Ads 468x60px

Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

Oi NYT καταγράφουν τις επικίνδυνες συνθήκες εργασίας στα εργοστάσια των προμηθευτών της Apple

Μετά το καταπληκτικό ρεπορτάζ των New York Times σχετικά με την αναγκαιότητα κατασκευής των ηλεκτρονικών προϊόντων στην Κίνα η ιστοσελίδα ακολουθεί με νέο δημοσίευμα σχετικά με τις κακές συνθήκες εργασίας στα εργοστάσια της χώρας.

Συγκεκριμένα, παραθέτοντας σχόλια από τωρινούς και πρώην εργαζόμενους της Apple οι NYT καταγράφουν τις επικίνδυνες συνθήκες εργασίας στα εργοστάσια των προμηθευτών της Apple και επιρρίπτουν ευθύνες στην εταιρεία για σοβαρές παραλείψεις.

Η ουσία του προβλήματος, σύμφωνα με το δημοσίευμα, φαίνεται ότι είναι οι υψηλές απαιτήσεις της Apple για χαμηλά κόστη και ευελιξία που αναγκάζει τους προμηθευτές να «κόψουν δρόμο» για να ικανοποιήσουν αυτές τις απαιτήσεις εις βάρος της ασφάλειας των εργαζομένων.

Για παράδειγμα, μετά την έκρηξη σε εργοστάσιο της Foxconn από σκόνη αλουμινίου η Apple δεν απαίτησε τα ίδια στάνταρ εξαερισμού σε όλα τα εργοστάσια με συνέπεια να προκληθεί αργότερα και άλλη έκρηξη. Προφανώς, μιλάμε, για πολύ σοβαρή παράλειψη εκ μέρους της Apple.

Η Apple από τη μεριά της συμμετέχει σε ελέγχους και έρευνες από το 2005 αν και αμφισβητείται το γεγονός μια πιθανής φυγής από τους προμηθευτές. Πρώην στέλεχος της Apple δήλωσε ότι η μη συμμόρφωση είναι ανεχτή αρκεί να υπάρξει η υπόσχεση ότι θα προσπαθήσουν περισσότερο την επόμενη φορά. Σύμφωνα με δηλώσεις στελεχών η Apple έχει τερματίσει σχέσεις με 15 προμηθευτές από το 2007 κάτι που δεν είναι υπέρ της εταιρείας.

Η Foxconn, βεβαίως, αρνείται ότι υπάρχουν σημαντικά προβλήματα στα εργοστάσιά της παρά τις αντίθετες ενδείξεις. Εκτός από την Apple, φυσικά, και άλλες εταιρείες χρησιμοποιούν τα εργοστάσια της Foxconn και αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα αλλά ισχυρίζονται ότι προσφέρουν μεγαλύτερη διαφάνεια και εξασκούν μικρότερη πίεση για υψηλά κέρδη.

Είναι γεγονός ότι οι καταναλωτές νοιάζονται περισσότερο για το τελικό αποτέλεσμα χωρίς να δίνουν σημασία στις συνθήκες εργασίας για την παραγωγή αυτών των προϊόντων.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...