Ads 468x60px

Δευτέρα 29 Αυγούστου 2011

Το προφίλ του Tim Cook

Το προφίλ του Tim Cook


Όσο περνούν οι μέρες, τα φώτα της δημοσιότητας φεύγουν από τον Steve Jobs και την απόφασή του να παραδώσει τα ηνία της Apple κι αρχίζουν να εστιάζουν στον Tim Cook, τον νέο διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας. Ποιος είναι, όμως, ο νέος ισχυρός άνδρας της Apple;

Πριν από λίγα χρόνια, και όταν ο Jobs εμφάνισε για πρώτη φορά προβλήματα υγείας, το περιοδικό Fortune έχρισε τον Cook ως τον επόμενο CEO της Apple. Τελικά, η πρόβλεψη του Fortune επαληθεύτηκε. Ο Cook έχει τη φήμη του ανθρώπου που δε σταματά ποτέ να δουλεύει, ενώ γνωρίζει πολύ καλά οτιδήποτε έχει να κάνει με την επιχειρηματική στρατηγική. Κατά γενική ομολογία, είναι ο άνθρωπος που έχτισε ισχυρούς δεσμούς με τους Ασιάτες κατασκευαστές, δίνοντας στην Apple τη δυνατότητα να κρατήσει τις τιμές των iPad/iPhone σε άκρως ανταγωνιστικά επίπεδα.

Ο θρύλος λέει ότι ο Cook συγκάλεσε κάποτε σύσκεψη με τους στενούς του συνεργάτες, για να συζητήσουν τις δυσκολίες στην προμήθεια υλικού από τις χώρες της Ασίας. Είχαν περάσει μόλις 30 λεπτά από την έναρξη της σύσκεψης, όταν ο Cook συνειδητοποίησε ότι πρέπει να σταλεί ένα στέλεχος της Apple στην Κίνα και να εγκατασταθεί εκεί για να ρυθμίζει τις εκκρεμότητες. Στράφηκε, τότε, σε έναν από τους συνεργάτες του και τον ρώτησε "γιατί είσαι ακόμα εδώ;" Ο συνεργάτης του, ονόματι Sabih Khan, εγκατέλειψε αμέσως την αίθουσα κι έβγαλε ένα εισιτήριο χωρίς επιστροφή για την Κίνα.

Ένας άνθρωπος που εργαζόταν μέχρι πρότινος στην Apple δήλωσε στους συναδέλφους από το αμερικανικό PC Magazine ότι "στην πραγματικότητα, αυτός που διοικούσε την Apple ήταν ο Tim Cook. Είναι ένας πολύ οργανωμένος άνθρωπος και είναι αυτός που έχει κάνει την Apple μια εταιρεία που λειτουργεί ομαλότατα". Σε επίπεδο άσκησης διοίκησης, άπαντες -συμπεριλαμβανομένης και της Goldman Sachs- συμφωνούν ότι ο Cook είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για να ηγηθεί της Apple, έχοντας διατελέσει επί σειρά ετών υπεύθυνος λειτουργιών (COO) στην εταιρεία.

Αυτό που του λείπει είναι το επικοινωνιακό χάρισμα. Δεν έχει ούτε το ταμπεραμέντο, αλλά ούτε και η σκηνική παρουσία του Jobs. Θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε ποιος θα παρουσιάσει το επόμενο μεγάλο προϊόν της Apple, το οποίο εκτός απροόπτου θα είναι το iPhone 5.

Η βασική μομφή στο πρόσωπο του Cook έχει να κάνει με την έλλειψη οράματος, κάτι που προκύπτει από την αναπόφευκτη σύγκριση με τον Steve Jobs. Κάποιοι εικάζουν ότι ο Cook θα περιοριστεί σε αμιγώς διοικητικό ρόλο και θα εκχωρήσει σε τρίτα πρόσωπα αρμοδιότητες που βρίσκονταν στο χαρτοφυλάκιο του Jobs. "Μου αρέσει ο Tim Cook αλλά δεν είναι οραματιστής. Κάποιος άλλος μέσα στην εταιρεία θα δώσει το μελλοντικό όραμα. Αυτή τη στιγμή γίνονται πολλές ζυμώσεις μέσα στην Apple για τη διαμόρφωση της επόμενης ημέρας", είπε στο αμερικάνικο PC Magazine το πρώην στέλεχος της Apple.

Πηγή: pcmag.com

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...