Ads 468x60px

Σάββατο 27 Αυγούστου 2011

O Steve Jobs οδήγησε την Adobe στο flash (;)

H Pamela Pfiffner στο βιβλίο της Inside the Publishing Revolution αναφέρει μια ενδιαφέρουσα ιστορία σχετικά με τις πρώτες μέρες της Adobe και της Apple.
Apple vs Adobe Flash
Όταν ξεκίνησε η Adobe το 1982 ήταν μια μικρή εταιρεία hardware με δύο υπαλλήλους, τους John Warnock και Chuck Geschke. Η Adobe ήταν αποφασισμένη να κατασκευάσει τον καλύτερο εκτυπωτή της εποχής χρησιμοποιώντας το λογισμικό PostScript που είχε γράψει ο Warnock.

Την ίδια περίοδο, όμως, και η Apple εργαζόταν πάνω στον LaserWriter, τον πρώτο laser εκτυπωτή μαζικής παραγωγής. Αλλά η Apple δεν διέθετε το απαραίτητο software για την παραγωγή ευκρινούς κειμένου στα 300ppi, διέθετε, όμως, καταπληκτικό hardware χάριν στη συνεργασία με την Canon.
Όταν ο Steve Jobs έμαθε για την Adobe πήγε και επισκέφτηκε τους δύο υπαλλήλους της. Ο Jobs έμεινε έκπληκτος από την παρουσίαση του PostScript και το ήθελε! Ο Jobs κατάλαβε ότι η Apple διέθετε ανώτερο hardware και η Adobe ανώτερο software. Oπότε οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν.
“We were the first ones in the U.S. to have the Canon laser printer. When we went over to see John and Chuck, we could quickly see that our hardware was going to be better than theirs and that their software was more advanced than what we were working on. I was simply blown away by what I saw.”
Το 1984 oι Warnock και Geschke συναντήθηκαν στο Cupertino με τον Jobs για να συζητήσουν. Ο Jobs πρότεινε την παραχώρηση άδειας του software της Adobe για να το συμπεριλάβει στον Canon εκτυπωτή. Ο Jobs είπε χαρακτηριστικά “δεν χρειάζομαι τον υπολογιστή, δεν χρειάζομαι τον εκτυπωτή, χρειάζομαι το λογισμικό”
Ο Geschke δηλώνει σήμερα:
“If someone keeps saying, ‘You have a business here,’ and it’s not the business you’re doing, then it’s time to change your business”
Ο Jobs ουσιαστικά έπεισε την Adobe να μετατραπεί από μια hardware εταιρεία σε εταιρεία λογισμικού.
Όπως καταλαβαίνετε ο Jobs κατάφερε να πάρει αυτό που θέλει και οδήγησε την Adobe σε λογισμικό όπως το Photoshop και αργότερα το Flash.

Προφανώς τα πράγματα μπορεί και πάλι να είχαν καταλήξει όπως είναι σήμερα ακόμα και αν ο Jobs δεν είχε βάλει το χεράκι του αλλά είναι ενδιαφέρον να παρατηρήσουμε ότι οι σχέσεις των δύο εταιρειών ουσιαστικά χάλασαν το 2007 με την απόφαση της Apple να παρατήσει το flash στις πολύ δημοφιλείς iOS συσκευές της.

Οι δύο άνδρες μάλιστα έχουν μόνο καλά λόγια να πουν ο ένας για τον άλλο. Ο Jobs αναφέρει ότι θα εμπιστευόταν στον Warnock τη ζωή του και ότι είχαν μια καλή προσωπική σχέση παρόλο που δεν συμφωνούσαν στα πάντα.
“We always felt that Apple should stand at the intersection of art and technology, and John felt the same way about Adobe. The Mac was the first computer that was commercially available with a graphical user interface. We were doing typography on the screen, while with PostScript Adobe was doing type on the printed page. John had a developed aesthetic sense, too. We meshed together well.”

Source: http://www.macuser.gr/steve-jobs-adobe-flash-6531/

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...