Ads 468x60px

Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

Ένα Apple προϊόν γεννιέται. Να η διαδικασία που ακολουθείται από την αρχή…



Δεν το ακούτε για πρώτη φορά. Γενικά υπάρχει ένα πέπλο μυστηρίου που καλύπτει τα προϊόντα της Apple. Και που εννοείται πως υφαίνεται συνειδητά. Πως αλλιώς να ελκύσει μια εταιρία στο μαγνητικό της πεδίο τόσο ενδιαφέρον; Παρεμπιπτόντως να μια αποτελεσματική και ανέξοδη μέθοδος marketing που πρέπει να διδάσκεται στα πανεπιστήμια.
Και σχετικοί να μην είστε όμως με την τεχνολογία, υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να έχετε διαβάσει την αυτοβιογραφία του Steve Jobs. Και να έχετε μάθει τον τρόπο που λειτουργεί η Apple. Όχι το όλο στόρι, μόνο τα βασικά. Γιατί αν θέλετε την full εμπειρία πρέπει να ρίξετε οπωσδήποτε μια ματιά στο «Inside Apple» του Adam Lashinsky. Αυτή είναι η μόνη περίπτωση να δείτε με ανατριχιαστική ακρίβεια πως δημιουργείται ένα προϊόν με σήμα το μήλο, από λευκό χαρτί.
Το πρόβλημα με την Apple είναι πως από τα χαμηλά μέχρι και τα ανώτερα κλιμάκια, επικρατεί έντονη μυστικοπάθεια. Για να καταλάβετε υπάρχουν υπάλληλοι της εταιρίας που δεν γνωρίζουν τα προϊόντα που πρόκειται να κυκλοφορήσουν στην αγορά, μέχρι που ανακοινώνονται επίσημα. Εκτός και αν τύχει να διαρρεύσουν πληροφορίες από κάποιο υψηλά ιστάμενο στέλεχος, όπως σύνεβη δυο χρόνια πριν, όταν ένα iPhone 4 είχε ξεχαστεί σε ένα μπαρ. Λέμε τώρα…
Γενικά, τα θεμέλια για τη δημιουργία μιας συσκευής Apple, τα βάζουν οι σχεδιαστές της. Και ποτέ οι μηχανικοί, όπως συμβαίνει με τα ανταγωνιστικά προϊόντα. Ο Adam αναφέρει ξεκάθαρα στο βιβλίο του, ότι οι designers κατέχουν την υψηλότερη θέση στην ιεραρχία της εταιρίας. Πως ήταν οι βασιλιάδες τα παλιά χρόνια; Έ, κάπως έτσι. Αν ο Jonathan Ive (σ.σ. επικεφαλής της ομάδας σχεδιασμού) δώσει το OK όσον αφορά το design, τότε οι υπόλοιπες μονάδες ξεκινούν άμεσα να υλοποιούν το όραμα του. Ανεξάρτητα αν το κόστος ή οι δυσκολίες που τυχόν προκύψουν στην παραγωγή, βγάλουν το project εκτός προϋπολογισμού. Στην ίδια λογική, η σχεδιαστική ομάδα δεν έχει καμία σχέση με οικονομικά ζητήματα, έρευνες αγοράς ή ακόμη και με άλλους υπαλλήλους της Apple. Λειτουργεί εντελώς αυτόνομα, αποστασιοποιείται από κάθε άλλη δραστηριότητα, ενώ εκτός από τα νοητά εμπόδια που τη διαχωρίζουν με συγγενή τμήματα, υπάρχουν και φυσικά, όπως τοίχοι και κλειστές πόρτες. Επίσης, ο Jonathan Ive λογοδοτεί μόνο σε υψηλόβαθμα στελέχη.
Στην περίπτωση τώρα που δοθεί η έγκριση για τη δημιουργία ενός προϊόντος, τίθεται σε λειτουργία το Apple New Product Process (ANPP). Το έγγραφο δηλαδή που περιγράφει με ακρίβεια κάθε βήμα που ακολουθείται, πριν την ανάπτυξη του όποιου project.  Και το οποίο ως διαδικασία κρατάει τις ρίζες του από την εποχή της δημιουργίας του πρώτου Macintosh.Αυτή είναι μια ξεπερασμένη αλλά απόλυτα ελεγχόμενη μέθοδος που αποτυπώνει με ακρίβεια τους εμπλεκόμενους, ενώ φροντίζει να τηρούνται τα όποια χρονοδιαγράμματα ευλαβικά.
Η συνέχεια στο έργο «new Apple product» περιλαμβάνει τακτικές συναντήσεις που πραγματοποιούνται κάθε Δευτέρα, στις οποίες και συμετάσχουν τα υψηλόβαθμα στελέχη και οι ομάδες που αναλαμβάνουν την προϊόντικη εξέλιξη. Αν κάποιος δεν μπορέσει να παρευρεθεί, η συνάντηση μετατίθεται αυτόματα για την επόμενη ημέρα. Έτσι ελέγχεται απόλυτα κάθε στάδιο της εργασίας, ενώ δεν περνάνε ποτέ διαστήματα μεγαλύτερα των δυο εβδομάδων, χωρίς να γίνει γνωστή η πρόοδος που έχει επιτευχθεί μέχρι εκείνη τη στιγμή.
Όταν ο κύκλος των meetings ολοκληρωθεί, ξεκινάει η παραγωγή. Το προϊόν περνάει πλέον αποκλειστικά σε δύο άτομα, τα οποία αναλαμβάνουν να φέρουν εις πέρας το project. Ο λόγος για τον υπεύθυνο μηχανικό (Engineering Program Manager) και τον υπεύθυνο προμηθείων (Global Supply Manager). Αναλυτικότερα, ο πρώτος ελέγχει την παραγωγική διαδικασία και αναφέρεται συχνά ως EPM Mafia, ενώ ο δεύτερος εξασφαλίζει ότι όλα τα περιφερειακά θα φτάσουν έγκαιρα στα εργοστάσια για την κατασκευή του προϊόντος. Εννοείται πως τα δυο αυτά στελέχη βρίσκονται σε άμεση επικοινωνία μεταξύ τους, ενώ για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα παραμένουν στην Κίνα, επιβλέποντας τις γραμμές παραγωγής.
Εφόσον ένα προϊόν έχει ολοκληρωθεί, σημαίνει ότι έχει περάσει όλα τα στάδια σχεδιασμού, κατασκευής και έλεγχου που απαιτούνται. Στις σπάνιες περιπτώσεις που υπάρξει διαρροή πληροφοριών, πηγή προέλευσης της είναι συνήθως η Κίνα, ενώ ακόμη σπανιότερα, εργάτες προσφέρουν επί πληρωμή πρωτότυπες συσκευές σε ενδιαφερόμενους δημοσιογράφους. Το σίγουρο είναι ότι μέχρι να αποφασιστεί οριστικά ένα προϊόν, περνάει ένα διάστημα τεσσάρων με έξι εβδομάδων όπου ανασχεδιάζεται και δέχεται τις τελευταίες διορθωτικές πινελιές της Apple. Για αυτό και υπάρχει πάντα απόκλιση σε φωτογραφίες που βλέπουμε με προϊόντα λίγο πριν την επίσημη κυκλοφορία τους, σε σχέση με εκείνα που οδηγούνται τελικά στην παραγωγή.
Σημειώστε ότι σε όλα τα στάδια της παραπάνω διαδικασίας, ο EPM ταξιδεύει στα κεντρικά γραφεία της εταιρίας στο Cupertino, κάθε φορά που έχει ολοκληρωθεί ένα κομμάτι της συσκεύης. Είναι μια πολυδάπανη διαδικασία, αλλά τηρείται κατά γράμμα σε όλα τα προϊόντα της Apple.
Και είναι και το δωμάτιο συσκευασίας… Εκεί καθορίζεται η τελική μορφή που θα έχει το κουτί κάθε συσκευής. Για να επιτευχθεί το τέλειο αποτέλεσμα, ένας εργαζόμενος περνάει κάποιες ώρες, κάθη ημέρας, για αρκετούς μήνες, ανοίγοντας συσκευασίες μέχρι να τελειοποιηθεί η εμπειρία του unboxing. Ναι καλά καταλάβατε, για την Apple είναι πολύ σημαντική.
Φτάνουμε λοιπόν στο τελευταίο στάδιο που είναι το λανσάρισμα. Πριν γίνει αυτό ακολουθούνται κάποιοι κανόνες γνωστοί για την Apple και ως «rules of the road». Στην ουσία είναι ένα μυστικό έγγραφο που περιγράφει αναλυτικά κάθε βήμα που ακολουθείται πριν την κυκλοφορία ενός προϊόντος. Διπλά από κάθε βήμα, αναγράφεται και ο υπεύθυνος που ευθύνεται για την πραγματοποίηση του. Αν τυχόν αποκαλυφθεί ή απωλεσθεί το χαρτί αυτό, οδηγεί σε σίγουρη απόλυση, όπως αναφέρεται άλλωστε και στο περιεχόμενο του.
Από τα παραπάνω φαίνεται ξεκάθαρα ότι οι διαδικασίες που τηρεί η Apple της κοστίζουν ακριβά, ωστόσο είναι αυτές που την κάνουν να διαφοροποιείται σημαντικά από τον ανταγωνισμό. Και που της αποφέρουν στο τέλος της ημέρας τρελά κέρδη στο ταμείο.
Ναι, για ορισμένους το όνομα Apple μπορεί να αποτελεί κόκκινο πανί. Το θέμα είναι ότι ανεξάρτητα από τις αντιλήψεις των κοινών θνητών, η Αμερικάνικη εταιρία γνωρίζει τεράστια εμπορική επιτυχία τα τελευταία δέκα συναπτά έτη. Προφανώς και έχει το κατάλληλο know how. Ή με άλλα λόγια οι όποιες επιλογές της εξαργυρώνονται σε μετρητά. Το ίδιο και του Adam Lashinsky που έχει εξασφαλίσει από τώρα ένα εκδοτικό best seller, με το εξαιρετικό του βιβλίο.

Source: http://www.digitallife.gr/ena-apple-proion-gennietai-29036/

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...