επιλέξετε το μοντέλο με την υψηλή ανάλυση) η απόκτησή του είναι αρκετά ακριβή αλλά εάν διαθέτετε τα χρήματα δεν θα μείνετε στο ελάχιστο παραπονεμένοι από αυτά που προσφέρει.

Source:http://www.macuser.gr/
Βαθμολογία MacUser: 4/5

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...