Ads 468x60px

Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

Βολιώτικη εφαρμογή στην Apple

Δήμητρα Παλαιοδημοπούλου



Όταν το μεράκι για μάθηση και οι νέες τεχνολογίες συναντηθούν τότε δημιουργούν ένα ενδιαφέρον κράμα γνώσης. Αυτό ακριβώς συνέβη και με την περίπτωση του Βολιώτη φοιτητή του Τμήματος Δικτύων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Σπύρο Κεχαγιά, ο οποίος με τη βοήθεια του υπεύθυνου καθηγητή του κ. Αλκιβιάδη Ακρίτα κατάφεραν και ανέπτυξαν μία εφαρμογή που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από χρήστες κινητών τηλεφώνων τύπου i-phone και έχει στόχο στην ανάπτυξη ενός πολυωνύμου, δηλαδή μιας αλγεβρικής παράστασης. Η εφαρμογή αυτή μάλιστα διατίθεται δωρεάν από την Apple και κάθε χρήστης κινητού τηλεφώνου σε όλο τον κόσμο έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει την εφαρμογή… made in Volos.

Στις αρχές του έτους το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας εισήλθε στο iOS Developer Unive ity Program της εταιρίας Apple, στο Πανεπιστημιακό πρόγραμμα της γνωστής εταιρίας.
Τα νήματα για την επίτευξη της συνεργασίας κίνησε ο Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Μηχανικών Η/Υ, Τηλεπικοινωνιών και Δικτύων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Αλκιβιάδης Ακρίτας και ο αντιπρύτανης κ. Μιχάλης Ζουμπουλάκης. 

Η πρώτη συνεργασία του τοπικού Ιδρύματος με μία από τις μεγαλύτερες εταιρίες τεχνολογίας στον κόσμο είχε στόχο τη δωρεάν χρήση από τους φοιτητές που παρακολούθησαν το μάθημα «Δημιουργία Εφαρμογών για iPhone/iPad/iPod» εφαρμογών από την Apple, τη στιγμή που κάποιος θα έπρεπε να καταβάλει στην εταιρία κάθε χρόνο 100 δολάρια. 

Η πρώτη αυτή συνεργασία και η χρήση των εφαρμογών της Apple κέντρισε το ενδιαφέρον του Βολιώτη φοιτητή του Τμήματος Δικτύων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Σπύρο Κεχαγιά ο οποίος ανέλαβε την πτυχιακή του εργασία που είχε ως θέμα την ανάπτυξη εφαρμογών για iPhone/iPad/iPod.
Σύμφωνα με τον υπεύθυνο καθηγητή του Σπύρου, κ. Αλκιβιάδη Κεχαγιά, ο οποίος μίλησε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, ο Βολιώτης φοιτητής κατάφερε αυτό που οι άλλοι του έλεγαν πως ήταν αδύνατο. Να ανεβάσει προς χρήση στο λειτουργικό σύστημα της Apple την εφαρμογή που σχεδίασε. 

«Ουσιαστικά ο Σπύρος χρησιμοποιώντας το θεώρημα του Vincent πάνω στο οποίο πραγματοποίησα τη διδακτορική μου διατριβή και με ένα έτοιμο λογισμικό, κατάφερε με μια εφαρμογή να γίνεται αμέσως ο υπολογισμός ενός πολυωνύμου, δηλαδή μιας αλγεβρικής παράστασης δίνοντας την πραγματική του ρίζα και σχεδιάζοντας την γραφική παράσταση. Όλη αυτή η διαδικασία γίνεται μέσα σε κλάσματα του δευτερολέπτου και μόνο με την εισαγωγή του πολυωνύμου», σημείωσε ο κ. Ακρίτας μιλώντας για το επίτευγμα του φοιτητή του, ο οποίος αυτή τη στιγμή υπηρετεί τη στρατιωτική του θητεία. 

Η εφαρμογή αυτή στάλθηκε στην Apple, τη μεγαλύτερη εταιρία τεχνολογίας υπολογιστών με εξάπλωση σε πάνω από 20 ακόμη χώρες και από το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου μπορεί διατίθεται δωρεάν στο διαδικτυακό της κατάστημα.
«Η εφαρμογή αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί από μαθητές Λυκείου για να υπολογίζουν τις αλγεβρικές παραστάσεις και να βρίσκουν εύκολα και γρήγορα τα γραφήματα, από φοιτητές που ασχολούνται με τα Μαθητικά, τη Φυσική και άλλες επιστήμες. Είναι η πιο γρήγορη μέθοδος στον κόσμο εύρεσης των πραγματικών ριζών ενός πολυωνύμου», εξήγησε ο κ. Ακρίτας σε ό,τι αφορά τη χρησιμότητα αυτής της εφαρμογής. 

Η ικανοποίηση τόσο του Σπύρου Κεχαγιά που ακολούθησε τις συμβουλές του κ. Ακρίτα, όσο και του τελευταίου, ήταν μεγάλη καθώς ανοίγονται διάπλατα ευκαιρίες συνεργασίας με την Apple. 

«Το επίτευγμα είναι μεγάλο και πιστεύω πως στο άμεσο μέλλον θα έχουμε κι άλλες παρόμοιες διατριβές. Μένω κατάπληκτος από το γεγονός πως στον τομέα των νέων τεχνολογιών υπάρχει πρόσφορο εργασιακό έδαφος και τα παιδιά που ασχολούνται με αυτό τον τομέα βρίσκουν άμεσα εργασία. Η νέα αυτή εξέλιξη δίνει όμως και την ευκαιρία στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας να δημιουργήσει ένα γραφείο ανάπτυξης λογισμικού στο οποίο μπορούν να απασχοληθούν οι φοιτητές των Δικτύων που ακολουθούν αυτό τον τομέα της επιστήμης. Είναι μια ευκαιρία διάκρισης αλλά και εργασίας για το τοπικό Ίδρυμα» επεσήμανε ο κ. Ακρίτας.

Source: Ταχυδρόμος, Πανθεσσαλική Εφημερίδα

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...