Ads 468x60px

Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τα Local Snapshots



Ένα από τα νέα χαρακτηριστικά του Lion είναι τα Local Snapshots, η δυνατότητα δηλαδή δημιουργίας τοπικών backup στον υπολογιστή σας.
Τα snapshots πραγματοποιούνται συνήθως κάθε ώρα στον υπολογιστή σας, διαγράφονται μετά από καμιά βδομάδα αν το επιτρέπει ο χώρος και λειτουργούν στα notebooks της Apple.
Είναι σημαντικό, όμως, να καταλάβουμε πως λειτουργούν αυτά τα backups μιας και στην ουσία δεν είναι “πραγματικά” και δεν πρέπει να βασιζόμαστε σε αυτά.
Γιατί δεν πρέπει να βασιζόμαστε στα snapshots;
Επειδή αποθηκεύονται στον ίδιο δίσκο με τον κύριο του υπολογιστή αν υπάρξει ένα πρόβλημα στον δίσκο, τότε προφανώς θα έχουν πρόβλημα και τα snapshots. Η ταυτόχρονη χρησιμοποίηση του Time Machine είναι απαραίτητη για τη σωστή διατήρηση backups.
Επίσης, τα snapshots είναι προσωρινά και διαγράφονται κάθε βδομάδα εφόσον το επιτρέπει ο ελεύθερος χώρος του δίσκου σας, οπότε δεν έχετε την ευελιξία που προσφέρει το Time Machine.
Έχω ενεργοποιημένα τα snapshots;
Για να δείτε εάν τα snapshots είναι ενεργοποιημένα στον υπολογιστή σας πηγαίνετε στο System Preferences->Time Machine και δείτε εάν αναγράφεται η ένδειξη “Time Machine keeps local snapshots…”, όπως φαίνεται παρακάτω. Εάν δεν υποστηρίζεται, τότε θα αναγράφεται η ένδειξη “Time Machine keeps:”.
Υπάρχει η δυνατότητα χειροκίνητης ενεργοποίησης και απενεργοποίησης των snapshots μέσω Terminal αλλά δεν θα το εξετάσουμε αυτό στο παρόν άρθρο.
Πως μπορούμε να έχουμε πρόσβαση στα snapshots;
Η πρόσβαση στα local snapshots είναι όπως και τα κανονικά backups του Time Machine. Στο περιβάλλον του Time Machine θα παρατηρήσετε στα δεξιά – όπου φαίνεται το timeline – υπάρχουν δύο χρώματα: μοβ και άσπρο. Με το χρώμα μοβ είναι τα backups του Time Machine ενώ με το άσπρο χρώμα είναι τα local snapshots.
Θα παρατηρήσετε, επίσης, ότι όταν επιλέγετε ένα local snapshot δεν επιτρέπεται η διαγραφή του ή των αντικειμένων του όπως στα κανονικά backup.
Πόσο χώρο πιάνουν τα local snapshots;
Τα local snapshots απαιτούν χώρο στον δίσκο σας μιας και αποθηκεύονται τοπικά. Σε περίπτωση που ο δίσκος σας γεμίσει κατά 80 τοις εκατό θα αρχίσει η διαγραφή των παλαιότερων snapshots με χαμηλή προτεραιότητα. Εάν ο δίσκος γεμίσει στο 90 τοις εκατό θα αυξηθεί ο βαθμός της προτεραιότητας και, ίσως, παρατηρήσετε και κάποια αύξηση στην απόδοση. Το Time Machine δεν σας ειδοποιεί για την διαδικασία αυτή. Γίνονται όλα αυτόματα.
Ανεξάρτητα από τον χώρο του δίσκου, όμως, τα local snapshots περιορίζονται αυτόματα σε ένα την ημέρα μετά από 24 ώρες ενώ διαγράφονται μετά το πέρας μιας βδομάδας.
Θα έχετε παρατηρήσει, ίσως, στον υπολογιστή σας μια ασυμβατότητα στα δεδομένα που δίνει τοGet Info του δίσκου σας μέσω του Finder με τα δεδομένα του Disk Utility και του About this Mac. Αυτό οφείλεται στα local snapshots. Αν επιλέξετε το Get Info του δίσκου σας μέσω του Finder ο αριθμός που θα δείτε στον ελεύθερο και κατειλημμένο χώρο του δίσκου είναι χωρίς τα snapshots. Αντίθετα, αν πάτε στο Disk Utility ή στο ->About this Mac->More Info->Storage θα δείτε διαφορετικούς αριθμούς επειδή λαμβάνονται υπόψιν τα snapshots.
Αυτό έχει επιπτώσεις εάν για παράδειγμα διαγράψετε ένα μεγάλο αρχείο από τον δίσκο σας μπορεί να μην κερδίσετε αμέσως τον ελεύθερο χώρο επειδή θα υπάρχει ακόμα αποθηκευμένο το local snapshot του αρχείου αυτού. Κάποια άλλη στιγμή αργότερα ο ελεύθερος χώρος μπορεί να αυξηθεί ξαφνικά επειδή το snapshot διεγράφη.
Όπως, επίσης, εάν προσθέσετε ένα αρχείο μεγάλου μεγέθους, τότε μπορεί ο ελεύθερος χώρος να μην μειωθεί αντίστοιχα με το μέγεθος του αρχείου. Αυτό μπορεί να συμβεί διότι παράλληλα το Time Machine έχει διαγράψει ένα μεγάλο αρχείο snapshot οπότε το μέγεθος αυτού του αρχείου αφαιρείται από το συνολικό.
Σε αντίθεση με τα backups του Time Machine τα snapshots δεν περιέχουν επιπλέον εκδόσεις των αρχείων σας, οπότε αρχεία που δεν έχουν τροποποιηθεί δεν καταλαμβάνουν επιπλέον χώρο.
Τα snapshots, επίσης, δεν δημιουργούν επιπλέον αντίγραφα αρχείων από εφαρμογές που υποστηρίζουν το Versions. Ωστόσο, μόνο η τελευταία Version αυτών των αρχείων σώζονται σε Time Machine backups και snapshots.
Πως βλέπω τα local snapshots;
Όπως είπαμε μπορείτε να δείτε τα snapshots σας μέσω του Time Machine. Μπορείτε, όμως, να τα δείτε και μέσω του Finder. Από το μενού του Finder πηγαίνετε στο Go->Go to Folder και γράψτε/Volumes.
Εκεί θα δείτε τον φάκελο MobileBackups που περιέχει τον φάκελο Backups.backupdb σε παρόμοια δομή με ένα κανονικό Time Machine backup. Στον φάκελο αυτό περιέχονται τα snapshots ταξινομημένα ανά ημερομηνία. Παρατηρήστε ότι το να επιλέξετε Get Info για αυτούς τους φακέλους δεν έχει κάποιο αποτέλεσμα (θα εμφανίσει την συνολική χωρητικότητα του δίσκου σας αν το κάνετε στον φάκελο MobileBackups και θα εμφανίσει μια παύλα στους υπόλοιπους)

Source: http://www.macuser.gr/time-machine-local-snapshots-faq-9623/

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...