Ads 468x60px

Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

H Apple «κρατάει» τα λεφτά ετοιμάζοντας κάτι. Το θέμα είναι τι;


Την Κυριακή ανακοινώθηκε από την Apple η πραγματοποίηση ενός συμβουλίου, που συζητήθηκαν αρκετά ζητήματα της εταιρίας, με την επένδυση των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων κέρδους το Q4 του 2011 να κεντρίζει το ενδιαφέρον των περισσοτέρων. Από εκείνη την στιγμή, οι φήμες «οργίασαν» σε όλο το διαδίκτυο, με τα σενάρια να δίνουν και να παίρνουν! Ακούστηκαν σχεδόν όλες οι θεωρίες, από την εξαγορά του δημοφιλούς social network Twitter ως την δημιουργία ενός ιδιόκτητου δικτύου κινητής τηλεφωνίας. Όπως καταλάβατε, όλες οι άλλες κινήσεις τις εταιρίας πέρασαν σχεδόν απαρατήρητες, και σε όλους «έμεινε» το ζήτημα των 100 δις...

Στο ερώτημα «Τι θα κάνατε αν είχατε 100 δις;», όλοι θα αναφέραμε μια λίστα-κατεβατό με όλα μας τα όνειρα και τις κρυφές μας επιθυμίες, είτε ήταν σημαντικές, είτε όχι. Η Apple όμως; Ορίστε μερικές ιδέες επένδυσης αυτού του τεράστιου budget λοιπόν!

Ακόμα και κάποιος που δεν είναι ειδικός στα οικονομικά, θα καταλάβαινε πως το να εξαγοράσει ένα μερίδιο άλλης εταιρίας, δίνοντας της διοικητικές ικανότητες, θα την καθιστούσε ακόμα πιο ισχυρή. Αν αναρωτιέστε τώρα ποια εταιρία εξαγοράζοντάς την θα πετύχαινε αυτό τον σκοπό, η απάντηση είναι πολύ απλή: Τη Foxconn!

Φυσικά υπάρχει λογική πίσω από αυτή την κίνηση. Απλά σκεφτείτε το εξής: Η Apple θα μπορεί να ελέγχει και να καθορίζει μόνη της τα έξοδα παραγωγή, ενώ συγχρόνως θα ελέγχει και αυτά των ανταγωνιστών, μιας και η Samsung, η Amazon και άλλες εταιρίες συνεργάζονται μέσω της Foxconn. Κάτι που αυτόματα σημαίνει κέρδη «με τη σέσουλα»!

Ακόμα, θα μπορούσε με κάποια από τα κέρδη να βελτιώσει τις συνθήκες εργασίας στη Foxconn, ή μέσω εξαγοράς να θέσει νέες βάσεις σε αυτές. Ουκ ολίγες φορές έχουν αναφερθεί περιστατικά αυτοκτονιών από εργάτες της Foxconn, λόγω των άσχημων συνθηκών. Θα μπορούσε η Apple να τα βελτιώσει όλα αυτά, ακόμα και να τα εξαλείψει, αν αποφάσιζε μια τέτοια κίνηση.

Ίσως όλα αυτά ακούγονται τρελά, αλλά σίγουρα δεν είναι πρωτόγνωρα. Στον τομέα των μικροοικονομικών και του management, αυτή η κίνηση ονομάζεται «backward vertical integration». Είναι δηλαδή μια «κίνηση πίσω», αποκτώντας διοικητικές ικανότητες σε μια εταιρία που είναι σημαντική για την ύπαρξη της άλλης (εδώ δηλαδή η Apple εξαρτάται από την Foxconn στο κατασκευαστικό κομμάτι). Σαν παράδειγμα, αν η Mercedes κατείχε διοικητικές θέσεις στην Michelin ή την Bridgestone, τα λάστιχα των αυτοκινήτων της θα είχαν φθηνότερο κόστος παραγωγής, μιας και θα καθοριζόταν από την Mercedes, ενώ και τα κόστη αγοράς των ανταγωνιστών θα θέτονταν σε άλλες βάσεις.

Αυτή η κίνηση λοιπόν, θα άξιζε και με το παραπάνω τα λεφτά της. Φαίνεται όμως ότι η Apple «κρατάει» τα λεφτά ετοιμάζοντας κάτι. Το θέμα είναι τι; Νέες τεχνολογίες; Νέες υπηρεσίες; Εξαγορά κάποιας εταιρίας, ακόμα και της Foxconn; Κανείς δεν ξέρει... Εσείς τι πιστεύετε;
 
Source: http://www.myphone.gr/forum/showthread.php?t=331069

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...