Ads 468x60px

Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012

Η Apple ξεκινά ανεξάρτητους ελέγχους για τις συνθήκες εργασίας στα εργοστάσια παραγωγής



Μετά τη συνεχιζόμενη πίεση, τόσο από τα δημοσιεύματα που έφεραν στο φως για άλλη μία φορά τις συνθήκες εργασίας στα εργοστάσια συναρμολόγησης των προϊόντων της, όσο και τις κινητοποιήσεις κάποιων εργαζομένων εκεί τον προηγούμενομήνα, η Apple ανακοίνωσε πως αναθέτει στην ανεξάρτητη οργάνωση Fair Labor Association την επιθεώρηση όλων των εργοστασίων που χρησιμοποιεί προκειμένου να συντάξουν έκθεση για τις συνθήκες εργασίας σε αυτά.
Για πολλά χρόνια η Apple δεν απαντούσε στα αιτήματα για ανεξάρτητη εκτίμηση των συνθηκών εργασίας στα εργοστάσια των προμηθευτών της. Αλλά για πρώτη φορά άρχισε να δίνει στην δημοσιότητα πληροφορίες που μέχρι πρότινος κρατούσε μυστικές. Ειδικά μετά τα δημοσιεύματα εφημερίδων όπως η New York Times, ή το CNN, αλλά και τις οργανωμένες διαμαρτυρίες έξω από καταστήματα Apple.
Τον περασμένο μήνα η Apple έδωσε στην δημοσιότητα τα ονόματα των 156 προμηθευτών της. Δύο εβδομάδες αργότερα, οTim Cook έστειλε ένα mail στους 65000 υπαλλήλους της εταιρείας, υπερασπιζόμενος την παραγωγή της Apple και τώρα, η εταιρεία ζήτησε από έναν ανεξάρτητο φορέα – μία μη κερδοσκοπική οργάνωση που μερικώς χρηματοδοτείται από εταιρείες που συμμετέχουν σε αυτή, όπως η Apple – να εκθέσει δημοσίως τα εργοστάσια όπου ανακαλύπτεται κακομεταχείριση των εργαζομένων.
Οι αναλυτές υποστηρίζουν πως η κίνηση αυτή από τη μεριά της Apple θα επιφέρει πλέον μεγάλες αλλαγές σε όλη την αγορά ηλεκτρονικών ειδών καθώς, πολλές είναι οι εταιρείες που χρησιμοποιούν τους ίδιους προμηθευτές. Η κίνηση όμως της κραταιάς Apple, των 469 δισεκατομμυρίων δολαρίων, είναι αμφίβολη σύμφωνα με τους σκεπτικιστές. Αν και πολλές ενώσεις εργαζομένων χαιρέτησαν την απόφαση της Apple, άλλες ανέφεραν πως η Fair Labor Association δεν είναι τόσο ανεξάρτητη καθώς χρησιμοποιείται από πολλές εταιρείες για την ανάδειξη της εταιρικής τους υπευθυνότητας.
Η Apple σε ανακοίνωσή της, αναφέρει πως η Fair Labor Association είναι ένας ανεξάρτητος οργανισμός στον οποίο έχει δοθεί «απεριόριστη πρόσβαση» στα εργοστάσια όλων των προμηθευτών της. Οι πρώτες επιθεωρήσεις πραγματοποιήθηκαν σε εργοστάσιο της πόλης Shenzen, στην Κίνα, εργοστάσιο της γνωστής Foxconn.
Τα αποτελέσματα των επιθεωρήσεων της FLA κατά πάσα πιθανότητα θα δημοσιευτούν στο website της οργάνωσης στις αρχές Μαρτίου. H Apple έχει δεσμευτεί να διακόψει τη συνεργασία της με όποιον προμηθευτεί παραβιάζει τα όρια των εργαζομένων του. Για να δούμε. Θα το κάνει;

Source:http://www.digitallife.gr/apple-xekina-anexarthtous-elegxous-gia-synthikes-ergasias-ergostasia-paragwghs-47982/

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...