Ads 468x60px

Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011

Διαχείριση του OS X Mission Control


Το Mission Control του OS Lion είναι μια πολύ χρήσιμη εφαρμογή για να παρακολουθεί κανείς παράθυρα και ανοιχτές εφαρμογές, όμως το default view της μπορεί να γίνει κάπως περιορισμένο, ιδιαίτερα όταν είναι ανοιχτά περισσότερα παράθυρα και εφαρμογές.
Για παράδειγμα, όταν ανοίξετε μερικά παράθυρα στο Safari και στο TextEdit, τότε το Mission Control θα ομαδοποιήσει ξεχωριστά τα παράθυρα του Safari και του TextEdit και θα τα στοιβάξει το ένα πάνω στο άλλο κάτι που θα δυσχεράνει την ανάγνωση.
Αν δε στη συνέχεια ανοίξετε μερικές ακόμη εφαρμογές, οι στοίβες των παράθυρων του Safari και του TextEdit θα γίνουν ακόμη μικρότερες, ώστε ενίοτε να μην μπορεί πλέον κανείς να διακρίνει το περιεχόμενο τους.
Αν και μπορείτε να πάτε τον κέρσορα πάνω στα παράθυρα και με click να φέρετε μπροστά το επιθυμητό, αυτό δεν είναι και τόσο πρακτικό στην διαχείριση μεγάλου αριθμού παράθυρων.
Το θέμα προκύπτει επειδή το Mission Control κατανέμει ίση επιφάνεια σε όλες τις ανοιχτές εφαρμογές, αντί να την αυξομειώνει ανάλογα με τα ανοιχτά παράθυρα της κάθε μίας εφαρμογής. Αυτό βέβαια διευκολύνει την διαχείριση των εφαρμογών, όμως παραβλάπτει την άνεση στη διαχείριση των παράθυρων.
Σαν συνέπεια αυτού του περιορισμού, καταφεύγει κανείς στην λιγότερο άνετη επιλογή με άνοιγμα μόνο μιας εφαρμογής και χρήσης του Expose (swipe down με τέσσερα δάκτυλα σε multi touch track pads, ή ctrl-down βελάκι σε πληκτρολόγια). Κατ’ αυτό τον τρόπο εμφανίζονται μεγαλύτερα previews στα περιεχόμενα των παραθύρων.
Ενώ λοιπόν το Mission Control μπορεί να φαίνεται ότι έχει περιορισμένες δυνατότητες όσο αφορά σε σ’ αυτή την ιδιότητα, στην πραγματικότητα διαθέτει μερικές επιλογές σε αντιστάθμιση του περιορισμού που επιτρέπουν καλύτερο preview του περιεχομένου των επιμέρους παραθύρων.
1. Ξεδιπλώνετε τα παράθυρα της εφαρμογής
Εκ προοιμίου το Mission Control εμφανίζει τα παράθυρα μιας εφαρμογής στοιβαγμένα το ένα επάνω στο άλλο, ενώ ξεδιπλώνονται μόνο τα δύο πρώτα. Όμως, όταν πάτε τον κέρσορα επάνω τους και κάνετε scroll up (swipe με δύο δάκτυλα ή ανάλογα με ποντίκι), τότε τα παράθυρα θα ξεδιπλωθούν ακόμη παραπέρα οπότε μπορείτε να δείτε περισσότερα. Προφανώς είναι ιδιαίτερα εξυπηρετικό όταν έχετε ανοιχτές μια ή δύο εφαρμογές.
2. Quick-Look σε παράθυρο
Ακόμη κι όταν ξεδιπλώσετε με scrolling τα παράθυρα μιας εφαρμογής, εφ’ όσον έχετε ανοιχτές περισσότερες εφαρμογές μπορεί να αντιμετωπίσετε προβλήματα στην ανάγνωση παραθύρων. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις, μπορείτε να κάνετε χρήση της επιλογής “window preview”, η οποία είναι παρεμφερής της Quick Look view του Finder.
Για να το κάνετε, απλά στο πηγαίνετε τον κέρσορα στο επιθυμητό παράθυρο και πατήστε το Space bar μόλις το παράθυρο αποκτήσει ένα λεπτό μπλε περίγραμμα. Τότε, το παράθυρο κάνει zoom, οπότε μπορείτε να πατήσετε το Space bar για να μικρύνει ξανά ή click για να το μεταφέρετε στο Desktop αλλά και για να τοποθετηθεί πλέον πρώτο στη στοίβα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...