Ads 468x60px

Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2011

Don’t hate Facebook Timeline

Όταν ο Mark Zuckerberg ανακοίνωνε το Facebook Timeline πριν από σχεδόν 3 μήνες, δεν μπορούσα να σχηματίσω άποψη για αυτό, όχι τουλάχιστον μέχρι να το δοκιμάσω. Αυτό έγινε λίγες μέρες μετά, όταν βρέθηκε ένας τρόπος να αποκτήσει κανείς πρόωρη πρόσβαση στη νέα εμφάνιση του profile και -όπως κάποιοι ακόμα- αποφάσισα να το ενεργοποιήσω. Λίγες μέρες αργότερα η απάντηση που θα έδινα στην ερώτηση “πως σου φάνηκε το Facebook Timeline;” ήταν απλή. Το αγάπησα. Δεν είχαν όμως την ίδια αντίδραση αρκετοί από τις επαφές μου στο Facebook και στο Twitter και αρκετά posts σε blogs, όπου η “γκρίνια” για την τελευταία αλλαγή στο Facebook ήταν διάχυτη. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό;

Η πρώτη αίσθηση

Καθώς ενεργοποιείς το Facebook Timeline, πηγαίνεις πίσω στο χρόνο, βλέποντας παλιές φωτογραφίες, διαβάζοντας παλιά status και comments, όλα ταξινομημένα σε μια χρονολογική σειρά, σαν να παρακολουθείς ένα ημερολόγιο. Μπορείς ακόμα και να δεις μία περίληψη της κάθε χρονιάς, με τα πιο σημαντικά γεγονότα της ζωής σου στο Internet να περνούν μπροστά από τα μάτια σου (και τα μάτια όλων των φίλων σου). Η πρώτη αίσθηση που αφήνει σε κάποιον που δοκιμάζει για πρώτη φορά το Facebook Timeline είναι πως οι δυνατότητες που ανοίγονται είναι πολλές, όμως εξίσου σημαντική είναι και η μείωση της ιδιωτικότητας του καθένα στο μεγαλύτερο social network. Τα πράγματα όμως δεν είναι ακριβώς έτσι. Ας δούμε για ποιους λόγους αρκετοί δεν συμπάθησαν ιδιαίτερα το Facebook Timeline.

Η αλλαγή μας τρομάζει

Ο περισσότερος κόσμος νιώθει περίεργα όταν τα πράγματα γύρω του αλλάζουν και δεν παραμένουν όπως τα έχει συνηθίσει. Αυτό είναι ιδιαίτερα έντονο και στο Facebook, κάτι που το έχω προσέξει σε κάθε αλλαγή που κάνουν οι υπεύθυνοι του, από το 2007 που δημιούργησα τον λογαριασμό μου σε αυτό μέχρι και σήμερα. Ποιο είναι το αποτέλεσμα της δυσαρέσκειας των χρηστών του σε κάθε τέτοια αλλαγή; Το Facebook σήμερα έχει φτάσει να έχει περισσότερους από 800 εκατομμύρια εγγεγραμμένους χρήστες, ένας αριθμός που συνεχίζει να αυξάνεται. Οπότε μάλλον η πλειοψηφία των αλλαγών που αποφασίζει να κάνει ο Mark Zuckerberg μαζί με τους εργαζόμενους του μεγαλύτερου social network στον κόσμο έχει θετικό αντίκτυπο σε βάθος χρόνου και είναι κάτι που οι περισσότεροι το συνηθίζουν σχετικά γρήγορα.

Τι γίνεται με την ιδιωτικότητα;

Ένα από τα βασικά επιχειρήματα όλων όσων “αντιπαθούν” το Facebook Timeline είναι πως η ιδιωτικότητα ως έννοια γίνεται όλο και πιο αδύναμη σε αυτό. Ας το παραδεχτούμε, όλοι έχουμε γράψει κάποια στιγμή στο παρελθόν κάτι στο Facebook για το οποίο έχουμε μετανοιώσει. Η ιδέα πως οποιοσδήποτε μπορεί να γυρίσει εύκολα σε εκείνη τη χρονική στιγμή και να το δει, μας τρομάζει. Παρολαυτά, δεν πρέπει να αισθανόμαστε έτσι. Ο καθένας από εμάς έχει 7 ημέρες, πριν το προσωπικό μας Facebook Timeline γίνει προσβάσιμο και από τους άλλους, για να αφαιρέσει από αυτό όλα όσα δεν θέλει να βλέπει οποιοσδήποτε.
Αρκετοί, ακόμα και αφού αφαιρέσουν αυτά τα statuses/posts/photos από το profile τους, δεν αισθάνονται άνετα με κάποιους από τους φίλους τους να μπορούν να δουν το παρελθόν τους οποιαδήποτε στιγμή. Η απάντηση σε αυτήν την περίπτωση είναι απλή, είτε αλλάξτε τις ρυθμίσεις απορρήτου για να μην μοιράζεστε πράγματα μαζί τους, είτε… διαγράψτε τους. Η πιθανότητα κάποιος να σας παρακολουθεί στο Facebook είναι πάντα υπαρκτή, όμως ουσιαστικά εσείς είστε αυτοί που επιτρέπετε κάτι τέτοιο. Όπως συμβαίνει και στον πραγματικό κόσμο, έτσι και στο Facebook εσείς έχετε τη δυνατότητα να επιλέξετε με ποιους θα μοιράζεστε τα γεγονότα από τη ζωή σας και ποιους θα αφήνετε έξω από αυτά.

Τι αποτελέσματα θα έχει το Facebook Timeline;

Το πως θα εξελιχθεί το Facebook Timeline δεν μπορούμε να το γνωρίζουμε. Και για το Facebook e-mail ακούγαμε πολλά πράγματα στην αρχή, όμως σήμερα δεν γνωρίζω κανέναν από τις επαφές μου που να το χρησιμοποιεί. Παρολαυτά μπορώ να φανταστώ κάποιους τρόπους με τους οποίους θα το χρησιμοποιούμε στο μέλλον. Πρώτο παράδειγμα που μου έρχεται στο μυαλό είναι ένα ζευγάρι να γυρνάει πίσω στο χρόνο και να θυμάται μέσα από statuses, φωτογραφίες και videos την πορεία που ακολούθησε από το πρώτο του ραντεβού μέχρι σήμερα. Μια εταιρεία θα μπορούσε να παρουσιάζει με ευκολία την εξέλιξη της μέσα από τα χρόνια, δείχνοντας στους πελάτες της τι έχει καταφέρει κατά τη διάρκεια της πορείας της. Σίγουρα στη συνέχεια θα ανακαλύψουμε πολλούς τρόπους να εκμεταλλευτούμε τη νέα μορφή των profiles.

Make the world more open and connected

Η αποστολή του Facebook όπως δηλώνει η εταιρεία είναι “to give people the power to share and make the world more open and connected”. Αυτή η πρόταση συνοψίζει όλη τη λογική πίσω από τη δημιουργία του Facebook Timeline. Προσωπικά το θεωρώ ως μία εξαιρετική ευκαιρία να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο διαχειριζόμαστε τα profiles μας στα social networks. Δώστε του χρόνο και δοκιμάστε το. Αν ακόμα και μετά από λίγο καιρό δεν βλέπετε τις δυνατότητες του και δεν θέλετε να το χρησιμοποιείτε, μπορείτε να δώσετε μία ευκαιρία σε κάποιο από τα πολλά άλλα αξιόλογα social networks που υπάρχουν εκεί έξω.

Source: http://www.inews.gr/163/Dont-hate-Facebook-Timeline.htm

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...