Το παρακάτω άρθρο δημιούργησε πληθώρα σχολίων όταν παρουσιαστικε ως βασικό άρθρο στην βρετανική εφημερίδα Daily Mail.
ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΩ ΚΑΘΟΛΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦO!!! Τα σχόλια δικά σας!
Μετάφραση: Άρης Δημοκίδης (Lifo.gr)
Εξαιρετικός ναι, αλλά δεν ήταν και κανάς Αϊνστάιν.
Του A.N. Wilson.
Ο πρόεδρος Ομπάμα είπε: «Ο κόσμος έχασε έναν οραματιστή!» Ποιος είχε πεθάνει; Ο Πάπας; Ο Δαλάι Λάμα; Κάποιος σπουδαίος ποιητής ή καλλιτέχνης; Όχι, ήταν ο δημιουργός της Apple.
Ο θάνατος οποιουδήποτε άντρα στα 56 του είναι λυπηρός για τους δικούς του. Και κανείς δεν αρνείται πως ο Τζομπς ήταν ένας εξαιρετικός και πρωτοποριακός τεχνικός. Ένας τεχνίτης με εξαιρετική επιχειρησιακή ικανότητα και γνώσεις του μάρκετινγκ.
Αλλά όσο ικανός κι αν ήταν, αξίζει πραγματικά τους θρήνους των φανς του και την υπερπροβολή των μίντια; (Το BBC ξεκίνησε το τηλεοπτικό του δελτίο με την είδηση του θανάτου του!)
Ή μήπως η σχεδόν αγιοποίησή του λέει περισσότερα για τη σύγχρονη εποχή και την εμμονή μας με άχρηστα γκάτζετ;
Δεν υπάρχει αμφιβολία πως απ’ το 1977 πολλά πράγματα που συνήθως γίνονταν στο χαρτί ή από το τηλέφωνο γίνονται πλέον γρηγορότερα και ευκολότερα σε μια οθόνη. Αλλά παρ’ ό,τι πολλοί από μας έχουμε εθιστεί στα κομπιούτερ μας – κοιτώντας συνέχεια τα email μας, σερφάροντας στο ίντερνετ και κάνοντας αγοραπωλησίες ονλάιν, μπορούμε να πούμε στα σίγουρα ότι οι ζωές μας έχουν αλλάξει προς το καλύτερο;
Αυτό λένε πάνω κάτω όσοι μιλούν για τον νεκρό. Ο Δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ είπε ότι η Αμερική έχασε μια ιδιοφυϊα που θα μείνει στην Ιστορία όπως και ο Τόμας Έντισον ή ο Αϊνστάιν. Ο δε Stephen Fry πήγε ένα βήμα παραπέρα λέγοντας: «Λίγοι ξεπερνούν τον Στιβ Τζομπς σ’ αυτόν τον πλανήτη».
Έι! Μισό λεπτό. Κι ο Μαντέλα; Ο Αρχιεπίσκοπος Τούτου; Όσοι βοήθησαν να τελειώσει το Απαρτχάιντ στη Νότια Αφρική; Υπάρχουν ογκολόγοι και ερευνητές που δουλεύουν αθέατοι και χωρίς να προβάλλονται – κι όμως έχουν νικήσει καρκίνους κι έχουν σώσει ζωές. Ο προηγούμενος Πάπας, η κυρία Θάτσερ και ο Ρόναλντ Ρίγκαν, μαζί με τον πρώην Σοβιετικό πρόεδρο Γκορμπατσόφ ανέτρεψαν 70 χρόνια κομμουνισμού χωρίς μεγάλη φασαρία.
Αυτοί που πιστεύουν πως ο Τζομπς ήταν στην ίδια κατηγορία θα πρέπει μάλλον να κλείσουν τα κομπιούτερ τους και να βγαίνουν έξω συχνότερα.
Ο Μπλούμπεργκ είπε ότι ο Τζομπς άλλαξε τη γνώση μας για τον κόσμο με τον τρόπο που το είχε κάνει κι ο Αϊνστάιν. Κι όμως, δεν το έκανε. Ο Αινστάιν ουσιαστικά άλλαξε τον τρόπο που βλέπουμε το σύμπαν. Ο Τζομπς δημιούργησε απλώς όμορφα γκατζετάκια που μας βοηθούν να κάνουμε τα πράγματα που ήδη κάναμε – να ακούμε μουσική, να γράφουμε, να συνομιλούμε ή να στέλνουμε μηνύματα και να μαζεύουμε πληροφορίες.
Αν παλιά ψάχναμε πληροφορίες σε ένα βιβλίο, τώρα ψάχνουμε και βρίσκουμε (συχνότατα ανακριβείς!) πληροφορίες ονλάιν. Αν κάποτε στέλναμε τηλεγραφήματα τώρα στέλνουμε μέιλ. Ναι, ο Τζομπς έκανε πιο ελκυστικές τις ονλάιν αγορές – αλλά πάλι ψώνια κάνουμε, όπως παλιά.
Όταν ο Γκούτενμπεργκ εφηύρε την τυπογραφία τον 15ο αιώνα, άλλαξε πραγματικά τον κόσμο. Η γνώση γραφής και ανάγνωσης εξαπλώθηκε σ’ όλο τον πλανήτη. Παρομοίως, οι ιδρυτές της Βιομηχανικής Επανάστασης στη Βρετανία άλλαξαν την καθημερινή ζωή πέρα από κάθε φαντασία, δημιουργώντας νέες κοινωνικές τάξεις, αλλάζοντας τη δομή της κοινωνίας. Τα γκάτζετ που έφτιαξε ο Στιβ Τζομπς απλώς δεν είναι στην ίδια κατηγορία με τα παραπάνω.
Φυσικά υπάρχουν και οι εθισμένοι στα κομπιούτερ, αυτοί που η ζωή τους περιστρέφεται γύρω από οθόνες, απ’ το Twitter, το eBay και το Facebook. Γι’ αυτούς, ο Τζομπς ίσως να μοιάζει σα να ήταν το σημαντικότερο άτομο του πλανήτη. Αλλά το να τον αποκαλείς οραματιστή είναι γελοίο. Απλώς βελτίωσε την ταχύτητα πραγμάτων που, έτσι κι αλλιώς, ήδη κάναμε.
Ουσιαστικά, ο κόσμος είναι ο ίδιος που ήταν και πριν τον Στιβ Τζομπς. Ο Τζομπς ήταν απλώς ένα έξυπνο παιδί που στάθηκε τυχερό. Ο πιο σημαντικός άνθρωπος του πλανήτη; Βρείτε κανάν άλλο.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου