Ads 468x60px

Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

Μπορεί το iPad να αντικαταστήσει έναν υπολογιστή;

Της Πόπης Τσαπανίδου







Με αφορμή την ερώτηση φίλης μου, η οποία ενθουσιασμένη από το νέο iPad και εκνευρισμένη από το πρόσφατο κάψιμο της μητρικής του υπολογιστή της, αναρωτήθηκε αν η νέα της αγορά θα μπορούσε να είναι ένα iPad αντί κάποιου υπολογιστή, ας δούμε τι απάντηση θα μπορούσαμε να δώσουμε στο συγκεκριμένο ερώτημα.

Το νέο iPad είναι πράγματι μια καταπληκτική συσκευή, η οποία υποστηριζόμενη από την πληθώρα των εφαρμογών του AppStore με μια πρώτη ματιά θα μπορούσε όντως να δώσει την εντύπωση πως καλύπτει άνετα μια μέση οικιακή χρήση.Γιατί φυσικά, όπως για όλα τα μηχανήματα αυτού του είδους (υπολογιστές, ταμπλέτες, κινητά), όλα έχουν να κάνουν με τη χρήση για την οποία προορίζονται (ή τουλάχιστον έτσι θα έπρεπε).
Οι αγορές τους θα έπρεπε να είναι βασισμένες στο είδος της ψηφιακής δουλειάς που θα αναλάβουν και στο κατά πόσο θα τα βγάλουν πέρα, σε συνδυασμό πάντα με την τιμή απόκτησής τους.
Η συγκεκριμένη φίλη είναι ένας κλασσικός μέσος χρήστης. Αυτό που κάνει στον υπολογιστή της είναι να γράφει κάποια αρχεία κειμένου, να σερφάρει στο διαδίκτυο, να επικοινωνεί στα social networks της, να ακούει μουσική, να βλέπει ταινίες και να παίζει κάποια παιχνίδια.Έτσι το νέο iPad έμοιαζε ένας κατάλληλος αντικαταστάτης τώρα που ο υπολογιστής της της «άφησε χρόνους”.
Ας δούμε λοιπόν αν όντως είναι έτσι.
Ξεκινάμε με το γράψιμο. Γράφει σε Word και επικοινωνεί με την πλειοψηφία των χρηστών που όντως καλύπτεται με το Microsoft office.Κανένα πρόβλημα. Η συμβατότητα ανάμεσα στα λογισμικά αυτού του είδους έχει λυθεί εδώ και καιρό, μιας και τα προγράμματα της Apple είτε για iOS είτε για OSX καλύπτουν την εξαγωγή των εγγράφων τους για το Word.Ένα θεματάκι πιο πρακτικό είναι το πληκτρολόγιο. Δεν έχει καμία σχέση η αίσθηση του να χτυπάς τα δάχτυλά σου σε μια γυάλινη επιφάνεια και αυτή ενός πληκτρολογίου.
Λύνεται εύκολα με την αγορά ή ενός bluetooth πληκτρολογίου ή θήκης με ενσωματωμένο πληκτρολόγιο, η οποία δίνει στο iPad μια γενικότερη αίσθηση netbook.
Το σερφάρισμα στο διαδίκτυο κανονικά δε θα παρουσίαζε προβλήματα, αλλά ως βασικό μηχάνημα το iPad αφήνει “ακάλυπτες” τις σελίδες με Flash. Η λύση έρχεται από τον Puffin (Βrowser, ο οποίος μέχρι ενός σημείου μπορεί να δει σωστά τις περισσότερες σελίδες με Flash περιεχόμενο). Τo ποσοστό επιτυχίας του δεν είναι 100%, πολλές φορές κολλάει, αλλά ας πούμε ότι γενικώς θα λειτουργήσει.
Το ευχάριστο είναι πως το ίντερνετ γενικότερα κυλάει στο αυλάκι του HTML 5 και άρα στο προσεχές(;) μέλλον μπορεί το Flash να είναι παρελθόν…
Για τις social network (Facebook/Twitter κ.ά.) ανάγκες το θέμα είναι λυμένο και με το παραπάνω. Υπάρχουν αξιολογότατοι clients για όλα τα δίκτυα και τυχόν προβλήματά τους λύνονται με τη συμπαράσταση έξτρα λογισμικού από τρίτες εταιρίες.
Διάφοροι media players θα καλύψουν τις ανάγκες όσων θέλουν να βλέπουν ταινίες και να ακούνε μουσική στη συσκευή. Οι περισσότεροι υποστηρίζουν απροβλημάτιστα την πλειοψηφία των formats για αρχεία video/ήχου ακόμα και σε υψηλές αναλύσεις.
Και όσον αφορά τα παιχνίδια; Ε, νομίζω πως είναι γνωστό πλέον πως η ποιότητα των παιχνιδιών, η ποσότητά τους αλλά και οι τιμές τους θα καλύψουν και τον πιο απαιτητικό gamer (δε συγκρίνεται βέβαια το iPad με high-end παιχνιδομηχανές ή υπολογιστές, να μην παρεξηγούμεθα, έτσι;), πόσο μάλλον ένα μέσο χρήστη.
Βέβαια στην ερώτηση για κατέβασμα αρχείων και κάποιο file-sharing οι απαντήσεις δεν ήταν ικανοποιητικές.Αν σας ενδιαφέρει πολύ ο συγκεκριμένος τομέας, θα πρέπει να βρείτε κάποιο άλλον τρόπο να συνεχίσετε αυτό το χόμπι.
Αν εξαιρέσει λοιπόν κάποιος αυτά τα θεματάκια, και αποφασίσει πως δεν τον ενοχλούν τόσο, θα μπορέσει αυτή τη στιγμή να ικανοποιήσει ένα μεγάλο ποσοστό της χρήσης του με το iPad.
Οι επαγγελματίες (γραφίστες, προγραμματιστές) δε νομίζω να βρουν αυτήν την ιδέα ιδιαίτερα καλή, παρόλο που υπάρχει λογισμικό για επεξεργασία εικόνας/video/ήχου αλλά και editors για developing. Ένας κλασσικός υπολογιστής είναι σαφώς το κατάλληλο μηχάνημα, ειδικά αν στηρίζεται σε αυτό το βιοποριστικό του ανθρώπου.
Το τελικό μας συμπέρασμα είναι πως το iPad χρειάζεται ακόμα αρκετή αναβάθμιση, τόσο σε θέματα hardware (περισσότερη RAM, μεγαλύτεροι δίσκοι, ταχύτεροι επεξεργαστές, υποδοχές για USB και περιφερειακά) όσο και software (γενικότερη υποστήριξη πρωτοκόλλων και τεχνολογιών χωρίς προτιμήσεις), για να αντικαταστήσει ένα μέσο laptop.


Εξάλλου δεν πρέπει να ξεχνάει κανείς πως ο σκοπός δημιουργίας του δεν ήταν αυτός, τουλάχιστον αρχικά. Με την εξέλιξη της τεχνολογίας όμως κανείς δεν μπορεί να ξέρει τι θα γίνει στο μέλλον… Προς το παρόν όμως…
Source: http://www.ipop.gr/2012/03

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...