Ads 468x60px

Σάββατο 31 Μαρτίου 2012

Η επιθεώρηση στην Foxconn βρήκε λαβράκια


 Δεν βρήκαν και λίγα προβλήματα στις μονάδες παραγωγής της Foxconn στην Κίνα, όπου κατασκευάζονται μεταξύ άλλων τα iPhone και iPad, οι επιθεωρητές της Fair Labor Association (FLA).
Στην έκθεσή της η οργάνωση δίνει μεγάλη σημασία στις ώρες εργασίας του προσωπικού, όπου διαπίστωσε πως το ωράριο στην Foxconn υπερέβαινε κατά πολύ τόσο τα δικά της όρια όσο και εκείνα που έχει θεσπίσει η Κίνα. 

Η FLA  κατέγραψε περιπτώσεις όπου η  απασχόληση έφτανε τις 60 ώρες την εβδομάδα, όταν η εργατική νομοθεσία στην Κίνα θέτει ως ανώτατο όριο τις 49 ώρες περιλαμβανομένων των υπερωριών. Μάλιστα υπήρχαν και περιπτώσεις όπου το προσωπικό εργαζόταν επί 7 συνεχόμενες ημέρες χωρίς να μεσολαβεί 24ωρη ανάπαυση.

Η οργάνωση διαπίστωσε επίσης λαθροχειρίες στο θέμα των υπερωριών. Η Foxconn εφάρμοζε ένα σύστημα όπου ο εργαζόμενος λάμβανε το ποσό της υπερωριακής απασχόλησης με βάση τα ημίωρα της επιπλέον εργασίας. Ετσι, αν εργαζόταν για 20 λεπτά δεν λάμβανε κανενός είδους αποζημίωση, ενώ αν απασχολείτο επιπλέον 50 λεπτά της ώρας θα έπαιρνε αποζημίωση μόνο για την πρώτη μισή ώρα. 
Στην έρευνα που πραγματοποίησε η FLA διαπιστώθηκε πως το 64% των εργαζομένων δεν είναι ικανοποιημένο από τις αποδοχές του, αφού αυτές δεν φτάνουν για να καλύψει τις βασικές του ανάγκες. "Σημαντικός αριθμός εργαζομένων ανησυχεί για την προστασία της υγείας και την ασφάλειά του. Ποσοστό άνω του 43% των εργαζομένων αναφέρει πως ήταν αυτόπτης μάρτυρας ατυχήματος ή έπεσε θύμα ατυχήματος" σημειώνει η FLA  προσθέτοντας πως μέχρι σήμερα η Foxconn κατέγραφε μόνο τα ατυχήματα που προκαλούσαν τη διακοπή λειτουργίας σε μια μονάδα. 

Οσο για τη συνδικαλιστική εκπροσώπηση η FLA αναφέρει πως "στο σωματείο κυριαρχούν εκπρόσωποι της διοίκησης" και πως το συνδικαλιστικό όργανο δεν διασφαλίζει "την ουσιαστική εκπροσώπηση των εργαζομένων".

Οπως αναφέρει η FLA η Foxconn δήλωσε πως θα συμμορφωθεί και πως σταδιακά θα μειώσει τις πραγματικές ώρες εργασίας προχωρώντας παράλληλα σε αυξήσεις. Η εταιρεία δηλώνει πως θα προσαρμόσει τη λειτουργία της με βάση τα ευρήματα της FLA.

Τα βασικά ευρήματα της έρευνας της FLA βρίσκονται εδώ.

Source: http://www.inews.gr/106/i-epitheorisi-stin-Foxconn-vrike-lavrakia.htm

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...