Ads 468x60px

Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012

iPhone: 5 χρόνια μετά!

Στις 9 Ιανουαρίου 2007 ο Steve Jobs παρουσίαζε για πρώτη φορά στον κόσμο το iPhone σε ένα από τα καλύτερα keynotes που έχει δώσει ποτέ (δείτε το εδώ) αλλάζοντας για πάντα τη βιομηχανία των smartphones.
To πρώτο iPhone παρουσιάστηκε σαν σήμερα πριν πέντε χρόνια και κυκλοφόρησε τον Ιούνιο του 2007. Στην Ελλάδα η συσκευή δεν κυκλοφόρησε ποτέ και έπρεπε να περιμένουμε μέχρι το iPhone 3G του 2008 προτού μπορέσουμε να το απολαύσουμε στη χώρα μας. Έκτοτε και μέχρι το iPhone 4S του 2011 έχουν υπάρξει πολλές βελτιώσεις σε όλες τις ενδιάμεσες εκδόσεις τόσο στο hardware της συσκευής όσο και στο λογισμικό. Αν και το πρώτο iPhone με το αλουμίνιο στην πλάτη θεωρείται ακόμα, ίσως, το καλύτερο iPhone σχεδιαστικά το iPhone 4S/4 «παίζει» σε μια διαφορετική κατηγορία από μόνο του με το γυαλί να προσδίδει μια διαφορετική και μοναδική αισθητική που δεν υπάρχει ακόμα και τώρα σε άλλο smartphone της αγοράς.
Και στο software, βέβαια, οι εξελίξεις ήταν ραγδαίες αν σκεφτούμε ότι το πρώτο iPhone είχε κυκλοφορήσει χωρίς το App Store. Ακούγεται παράξενο, ίσως, τώρα αλλά το App Store έκανε το ντεμπούτο του στο iPhone OS 2.0 το 2008 με το iPhone 3G. Fast forward στο 2012 και στο iOS 5.0 που αποτελεί ένα από τα πιο ολοκληρωμένα λειτουργικά για smartphones αυτή τη στιγμή στο χώρο εγκαινιάζοντας ταυτόχρονα με το iPhone 4S το Siri που θα αποτελέσει αναμφίβολα το μέλλον στην επικοινωνία μας με κινητά, tablets, υπολογιστές, τηλεοράσεις κτλπ.
O Steve Jobs είχε δηλώσει τότε ότι το λογισμικό του iPhone ήταν τουλάχιστον πέντε χρονιά μπροστά από τον ανταγωνισμό και αυτή η δήλωση είναι που κάνει αυτή την επέτειο ακόμα σημαντικότερη. Έχει ενδιαφέρον να δούμε πως είναι τα πράγματα πέντε χρόνια αργότερα και κοιτώντας μόνο και μόνο τον χάρτη της αγοράς μπορούμε να βγάλουμε πολλά συμπεράσματα. Ουσιαστικά, ο μοναδικός και πιο σοβαρός αντίπαλος του iOS είναι το Android μιας και Symbian, Windows Mobile και webOS έχουν εγκαταλειφθεί, το BlackBerry αργοπεθαίνει και τα Windows Phone ξεκινούν τώρα το ταξίδι τους.

Σίγουρα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η Google με το Android 4.0 έχει κάνει μια πολύ καλή δουλειά προσεγγίζοντας ικανοποιητικά το iOS υστερώντας, βέβαια, θεμελιωδώς στις λεπτομέρειες που ως γνωστόν κάνουν και τη διαφορά. Γενικότερα, όμως, και τα δύο λειτουργικά ικανοποιούν σε μεγάλο βαθμό τις ανάγκες του χρήστη που θα τα επιλέξει κλείνοντας την ψαλίδα μεταξύ τους. Τί γίνεται, όμως, για τα επόμενα πέντε χρόνια; Το παιχνίδι πλέον έχει μετατοπιστεί σε άλλους τομείς: η Apple βρίσκεται για μια ακόμη φορά μπροστά με το design του iPhone 4 που παραμένει αξεπέραστο, με το Siri που «έπιασε στον ύπνο» τον ανταγωνισμό, το iCloud και το γενικότερο οικοσύστημα αξεσουάρ, υπηρεσιών και υποστήριξης που κανείς μέχρι στιγμής δεν έχει καταφέρει να προσφέρει.

Ο χώρος της τεχνολογίας είναι τέτοιος που τα δεδομένα αλλάζουν με ραγδαίο ρυθμό σε πολλούς τομείς. Ως καταναλωτές είμαστε τυχεροί που γινόμαστε αποδέκτες καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών από οποιαδήποτε εταιρεία και αν προέρχονται. Θα ανυπομονούμε με μεγάλο ενδιαφέρον τα επόμενα πέντε χρόνια και τα τις εξελίξεις στο διάστημα αυτό περιμένοντας μεγάλα πράγματα από την Apple αλλά και από τους ανταγωνιστές της.

Source: http://www.iphonehellas.gr/32825/iphone-5th-anniversary/

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...