Ads 468x60px

Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011

Γυναικεία η φωνή στο Siri...γιατί;

 
Της Bessy Τheodoropoulou
 
Όπως όλοι έχετε παρατηρήσει η φωνή που σας απαντά στο Siri όταν κάνετε μία ερώτηση είναι γυναικεία. Γιατί όμως να συμβαίνει αυτό...

Σε πολλά ηλεκτρονικά είδη, όπως GPS συσκευές ή voicemail boxes, οι φωνές που ακούγονται είναι γυναικείες. Σύμφωνα με έρευνα του CNN είναι πιθανό να οφείλεται σε ψυχολογικά αίτια όλο αυτό. Η φωνή στο Siri είναι γυναικεία στις ΗΠΑ και σε τουλάχιστον 4 ακόμα χώρες, ενώ στη Γαλλία και στο Ηνωμένο Βασίλειο η φωνή είναι αντρική!

Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι βρίσκουν τη φωνή μιας γυναίκας "πιο ευχάριστη» από αυτήν του άνδρα, σύμφωνα με το CNN. Ο καθηγητής του πανεπιστημ'ιου του Στάνφορντ, Clifford Nass, επισήμανε μία επιστημονική μελέτη που δείχνει ότι αυτό ξεκινά στη μήτρα. Στη μελέτη, τα έμβρυα αντέδρασαν με τον ήχο της φωνής της μητέρας τους, αλλά όχι με άλλες γυναικείες φωνές. Επίσης, δεν αντέδρασαν ακούγοντας τη φωνή του πατέρα τους.

Αλλά ο λόγος για το φύλο του Siri θα μπορούσε επίσης να προέρχεται από την ιστορία, είπε. το CNN.

Στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, χρησιμοποιήθηκαν γυναικείες φωνές σε συσκευές πλοήγησης σε μαχητικά αεροσκάφη, επειδή ξεχώριζαν σε σχέση μ'αυτές των αντρών πιλότων. Επίσης σε γενικές γραμμές υπήρχαν γυναίκες στις επικοινωνίες,  «κάνοντας τους ανθρώπους να εξοικειωθούν στο να ζητούν βοήθεια από τη φωνή μιας γυναίκας."

Επιπλέον, όταν οι αυτοκινητοβιομηχανίες άρχισαν να περιλαμβάνουν φωνητικές οδηγίες στα αυτοκίνητα, όπως η “πόρτα είναι μισάνοιχτη”, ερευνητικές ομάδες καταναλωτών ανακάλυψαν ότι οι άνθρωποι 'συντριπτικά' προτίμησαν γυναικείες φωνές .

Να σημειώσουμε ότι οι έξυπνες απαντήσεις του Siri στις ερωτήσεις των χρηστών iPhone 4S έχουν δώσει υλικό για σχολιασμό σε blogs και σε λογαριασμούς Tumblr και Twitter.

Πηγή: http://www.pcmag.com/article2/0,2817,2395152,00.asp#fbid=VUQFrrW82O2

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...