Ads 468x60px

Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2011

Το iPhone 4S δεν ενθουσίασε τόσο τους Ευρωπαίους

Όταν κυκλοφόρησε η επιβεβαίωση πως τον Οκτώβριο θα γινόταν το release του iPhone 4S από την Apple και όχι του iPhone 5, ο κόσμος χωρίστηκε σε δύο μέρη.
Mία μεγάλη ομάδα, ακολουθώντας τη λογική «Apple να ‘ναι κι ότι να ‘ναι«, εκθείασε τη νέα συσκευή. Μία μεγάλη μερίδα του ηλεκτρονικού τύπου επίσης. Η αγορά των Ηνωμένων Πολιτειών και της Μεγάλης Βρετανίας τίμησε τη συσκευή με ατελείωτες ουρές έξω από τα Apple stores.
Η άλλη ομάδα, εκείνη των σκεπτικιστών, πρώτα απ’ όλα απογοητεύτηκε που δεν είδε κάτι εντελώς καινούριο από την Apple. Σε δεύτερο επίπεδο, αμφισβήτησε την ανάγκη αγοράς μίας συσκευής σε τέτοια τιμή που δεν είχε κάτι περισσότερο να προσφέρει πέρα από μία ψηφιακή βοηθό που, ούτως ή άλλως, ήταν θέμα λογισμικού.
Το iPhone 4S πούλησε 4 εκατομμύρια συσκευές παγκοσμίως, μέσα στο πρώτο τριήμερο της διάθεσής του. Για να λέμε και τα πράγματα με το όνομά τους, ο αριθμός αυτός είναι πολύ μεγαλύτερος από τις αντίστοιχες πωλήσεις του Samsung Galaxy S II, της συσκευής που την λέει στα ίσια στην Apple, από τη μεριά του Android (μέχρι το Nexus).
Από τα στοιχεία που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας, φαίνεται πως, ενώ οι αγορές των ΗΠΑ και της Μεγάλης Βρετανίας ανταποκρίθηκαν άμεσα στο λανσάρισμα του iPhone 4S, κάποιες άλλες χώρες, πιο συνειδητοποιημένες καταναλωτικά, δεν μοιράστηκαν τον ενθουσιασμό των Αμερικάνων για τη νέα συσκευή.
Πιο συγκεκριμένα, η Kantar Worldpanel δημοσίευσε στοιχεία για τα μερίδια αγοράς των κατασκευαστών smartphones και αναφέρει τα εξής ενδιαφέροντα. Το μερίδιο αγοράς της Apple στις ΗΠΑ για τους μήνες Σεπτέμβριο έως Νοέμβριο, εκτοξεύτηκε από το 25% που ήταν το αντίστοιχο χρονικό διάστημα πέρυσι, στο 36% φέτος. Ενώ στη Μεγάλη Βρετανία, το ποσοστό του μεριδίου αγοράς της Apple αυξήθηκε από 21% στο 31%.
Δεν συνέβη όμως το ίδιο σε πιο παραδοσιακές αγορές, όπως η Γαλλία και η Γερμανία. Τα μερίδια αγοράς της Apple στη Γερμανία για το ίδιο χρονικό διάστημα σημείωσαν πτώση από 27% στο 22%, ενώ στη Γαλλία, το μερίδιο αγοράς της εταιρίας έπεσε, από το 29% στο 20%.
Γιατί όμως αυτή η διαφορά; Σύμφωνα με τις αναφορές του Reuters, τόσο το γεγονός ότι το iPhone 4S δεν είχε κάποια σημαντική διαφορά στο hardware, όσο και η οικονομική κρίση που μαστίζει τις παραδοσιακές Ευρωπαϊκές αγορές, σε συνδυασμό με τις ολοένα και χαμηλότερες τιμές που εμφανίζουν εκεί οι συσκευές των ανταγωνιστών της, κάνουν την Apple να χάνει συστηματικά έδαφος. Αυτός είναι και ο λόγος που η Apple θα εντείνει τον δικαστικό της αγώνα στο θέμα των πατεντών.
Είναι όμως θέμα «οικονομικής κρίσης»; Ή απλά το iPhone 4S είναι απαγορευτικά ακριβό και οι Ευρωπαίοι καταναλωτές περισσότερο συνειδητοποιημένοι για την σχέση αξίας/τιμής μίας συσκευής; Τι λέτε; Είμαστε πιο ενημερωμένοι καταναλωτές οι Ευρωπαίοι;
σ.σ. Το μερίδιο αγοράς των Android στη Γερμανία είναι 61%. Αν αναρωτιέστε γιατί η Apple τα έχει βάλει με τους πάντες στη Γερμανία (Samsung, Motorola, κ.α.)

Source: http://www.digitallife.gr/to-iphone-4s-den-enthousiase-toso-tous-eyrwpaious-telika-99797/

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...