Ads 468x60px

Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2012

Γιατί τα Android κινητά έχουν μεγαλύτερες οθόνες από το iPhone;


Θα έχετε παρατηρήσει σίγουρα την τελευταία τάση των Android συσκευών με το συνεχώς αυξανόμενο μέγεθος της οθόνης τους. Μια τάση που απασχόλησε και την Apple με τη μορφή φημολογίας για το iPhone 5.

Τελευταίο παράδειγμα αποτελεί το Galaxy Nexus της Samsung με μέγεθος οθόνης 4.65″ (!!!) που φέρνει στην μνήμη ωραίες συζητήσεις περί το πόσο ‘παντόφλα’ είναι το iPhone με την πενιχρή συγκριτικά οθόνη των 3.5″.
Έχετε αναρωτηθεί ποτέ, ωστόσο, γιατί υπάρχει αυτή η τάση στα Android smartphone; Δεν μπορούμε, βέβαια, να γνωρίζουμε την απάντηση αλλά ο Jin Kim παρουσιάζει μια ενδιαφέρουσα θεωρία που αφορά την αδυναμία του Android στην απεικόνιση των στοιχείων μιας οθόνης.

Η Apple παρουσίασε το iPhone 4 με Retina οθόνη ανάλυσης 960×640 pixels (διπλάσια από το iPhone 3G/3GS) διατηρώντας το ίδιο μέγεθος των 3.5″ και αυξάνοντας το ppi (pixels per inch). Οι κατασκευαστές Android απάντησαν αυξάνοντας και αυτοί την ανάλυση των συσκευών μέχρι τα 1280×720. Ωστόσο, επειδή το Android απεικονίζει τα γραφικά όπως τα Windows και το OS X η αύξηση στην ανάλυση της οθόνης στο ίδιο μέγεθος θα οδηγούσε σε μικροσκοπικά γραφικά που δεν θα ήταν εύκολα αναγνώσιμα από τον χρήστη. Αντί αυτού με την αύξηση της ανάλυσης έπρεπε να αυξήσουν και το μέγεθος για να είναι ορατά τα στοιχεία αλλά και πάλι δεν φτάνουν την Retina οθόνη του iPhone 4S (το ppi είναι αυτό που μετράει)
Android OEMs and Google responded to the 3.5-inch 960×640 Retina display by improving the pixel format to 1280×720. But because Android renders text and graphics like Windows or OS X, increasing resolution above 320 ppi means smaller UI elements. The display had to grow in size to compensate for shrinking UI elements.

Ένας άλλος λόγος για την αύξηση του μεγέθους είναι η νέα τεχνολογία LTE στις ΗΠΑ που επιτρέπει πολύ πιο γρήγορες ταχύτητες από τα συμβατικά GSM και CDMA δίκτυα. Κοιτώντας προσεκτικότερα τα μοντέλα LTE παρατηρούμε ότι όλα έχουν μεγαλύτερη οθόνη. Ένα άλλο κοινό τους στοιχείο; Η απαίσια αυτονομία τους. Με λίγα λόγια επειδή το δίκτυο LTE είναι ενεργοβόρο έπρεπε να τοποθετηθεί μεγαλύτερη μπαταρία και άρα να αυξηθεί το μέγεθος της συσκευής. Για να καταλάβετε το πόσο τραγική είναι η αυτονομία σε δίκτυο LTE στο Galaxy Nexus για παράδειγμα σκεφτείτε ότι αν χρησιμοποιήσετε το navigation του Google Maps φορτίζοντας ταυτόχρονα το κινητό στο αυτοκίνητο, τότε η συσκευή θα κλείσει κάποια στιγμή επειδή η κατανάλωση είναι μεγαλύτερη από την φόρτιση (!!!).

Από το review του Shawn Blanc:
Earlier this week I spent some time driving around Kansas City in order to field test the turn-by-turn navigation, the LTE network, and the battery life. At 11:30 AM I started out and the battery of the Nexus was at 43-percent. After 25 minutes the battery had drained down to 33-percent even though it was plugged into a car charger.
Think about that. If you’re on a road trip and want to use the 4G LTE network to provide you with driving directions, your drive had better be shorter than 4 hours because even when plugged into a car charger, the battery will not last.

Σε κάθε περίπτωση ένα iPhone 3.7 ή 4 ιντσών δεν θα χάλαγε κανέναν παρόλο που θα δημιουργούσε πιθανά προβλήματα στους developers χωρίς να γνωρίζουμε , βέβαια, τον τρόπο προσέγγισης της Apple σε ένα τέτοιο σενάριο.

Source: http://www.iphonehellas.gr/33010/android-iphone-screen-size/

1 σχόλιο:

  1. κακώς τα λένε αυτα, ελπίζω να μην το παρει σαν δικαιολογία η apple κ δεν βγάλει iphone με μεγαλύτερη οθόνη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...