Ads 468x60px

Πέμπτη 1 Μαρτίου 2012

iPad και λογοκρισία!



Οι συζητήσεις γύρω από τα “κλειστά” προϊόντα της Apple είναι τόσο παλιές όσο και τα προϊόντα της.   Κάποτε αγόραζα το Αγγλικό PcW (PC World) και αντέγραφα χειρωνακτικά προγράμματα (γραμμές από κώδικα) για Apple IIe.   Ήρθε το Mac και τέλειωσαν όλα αυτά.  Οι πιο πολλοί χρήστες αντιτάσσουν το καταλυτικό επιχείρημα:  “Μα, αυτά που κάνει, τα κάνει καλά.   Τι με νοιάζουν εμένα οι τεχνικές λεπτομέρειες;”
Ο σοβαρός τεχνολογικός αντίποδας είναι ότι ελέγχοντας όλη την πλατφόρμα, θεωρητικά τα μηχανήματα θα μπορούσαν να είναι πιο ασφαλή, πιο σταθερά και πιο εύκολα στην χρήση.   Κατά περιόδους, κάποια από αυτά τα επιχειρήματα στέκουν κάπως.   Με πολλές διευκρινίσεις για τα πιο τεχνικά μυαλά, αλλά με αρκετή αλήθεια για να πείθουν στα ταμεία.   Ενίοτε την πατάει κάποιος από την προπαγάνδα και βρίζει την ώρα και την στιγμή που αγόρασε ένα προϊόν της Apple.
Σαν την φίλη μου με το iPad που της έφεραν δώρο.   Δεν είναι τεχνικός, απλά θέλει να ρίξει πάνω pdf και να τα διαβάσει.   Εμ, έτσι απλά δεν γίνεται τίποτα στον κόσμο της Apple όμως!   Χωρίς iTunes που πας;   Χωρίς ένα Mac και ότι λογισμικό σου πλασάρει η Apple (στο σύννεφο ή αλλού) δεν κάνεις τίποτα.   Θέλεις απλά να ρίξεις ένα mp3 και να το ακούσεις;   Αποκλείεται!   Πρέπει να πιστοποιήσουμε ότι δεν το έχεις και αλλού, ότι το έχεις αγορασμένο, ότι, ότι….αλλιώς μπλέξε με hacks.
Διαρκώς προκύπτουν θέματα.   Ένα βιβλίο απορρίφθηκε γιατί θεωρήθηκε “πορνογραφικό” λόγω της χρήσης της λέξης “fuck”.  Σταθερά άλλωστε η Apple (με δικό της, αόριστο σύστημα βαθμολογίας) δεν έχει ταινίες για “ενήλικες” στο site της.   Έγινε ολόκληρο θέμα για να επιτρέψει μια εφαρμογή για το iPhone που παράγει ήχους κλανιάς.   Πρόσφατο και χυδαίο παράδειγμα η λογοκρισία που κάνει η Apple στα ebooks που πωλούνται στο κατάστημά της.   Απέρριψε την νέα δουλειά του Seth Godin (γκουρού του marketing για μερικούς – σίγουρα ευχάριστο διάβασμα που σου προξενεί σκέψεις) επειδή λέει είχε σύνδεσμο προς το Amazon!  Οι γενικότητες των όρων είναι κάπως έτσι:   (iPhone SDK)
“Applications must not contain any obscene, pornographic, offensive or defamatory content or materials of any kind (text, graphics, images, photographs, etc.), or other content or materials that in Apple’s reasonable judgement may be found objectionable by iPhone or iPod touch users.”
Δηλαδή “ότι γουστάρουμε θα το κόβουμε“.   Όχι βάση τεχνολογικών προδιαγραφών ή ασφάλειας, απλά επειδή δεν το γουστάρουμε.   Και καλά να έχεις μια τέτοια ρήτρα για περίπτωση ανάγκης ή εμπορικής πολιτικής.   Είχαν κόψει πχ το NetShare με το οποίο μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σαν modem το iPhone.   (Ότι κάνουμε όλοι όσοι δεν έχουμε iPhone με τα κινητά μας διαρκώς δηλαδή.)  Παλιότερα είχαν αποκλείσει ολόκληρο εκδοτικό οίκο από τα μαγαζιά τους επειδή δεν τους άρεσε ο τίτλος μιας βιογραφίας του Jobs.  Αλλά να κόβεις ένα βιβλίο επειδή έχει έναν σύνδεσμο που δεν σου αρέσει;  (Συγκεκριμένα προς το amazon.com )
Το βιβλίο είναι ελεύθερα και δωρεάν διαθέσιμο εδώ - http://www.squidoo.com/stop-stealing-dreams .   Μια ενδιαφέρουσα σειρά σκέψεων σχετικά με την παιδεία.   Κατεβάστε το έτσι κι αλλιώς όμως, για να ξέρει η Apple ότι δεν έχουμε αποβλακωθεί τελείως με τα γυαλιστερά της γκάτζετ…

Source: http://alexanderchalkidis.com/blog/?p=15420

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...