Ads 468x60px

Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012

Πως να χρησιμοποιήσετε τα services στο OS X

Μια από τις καλύτερες αλλά σχετικά άγνωστες δυνατότητες του OS X είναι το ‘services’ ή αλλιώς ‘υπηρεσίες’.
Το services είναι σειρά επιλογών που βρίσκονται ενσωματωμένες στο OS X και ποικίλουν ανάλογα την εφαρμογή. Με τα services μπορείτε να κάνετε συγκεκριμένες πράξεις πολύ πιο γρήγορα γλιτώνοντας πολύτιμο χρόνο.
Με το services, ουσιαστικά, μπορείτε να έχετε την λειτουργικότητα ορισμένων εφαρμογών μέσα από άλλες εφαρμογές. Για παράδειγμα, σε οποιαδήποτε εφαρμογή -ας πούμε τον Safari- εάν επιλέξετε κάποιο κείμενο με τον κέρσορα και μετά πάτε Safari->Services μπορείτε να δείτε τις επιλογές που έχετε:
 

Για παράδειγμα μπορείτε να στείλετε το εν λόγω κείμενο με e-mail χωρίς να πρέπει να ανοίξετε το Mail.app και να κάνετε copy-paste το κείμενο.
Η πρόσβαση σε αυτό το μενού εκτός από το Safari->Services μπορεί να γίνει και με δεξί κλικ στο κείμενο που επιλέξατε αλλά η λίστα με τις εντολές δεν είναι τόσο πλήρης όσο με την πρώτη επιλογή.
Εάν δεν μπορείτε να δείτε τίποτα στο μενού Services αυτό σημαίνει ότι μάλλον δεν έχετε επιλέξει κάτι. Ανάλογα με το τι θα επιλέξετε αλλά και σε ποια εφαρμογή βρίσκεστε το μενού του Services τροποποιείται αντίστοιχα. Κάποιες εφαρμογές, όπως το Office 2008, δεν υποστηρίζουν και καθόλου Services!
Ευτυχώς, στο Lion, μπορείτε να διαχειριστείτε τις εντολές στο Services πολύ εύκολα από το System Preferences->Keyboard->Keyboard Shortcuts->Services επιλέγοντας εσείς ποιες θέλετε να εμφανίζονται και ποιες όχι.
 
Εάν βρείτε τον εαυτό σας να χρησιμοποιεί συχνά κάποια υπηρεσία μπορείτε να έχετε αμεσότερη πρόσβαση σε αυτή θέτοντας μια συντόμευση πληκτρολογίου από το System Preferences->Keyboard->Keyboard Shortcuts->Services και κάνοντας διπλό κλικ στο κενό δεξιά του ονόματος της υπηρεσίας που θέλετε και επιβεβαιώνοντας με το ‘enter’. Αφού πατήσετε το ‘enter’ η υπηρεσία θα γίνει ‘unchecked’, οπότε φροντίστε να την ενεργοποιήσετε ξανά.
Όπως μπορείτε να καταλάβετε τα services είναι μια πολύ χρήσιμη λειτουργία που αν την αφομοιώσετε στην καθημερινή σας εργασία θα γλιτώσετε πολύ χρόνο.
Σε περίπτωση που αναρωτιέστε να πούμε ότι ναι, είναι δυνατόν να εγκαταστήσει κανείς τα δικά του services. Την διαδικασία αυτή, όμως, θα την δούμε σε νέο άρθρο την επόμενη βδομάδα. Μέχρι τότε μπορείτε να μοιραστείτε μαζί μας τα αγαπημένα σας services στα σχόλια παρακάτω.

Source: http://www.macuser.gr/os-x-services-8847/

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...