Ads 468x60px

Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2011

Σκέψεις μετά την παραίτηση του Steve Jobs

Η παραίτηση του Steve Jobs από τη θέση του CEO στην Apple προκάλεσε έντονες συζητήσεις σχετικά με το μέλλον και τη βιωσιμότητα της εταιρείας στον ολοένα και πιο ανταγωνιστικό χώρο της τεχνολογίας.

Η Apple, βέβαια, είναι μια τεράστια εταιρεία με αρκετά δομημένη διοικητική και εκτελεστική οργάνωση και δεν είναι τόσο εύκολο να καταρρεύσει. Είναι γεγονός ότι στην Apple επικρατεί μια κουλτούρα, την οποία έχει καλλιεργήσει ο ίδιος ο Steve Jobs και έχει φροντίσει (βλ. Apple University) έτσι ώστε να διατηρηθεί και μελλοντικά με τους κατάλληλους ανθρώπους.

Η ανακοίνωση της παραίτησης του Steve Jobs από τη θέση του CEO, ωστόσο, είναι κάτι το τυπικό που ήταν θέμα χρόνου να πραγματοποιηθεί. Ο Tim Cook που τον αντικατέστησε εκτελούσε ουσιαστικά τα καθήκοντα του CEO εδώ και πολλούς μήνες και έτσι η προαγωγή του ήταν καθαρά για τυπικούς λόγους ενώ και η κυριότερη αιτία που τα περισσότερα δημοσιεύματα του τύπου φαίνονται καθησυχαστικά σχετικά με το μέλλον της Apple είναι και ο νέος ρόλος του Jobs.

Tim Cook

Αδιαμφισβήτητα τους τελευταίους μήνες η Apple υπό την αρχηγία του Tim Cook γνώρισε μεγάλες επιτυχίες μεταξύ των οποίων και η επίτευξη ρεκόρ στην τιμή της μετοχής της και στην ανάδειξη της ως η μεγαλύτερη εταιρεία σε αξία παγκοσμίως. Όλα αυτά, βέβαια, υπό την επίβλεψη του Steve Jobs, η οποία θα συνεχιστεί και τώρα που και επίσημα παραιτήθηκε από CEO.

Τι θα γίνει, όμως, όταν ο Steve Jobs δεν θα μπορεί να έχει τον συμβουλευτικό ρόλο που διατηρεί τώρα;
Πολλοί θα επιχειρηματολογήσουν ότι στην Apple υπάρχουν πολλοί ταλαντούχοι εργαζόμενοι -από προγραμματιστές μέχρι σχεδιαστές- που μπορούν επάξια να συνεχίσουν την κληρονομιά του Steve Jobs. Ωστόσο, ο Steve Jobs διαθέτει αυτό το «χάρισμα» που είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί σήμερα. Αυτό το «χάρισμα» που επέτρεψε στην Apple τη δημιουργία αυτών των υπέροχων προϊόντων που έχουν καθορίσει ολόκληρα τεχνολογικά κινήματα. Αυτό το «χάρισμα» που, ίσως, μόνο ένας άνθρωπος διαθέτει στην Apple: o Jonathan Ive.


O Aaron Swartz γράφει:
Here’s how Apple products are created: a team of designers decide exactly what a product should do and how it should look and feel, their work is ruthlessly edited by Steve until he approves, and then the entire rest of the company is given the task of moving mountains to make that dream real.
Αυτό είναι αλήθεια. Και τον ρόλο της πραγματοποίησης του οράματος του Jobs στην Apple έχει αναλάβει ο Tim Cook, ο οποίος ομολογουμένως κάνει καταπληκτική δουλειά εξασφαλίζοντας άψογη γραμμή παραγωγής και συνεργασία με τους προμηθευτές, διαφήμιση, marketing κτλπ.

O Aaron Swartz, μάλιστα, παρουσιάζει ως «πειστήριο» της διαφοράς των Cook και Ive τα keynotes που δίνει η Apple. Ο μόνος που έχει παρουσιάσει ένα keynote με τον ρυθμό, τη ζωντάνια και τον ενθουσιασμό του Jobs είναι ο Ive:
Steve Jobs is well known for raising the product keynote to an art form. But the others who have taken over the speaking job in recent years — Scott Forstall, Phil Schiller, Tim Cook — seem like clumsy kids trying to fill the shoes of the master. There’s only one person at Apple who gives talks with the elegance and style of Steve: Jony Ive.
Σίγουρα, κρίνουμε με αυτά που γνωρίζουμε και μόνο με αυτά. Ο Ive μοιάζει ως ιδανικότερη επιλογή από τον Cook για την αντικατάσταση του Jobs ως τον άνθρωπο που θα δείξει τον σωστό δρόμο. Η Apple έχει μια σπουδαία σειρά προϊόντων που θα την κρατήσουν «ζωντανή» για αρκετά χρόνια ακόμα. Άλλωστε ο Jobs έχει θέσει το “όραμα” πολύ καιρό πριν και απλά είναι θέμα χρόνου και δυνατοτήτων της τεχνολογίας μέχρι να ολοκληρωθεί κάποια στιγμή στο μέλλον.

Ο γράφων θεωρεί ότι ο ρόλος του Cook είναι αρκετός για να διασφαλίσει την ομαλή και σωστή εκτέλεση του οράματος του Jobs και την επιτυχία της Apple αλλά ο Ive είναι αυτός που μπορεί να θέσει το νέο όραμα για την εταιρεία όταν έρθει η ώρα.

Source:http://www.macuser.gr/thoughts-on-steve-jobs-6562/

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...