Ads 468x60px

Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2012

Απόψεις: Είναι κακό να σε λένε Apple FanBoy?


Toυ Δημήτριου Γεωργουλά

Ας ξεκινήσουμε αυτή την αναζήτηση και ας δούμε αν και κατά πόσο ένας τέτοιος όρος είναι μονοδιάστατος ή πολυδιάστατος, περιγράφει μία ή και παραπάνω κατηγορίες ανθρώπων και τέλος είναι κάτι καλό η κακό? 



Με μια πρόχειρη ματιά Apple FanBoys, σε αυτή την κατηγορία είναι και τα Apple FanGirls, ονομάζουμε όλους τους φανατικούς οπαδούς της Apple, αυτούς που θα περιμένουν ώρες ακόμη και μέρες έξω από ένα Apple Store για να είναι από τους πρώτους που θα αποκτήσουν το νέο iPhone, iPad κλπ. Είναι για πολλούς οι ίδιοι που πρόσφατα και περιμένοντας ώρες στο κρύο στο Πεκίνο εξαγριώθηκαν και πετούσαν αυγά όταν η Apple ανακοίνωσε πως δεν θα διέθετε άλλα iPhone 4s στο συγκεκριμένο Apple Store εκείνη την μέρα. 



Λατρεία, φανατισμός και παρωπίδες για ένα ή και περισσότερα καταναλωτικά αγαθά από μια εταιρία εξ Αμερικής? 

Η απάντηση εύκολα θα μπορούσε να πει κανείς πως είναι ναι και να προσάψει τα παραπάνω χαρακτηριστικά στους λάτρεις της Apple και των προϊόντων της! Θα ήταν ομως τελείως επιδερμική, απαίδευτη και στενόμυαλη ως απάντηση.

Καλώς η κακός ο όρος FanBoys δημιουργήθηκε απο τους αντιπάλους και ανταγωνιστές της Apple και εκφράζετε από οπαδούς άλλων εταιριών, ιδού ένα οξύμωρο σχήμα, πχ Google (Android), Microsoft (Windows) κλπ



Ένα FanBoy όμως μπορεί να είναι και κάτι άλλο όχι απαραίτητα κακό. Για να το εξηγήσουμε αυτό αρκεί να δούμε ποιες κατηγορίες FanBoys θεωρούμε ότι έχουμε: 

1. Όλοι οι κάτοχοι μιας i συσκευής ιδιαίτερα  iPhone η iPad που έχουν αναγάγει το κινητό η το τάμπλετ και κατά συνέπεια την ίδια την Apple ως προέκταση του.....alter ego τους. Ναι είναι αυτοί που το πρώτο πράγμα που βγάζουν από την τσέπη τους στην καφετέρια/μπάρ είναι το iPhone. Ξέρουν ελάχιστες από τις λειτουργίες του και το έχουν μόνο για επίδειξη. Αν όμως αύριο μεθαύριο για παράδειγμα η  Google, ΗΤC κλπ έβγαζε ένα μόνο μοντέλο τον χρόνο με Android, το υποστήριζε και με δικούς της υπολογιστές κλπ και στα περισσότερα αμερικάνικα σίριαλ, ταινίες εμφανιζόντουσαν οι ήρωες με αυτή την συσκευή, αυτή η κατηγορία θα μετοικούσε σε μια νύχτα απο την Apple στην άλλη εταιρεία. 

Άρα είναι Apple FanBoys? Και βέβαια όχι!!! Καταπιεσμένα άτομα με χαμηλή υστεροφημία που προσπαθούν αναδειχθούν σε ένα σύνολο μέσω ενός υλικού αγαθού.

2. Όλοι οι επαγγελματίες απο διάφορους χώρους που εδώ και χρόνια βρήκαν στην Apple μηχανήματα ικανά και αξιόπιστα για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες της δουλειάς τους. Για παράδειγμα ένας φωτογράφος που χρόνια χρησιμοποιούσε iMac θα αγοράσει και ένα iPad με την ίδια ευκολία μιας και εμπιστεύεται την εταιρεία και μπορεί πλέον να συγχρονίσει και τις i  συσκευές του εύκολα για παράδειγμα.

Άρα είναι Apple FanBoys? Και βέβαια ναι!!! Δείχνουν εμπιστοσύνη σε ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα του Steve Jobs που σπάνια αναφέρεται και ονομάζεται Apple Ecosystem και θα αναφερθούμε σε αυτό σε άλλο άρθρο μας!

3. Προγραμματιστές/ Developers, και σε αυτό η Apple φρόντισε να είναι πρωτοποριακή με την δημιουργία των App Store. 

Άρα είναι Apple FanBoys? Και βέβαια ναι!!! Έχουν αναγνωρίσει ότι μπορούν να αναχθούν, να δημιουργήσουν και στην τελική να έχουν κέρδος σε μια ακμάζουσα αγορά που προσφέρει πάνω από όλα σταθερότητα, υποστήριξη και εμπνέει εμπιστοσύνη Κάτι που για παράδειγμα η Google με το Android  δεν το έχει καταφέρει ακόμη. Αυτή η κατηγορία είναι ένα απο τα βασικά γρανάζια του οικοσυστήματος της Apple. 

4. Μουσικόφιλοι, εδώ έχουμε το φαινόμενο του iTunes, μια πλατφόρμας που άλλαξε μια ολόκληρη βιομηχανία. 

Άρα είναι Apple FanBoys? Και βέβαια ναι!!!  Λάτρεις των αξιών του  iTunes θα προτιμήσουν τα προϊόντα που προέρχονται απο την εταιρεία που το δημιούργησε και που το υποστηρίζει στα μέγιστα. 

5. Απλοί χρήστες, ναι είναι και αυτοί μια κατηγορία, είναι ολοι αυτοί που εντυπωσιασμένοι απο τα όσα ακούν από διάφορους δίαυλους επικοινωνιας θα αγοράσουν μια  i συσκευή για την εμπειρία η επαλήθευση των όσων λέγονται. 

Άρα είναι Apple FanBoys? Και βέβαια ναι!!! Το μεγαλύτερο μέρος από αυτούς θα προτιμήσει τελικά την  Αpple και τα προϊόντα της και μόνο ένα μικρό ποσοστό θα επιστρέψει σε ανταγωνίστρια εταιρεία. 

6. Φανατικοί Οπαδοί, με στοιχεία υπερβολής και ενέργειες που πολλές φορές προκαλούν, για αυτούς η Apple είναι ότι  για κάποιους φανατικούς ο Ολυμπιακός, η ΑΕΚ, ο Παναθηναϊκός, ο Πάοκ κλπ 

Άρα είναι Apple FanBoys? Και βέβαια ναι!!! Τέτοια ατομα υπήρχαν και θα υπάρχουν παντοτε σε οποιαδήποτε κοινωνία και είναι μερος μιας λαθεμένης εκφρασης αγάπης και συμπαράστασης. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΜΩΣ Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ!!!

7. Άτομα με ειδικές ικανότητες. Άτομα με κάποια δυσλειτουργία σωματική που βρήκαν στα προϊόντα της Apple και στην ευκολία της χρηστικότητας τους καινούργιους τρόπους επικοινωνίας και διασκέδασης.

Άρα είναι Apple FanBoys? Και βέβαια ναι!!!  Stevie Wonder "I am a huge Apple Fan"  

Και κάποιος θα κατακρίνει τα σκηνικά πχ του Πεκίνου, ναι αλλά για όσους βλέπουν το δάσος και όχι το δέντρο θα διαπιστώσουν ότι οι περισσότεροι συγκεντρωμένοι που δημιούργησαν τα επεισόδια  εκεί δεν ήταν Apple FanBoys αλλά υπάλληλοι μαυραγοριτών που είχαν μισθωμένους αθρώπους για να πάρουν απο τους πρώτους το iPhone 4s και να το μεταπωλήσουν λίγο παρακάτω σε "ιδιαίτερες τιμές".



Άρα με βάση τα παραπάνω το να σε αποκαλούν Apple FanBoy είναι κακό? Μάλλον όχι τελικά. Απλά η απορία μου είναι αυτοί που αποκαλούν έτσι τους οπαδούς της Apple τι είναι οι ίδιοι??

5 σχόλια:

  1. Συμφωνω με αρκετα απο το παραπανω αλλα θελω να πω κατι πολυ απλο:
    Για αντιστοιχους λογους με τις γυναικες, οι αντρες , χωρις να ειμαστε ψυχικα αρρωστοι ή κοινωνικα προβληματικοι, ψαχνουμε τα δικα μας φετιχ . Δεν κυκλοφορουμε με τσαντες ουτε με κοσμηματα ουτε με φαντεζι κουρεματα, οποτε αυτεπαγγελτα το φετιχ (ιδιαιτερα στους πιο επηρεπεις ) ειναι καποιο προιον τεχνολογιας, πχ αυτοκινητο υπολογιστης ταμπλετα κινητο. Γιαυτο μιλαμε για fan boys κυριως και ελαχιστα για fan girls.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συμφωνω κι εγω.. Οντας κι εγω αναπηρος ομως, θελω να κανω μια μικρη, φιλικη διορθωση για το "7": Δεν ειναι ατομα με ειδικες ικανοτητες! Τι σημαινει αυτο; Οτι ειμαι "X-Man"; Οτι εχω την "ικανοτητα" να ελεγχω το μεταλλο ή τη φωτια; Ατομα με Αναπηρια ειναι.. (ΑμεΑ) Ολα αυτα τα λεω στο πλαισιο του φιλικου.. Ουτε θελω να θιξω καποιον, ή να κριτικαρω! I'm just saying! ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...