Ads 468x60px

Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

Είμαστε εθισμένοι στα... smartphones

Posted Image

Την ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση πως πολλοί χρήστες «έξυπνων» τηλεφώνων έχουν αναπτύξει εθισμό στη χρήση τους, φαίνεται να επιβεβαιώνει μια νέα μελέτη.
Επιστήμονες από τις ΗΠΑ και την Φινλανδία ανέλυσαν τις συνήθειες χιλιάδων χρηστών από τις δύο χώρες, διαπιστώνοντας ότι ελέγχουν ασταμάτητα όσες ώρες είναι ξύπνιοι τα e-mail τους, τα μηνύματα στα site κοινωνικής δικτύωσης και τις ειδήσεις.

Ο τυπικός έλεγχος είναι υπερταχύς: διαρκεί λιγότερο από 30 δευτερόλεπτα και αφορά το ξεκλείδωμα του smartphone και την πρόσβαση σε μία εφαρμογή κάθε φορά.
Η μελέτη έδειξε ακόμη πως η χρήση του smartphone κατά κύριο λόγο αφορά τον προαναφερθέντα έλεγχο, ενώ δεν γίνεται διόλου τυχαία: οι χρήστες λ.χ. διαβάζουν κατά κανόνα τα e-mail τους όταν βρίσκονται καθ’ οδόν προς μια εργασία ή παρακολουθούν τις ειδήσεις όταν νιώθουν ανία.
Και για να επιβεβαιωθεί ο ορισμός του εθισμένου, οι χρήστες των smartphones δήλωσαν πως δεν υποδηλώνει εθισμό η συμπεριφορά τους, αλλά μια απλή, αναγκαία κατάχρηση.
«Αυτό που μας ανησυχεί είναι η παραδοχή πως όταν βαριούνται, παίρνουν το τηλέφωνό τους και αναζητούν κάτι ενδιαφέρον που θα διώξει την ανία τους», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Άνττι Ουλασβίρτα, από το Ίδρυμα Τεχνολογίας της Πληροφόρησης του Ελσίνκι.

«Όταν ένας άνθρωπος καταφεύγει μονίμως σε μια συσκευή για να βρει κάτι ενδιαφέρον, συστηματικά αποσπάται η προσοχή του από πιο σημαντικά πράγματα που συμβαίνουν γύρω του».


Επιπλέον, πρόσθεσε, οι συνήθειες είναι αυτόματες συμπεριφορές που υπονομεύουν τον πιο συνειδητό έλεγχο τον οποίο απαιτεί η ζωή μας. «Ήδη μελέτες έχουν συσχετίσει τη χρήση των smartphones με τροχαία ατυχήματα και κακή ισορροπία ζωής-εργασίας», τόνισε.
«Δυστυχώς, δεν είναι διόλου εύκολο να αλλάξει κανείς τις συνήθειές τους, όπως έχουν αποδείξει και δεκαετίες ερευνών στην Ψυχολογία», κατέληξε.
Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Personal and Ubiquitous Computing».



Source:http://www.iphonehellas.gr/forum/topic/73739

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...