Ads 468x60px

Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2011

Steve Jobs από τον Walter Isaacson (Review)

 
Πριν λίγο καιρό κυκλοφόρησε το βιβλίο Steve Jobs από τον Walter Isaacson, το οποίο φέρνει στο φως αρκετά πράγματα για τον CEO της Apple που μέχρι σήμερα δεν γνωρίζαμε. Ο Chris Rawson από το γνωστό site TUAW λίγο πριν τα τέλη Οκτωβρίου, κάνει το πρώτο review, το οποίο μπορούμε να δούμε στη συνέχεια.
Μόλις τελείωσα το μαραθώνιο διάβασμα της βιογραφίας του Steve Jobs στο iPad μου και είμαι απόλυτα βέβαιος ότι ο Steve Jobs θα χαιρότανε πολύ να βλέπει την βιβλιογραφία του να διαβάζετε στις συσκευές που έχει δημιουργήσει.
Μετά το διάβασμα της βιογραφίας δεν είμαι σίγουρος αν ο Steve Jobs θα ήταν χαρούμενος αν με γνώριζε  προσωπικά παρ’ όλες τις συνεντεύξεις που του έχω κάνει. Την πρώτη φορά κιόλας όταν τον γνώρισα μου είπε  ότι αυτό το οποίο κάνω είναι ανούσιο και ότι είμαι άχρηστος. Μετά στην δεύτερη συνέντευξη είχε υιοθετήσει τις ιδέες μου και μου της παρουσίασε σαν δικές του δείχνοντας μου έτσι μια συνηθισμένη κίνηση του, κάτι σαν την υπογραφή του, κάνοντας με να θέλω  όσο τίποτα άλλο να του πετάξω μια καρέκλα στο κεφάλι.
Παρ’ όλη την προκλητικότητα του  όμως ακόμα και αν του έριχνα αυτή την καρέκλα εκείνος θα μου είχε φωνάξει ότι έπρεπε να του πετάξω μια καλύτερη.
Διαβάζοντας βιογραφίες είναι ίσως μια διαφορετική εμπειρία για μένα από ότι στους ποιο πόλους, μιας και έχω περάσει τις ποιο πολλές ώρες από το master μου διαβάζοντας και κατανοώντας εις βάθος τα έργα στις βιογραφίες
Οι ποιο πολλές από τις βιογραφίες που έχω διαβάσει πέφτουν πάντα σε έναν από τους δυο κινδύνους που παραμονεύουν. Ο ένας είναι ο κίνδυνος του να παρουσιάζονται στους αναγνώστες τα πρόσωπα τις βιογραφίας σαν ενάρετοι χρηστίκοι και ηθικοί άνθρωποι χωρίς κανένα  ”ψεγάδι” και ο άλλος κίνδυνος είναι  να τονίζονται ιδιαίτερα ο πόνος στην ψυχή του προσώπου της βιογραφίας έτσι ώστε να περνάει το μήνυμα στους αναγνώστες ότι είναι ένας άνθρωπος χτυπημένος από την μοίρα.
Παρ’ όλα αυτά όμως ο Walter Isaacson’s ο συγγραφέας της βιογραφίας του Steve Jobs δεν έπεσε σε κανένα από αυτά τα λάθη. Είναι κατά πάσα πιθανότητα η μοναδική βιογραφία που έχω διαβάσει που είναι τόσο αληθινή. Στο μυαλό μου απομυθοποίησε τον Steve Jobs που ήξερα και  δεν τον αγιοποίησε όπως κάνουν πολλές άλλες αναφορές στο όνομα του που τον παρομοιάζουν με τον Μωυσή ο όποιος κατέβηκε το όρος Σινά με δυο iPad’s στα χέρια αντί για πλάκες.
Αυτό το οποίο μας δίνει ο Walter Isaacson, είναι το πορτρέτο ενός χαρισματικού ανθρώπου ο οποίος είναι υπομονετικός και έχει μέσα του εξαίρετες δυνατότητες  καθώς και το όραμα να βάλει και αυτός το μικρό του λιθαράκι σε αυτό που ονομάζουμε ανθρωπότητα. Παρ’ όλα αυτά όμως η βιογραφία παρουσιάζει έναν άνθρωπο ο οποίος είχε πολλές ”πληγές”  μερικές από τις οποίες τον οδήγησαν και στον πρόωρο του θάνατο.
Μετά από το τελείωμα της ανάγνωσης της βιογραφίας του Steve Jobs  κατάλαβα πως ακόμα και αν είχε τρομερές δυνατότητες ακόμα και ήταν οραματιστής και πρωτοπόρος ακόμα και αν ήταν ανίκητος, δεν ήταν τίποτα άλλο παρά ένας απλός άνθρωπος όπως όλοι μας.
Πολλοί, όσοι δεν έμπαιναν μέσα στην ιδεολογία του και τον βλέπαν με μια εξωτερική οπτική γωνία θα ανέφεραν ότι ήταν ένας σκληρός άνθρωπος ο οποίος απέλυε τους υπαλλήλους του με μεγάλη ευκολία ακόμα και στα παραμικρά λάθη. Όμως γνωρίζοντας την ψυχοσύνθεση του θα έβλεπε ότι αυτό το οποίο έκανε το έφτανε σε ένα σημείο 99% και πάντα είχε τον στόχο να το φτάσει στο 101%. Πολλοί τον κατηγορούν για τις αντιεπαγγελματικές του κινήσεις όμως κανείς δεν μπορεί να απαρνηθεί το σημείο στο οποίο έφτασε, όπως κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί  ότι η Pixar και οι άλλες εταιρίες στις οποίες συμμετείχε είχαν μεγάλες πορείες.
Κλείνοντας είναι άξιο να σημειωθεί πως ο Steve Jobs παρ’ όλες τις κινήσεις του θεμιτές και αθέμιτες είναι ένας άνθρωπος που έγραψε ιστορία στον κόσμο της τεχνολογίας, είναι κάποιος που λατρεύτηκε σαν Θεός και μισήθηκε όσο κανένας, αλλά κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί, φίλος ή εχθρός, ότι ο Steve Jobs πραγματικά έκανε μαγικά πράγματα τα οποία άνοιξαν σε πόλους έναν καινούργιο μαγικό κόσμο. Έναν κόσμο που συνδύαζε σοβαρότητα, καλαισθησία, προηγμένη τεχνολογία και μεγάλη χρηστικότητα, κάτι το οποίο αποτελεί και την μαγική συνταγή για ένα σωστά δομημένο τεχνολογικό προϊόν.
Όσοι έχουν περιέργεια να μάθουν την ιστορία της Apple και όσοι αναρωτήθηκαν, πώς η τεχνολογία άλλαξε τόσο πολύ μέσα σε μόλις 35 χρόνια, οφείλουν να διαβάσουν αυτό το βιβλίο.
Από το review του TUAW.
Thanks @
Source: http://www.greek-iphone.com/20111118/steve-jobs-by-walter-isaacson-review/

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...