Aνακοινώθηκε σήμερα ο θάνατος του John McCarthy σε ηλικία 84 ετών.
Ο Τζον Μακάρθι (γεννημένος στις 4 Σεπτεμβρίου 1927 στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης) ήταν εξέχουσα φυσιογνωμία του πεδίου της Επιστήμης των υπολογιστών, ο οποίος το 1971 έλαβε το βραβείο Turing για τις σημαντικές του συνεισφορές στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης. Ήταν υπεύθυνος για τη δημιουργία του όρου «Τεχνητή Νοημοσύνη» στη διάσκεψη του Ντάρτμουθ το 1956 και ο εφευρέτης της γλώσσας προγραμματισμού Lisp.
Ο Μακάρθι υπερασπίστηκε τη Μαθηματική Λογική για την τεχνητή νοημοσύνη. Το 1958 πρότεινε το advice taker («κλήτορα συμβουλών») το οποίο αργότερα ενέπνευσε πιο πρόσφατη δουλειά σε απάντηση ερωτήσεων και προγραμματισμό λογικής. Βασισμένη στο λάμδα λογισμό, η Lisp έγινε γρήγορα η πλέον σημαντική γλώσσα προγραμματισμού για τη Τεχνητή Νοημοσύνη μετά τη δημοσίευσή της το 1960. Ο Μακάρθι παρακίνησε τη δημιουργία του Project MAC στο MIT, αλλά άφησε το MIT το 1962 για το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, όπου βοήθησε να ιδρυθεί το εργαστήριο Τεχνητής Νοημοσύνης του Στάνφορντ.
Το 1961 ήταν ο πρώτος που πρότεινε δημόσια (σε μια ομιλία που έδωσε για να γιορτάσει τα εκατό χρόνια του MIT) ότι η time-sharing τεχνολογία μπορεί στο μέλλον να χρησιμοποιηθεί για πώληση δύναμης υπολογισμού και ακόμη και συγκεκριμένων εφαρμογών μέσω του προτύπου χρήσης κοινής ωφέλειας (όπως την ύδρευση ή την ηλεκτρική ενέργεια). Η ιδέα αυτή ήταν πολύ δημοφιλής προς το τέλος της δεκαετίας του '60, αλλά εξασθένησε μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του '70 καθώς έγινε σαφές ότι το υλικό, το λογισμικό και οι υφιστάμενες τεχνολογίες τηλεπικοινωνιών δεν ήταν ακόμη έτοιμες. Εντούτοις, από το 2000, η ιδέα έχει ξαναέρθει στην επιφάνεια με νέες μορφές. Δείτε Application service provider («Φορέας παροχής υπηρεσιών εφαρμογής»).
Ο Μακάρθι έλαβε το πτυχίο του στα Μαθηματικά από το California Institute of Technology το 1948 και το διδακτορικό του στα Μαθηματικά από το Princeton το 1951. Μετά από βραχυπρόθεσμους διορισμούς σε Princeton, Στάνφορντ, Dartmouth, και MIT, έγινε πλήρης καθηγητής στο Στάνφορντ το 1962, όπου παρέμεινε μέχρι την αποχώρησή του στο τέλος του 2000.
Ο Τζον Μακάρθι σχολίαζε συχνά τις παγκόσμιες υποθέσεις στα φόρουμ USENET. Μερικές από τις ιδέες του μπορείτε να βρείτε στις ιστιοσελίδες εδώ, οι οποίες «στοχεύουν να δείξουν ότι η ανθρώπινη υλική πρόοδος είναι επιθυμητή και βιώσιμη».
Source:http://www.adslgr.com/forum/showthread.php?t=560092
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου