Ads 468x60px

Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011

Η μάχη των iPhones: iPhone 4S vs 4 vs 3GS

by: Charis Tasioulis | October 5, 2011

Πριν από λίγες ώρες λοιπόν, ο Tim Cook και αρκετά άλλα στελέχη της Apple παρουσίασαν το iPhone 4S. Διαβάζοντας την ίδια στιγμή το timeline στο Twitter, παρατηρούσες πως η πλειοψηφία των χρηστών είχε απογοητευτεί. Σε αυτό συνέβαλλαν και οι ατέλειωτες φήμες που κυκλοφορούσαν τους τελευταίους μήνες, πολλές από τις οποίες έδειχναν σε ένα μεγαλύτερο και λεπτότερο iPhone 5 (ποιος ξεχνάει όλες αυτές τις θήκες που έφτιαχναν κινέζικες εταιρείες;). Μία άλλη αιτία είναι πως αυτή τη φορά η Apple επέλεξε -για διάφορους λόγους- να καθυστερήσει την ανακοίνωση της νέας συσκευής όχι για 1, αλλά για 4 μήνες. Τελικά, είναι αρκετά σημαντική η αναβάθμιση από το iPhone 4;


Οι προσδοκίες ήταν μεγάλες

Οι επενδυτές πάντως δεν πείστηκαν, όχι τουλάχιστον στην αρχή, κι αυτό γιατί λίγα λεπτά μετά το τέλος της παρουσίασης η μετοχή της Apple έπεφτε έως και 4,5%. Μέχρι το τέλος της συνεδρίασης όμως, κατάφεραν να συγκρατήσουν και να ανακάμψουν την πτώση κλείνοντας στο -0,56%. Ανατρέχοντας κανείς τις προηγούμενες ανακοινώσεις νέων συσκευών από την εταιρεία, θα παρατηρήσει πως σχεδόν κάθε φορά η μετοχή της εκείνη τη μέρα καταγράφει μείωση, κάτι που μπορεί να αποδοθεί στις μεγάλες προσδοκίες που δημιουργούνται από τους καταναλωτές. Όπως έχει αποδείξει η ιστορία, αυτές οι τόσο υψηλές προσδοκίες δημιουργούνται άδικα, αφού η Apple ποτέ δεν αναβαθμίζει σημαντικά μία νέα συσκευή σε σύγκριση την προηγούμενη. Την ίδια απογοήτευση, αν θυμάστε, ένιωθαν οι κάτοχοι του 3GS όταν είχε ανακοινωθεί το 4, μιας και δεν πίστευαν πως αξίζει να δώσουν 659€ για τη νέα συσκευή.

Τα χαρακτηριστικά του hardware της νέας συσκευής

Έτσι και αυτή τη φορά η αναβάθμιση από το iPhone 4 στο iPhone 4S δεν είναι τόσο μεγάλη όσο περιμέναμε. Το νέο smartphone έχει τον διπύρηνο επεξεργαστή A5 (τον ίδιο έχουν “κουμπώσει” και στο iPad 2) και επιτρέπει μέχρι και 7x ταχύτερο rendering γραφικών. Η μπαταρία του σαφώς είναι μεγαλύτερη, αφού παρόλο που οι χρόνοι διάρκειας που δίνει η εταιρεία στο site της είναι πάνω κάτω ίδιοι με του iPhone 4, οι απαιτήσεις λόγω και του νέου επεξεργαστή έχουν αυξηθεί. Επιπλέον, η Apple έχει κάνει κάποιες βελτιώσεις στην κεραία και ακόμα περισσότερες στην camera.

Όπως πολλοί γνωρίζετε, ο αριθμός των MP σε μία camera δεν σημαίνει αυτόματα καλύτερες φωτογραφίες (για την ακρίβεια σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να είναι χειρότερες), αφού την ίδια σημαντική συμβολή έχουν και τα υπόλοιπα κομμάτια της. Όπως και να ‘χει πάντως, αυτή τη φορά η Apple αποφάσισε να τα βελτιώσει όλα, με την camera του iPhone 4S να έχει πλέον αισθητήρα στα 8 MP, να επιτυγχάνει κατά 73% καλύτερη συγκέντρωση του φωτός, να είναι πιο γρήγορη κατά 1/3 και να διαθέτει hybrid IR filter, 5 φακούς (αντί για 4), f/2.4 διάφραγμα φακού, μείωση θορύβου και realtime stabilization. Αρκετή δουλειά έχει γίνει και στην ταχύτητα, κάτι που φαίνεται από τα 1,1 δευτερόλεπτα που απαιτούνται για να τραβήξεις την πρώτη φωτογραφία και τα 0,5 δευτερόλεπτα για κάθε επόμενη. Χαρακτηριστικό ήταν και το βέλος που “πέταξε” ο Schiller προς τη Motorola, η οποία είχε την χαμηλότερη ταχύτητα από τα κινητά που σύγκριναν χθες, λέγοντας “I don’t know what Droid Bionic users need to do between pictures, maybe go get coffee“.

Το μεγάλο πλεονέκτημα του iPhone 4S

Όσον αφορά το software, το iOS 5 θα είναι διαθέσιμο και στα δύο κινητά. Όμως εκεί που το iPhone 4S κερδίζει είναι στην παρουσία του Siri, ένα εργαλείο αναγνώρισης φωνής που θα απαντάει στις ερωτήσεις που του κάνουμε εμείς σε φυσική γλώσσα και που προσωπικά πιστεύω πως αποτελεί πιο σημαντική ανακοίνωση από το ίδιο το iPhone 4S ως νέο κινητό. Θα το ρωτάμε για τον καιρό, και αυτό, αφού εντοπίσει την τοποθεσία μας, θα μας λέει την πρόγνωση. Κανονίζει appointments, βρίσκει πληροφορίες σε Wikipedia και Wolfram Alpha, στέλνει SMS και πολλά ακόμα. Αν σκεφτούμε πως η Apple θα επιτρέπει οποιαδήποτε εφαρμογή να κάνει χρήση του Siri, τότε καταλαβαίνουμε πως οι δυνατότητες είναι αμέτρητες.

Θα το αγοράσεις;

Στον παρακάτω πίνακα μπορείτε να δείτε συγκριτικά όλα τα χαρακτηριστικά των 3 τελευταίων smartphones της Apple, από το iPhone 3GS μέχρι το iPhone 4S. Μπορείτε να πατήσετε πάνω στην εικόνα για μεγαλύτερη ανάλυση. Δεδομένου πως η τιμές για το iPhone 4S θα κυμανθούν στα ίδια επίπεδα με το προηγούμενο μοντέλο, σκοπεύετε να προχωρήσετε στην αγορά του; Μπορείτε να αφήσετε στα σχόλια τη γνώμη σας.
Source:http://www.inews.gr/163/i-machi-ton-iPhones-iPhone-4S-vs-4-vs-3GS.htm

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...