Ads 468x60px

Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012

iTunes vs Blu-ray


Πριν λίγες μέρες σας παρουσιάσαμε ένα συγκριτικό δημοσίευμα σχετικά με την ποιότητα των ταινιών του iTunes Store σε 720p και 1080p.
Σε εκείνο το δημοσίευμα είχαμε καταλήξει στο ότι παρά την μικρή διαφορά στο μέγεθος των ταινιών η αναβαθμισμένη ποιότητα είναι εμφανής. Πως, όμως, συγκρίνεται το 1080p του iTunes Store με αυτό των δίσκων Blu-Ray;
Όχι και τόσο καλά απ’ ότι φαίνεται αλλά ας το δούμε αναλυτικά. Η σύγκριση έγινε χρησιμοποιώντας την ταινία 30 Days of Night σε ένα MacBook Air συνδεδεμένο σε μια Dell U2312HM μέσω DisplayPort και ενός Panasonic DMP-BD65 Blu-ray player συνδεδεμένο με ένα HDMI-to-DVI καλώδιο. Εξαιτίας περιορισμών στο hardware και στο DRM η σύγκριση έγινε με φωτογραφίες της οθόνης και όχι με screenshots.
Το μέγεθος της ταινίας στο iTunes είναι στα 3.62GB περιέχοντας ένα stereo και Dolby Digital 5.1 κομμάτι ήχου με την ανάλυση στα 1920×798. Η έκδοση BluRay είναι dual layer BD 50 με Dolby Digital 5.1 καθώς και DTS-HD.
Όσον αφορά το κείμενο στην ταινία τα πράγματα είναι ισάξια μεταξύ των δύο εκδόσεων.

Πάνω: iTunes, Κάτω: BluRay
Στην παρακάτω σκηνή βλέπετε στο πάνω μέρος ένα screenshot από το MacBook Air ενώ στα αριστερά μέρος της οθόνης από την έκδοση για iTunes και στα δεξιά από την έκδοση BluRay.
 
Τα πράγματα παραμένουν ισάξια και στην απεικόνιση χρωμάτων, όπως φαίνεται και παρακάτω:

Αριστερά: iTunes, Δεξιά: BluRay
Στην παρακάτω φωτογραφία, βέβαια, τα πράγματα διαφοροποιούνται ελάχιστα καθώς στην δεξιά φωτογραφία με την έκδοση του BluRay φαίνεται καλύτερα οι λεπτομέρειες στην περιοχή της μύτης και του μετώπου.

Αριστερά: iTunes, Δεξιά: BluRay
Επίσης:
H υπεροχή του BluRay φαίνεται πραγματικά, όμως, στις σκοτεινές σκηνές. Ειδικότερα, σε μια σκηνή αλλαγής σε σκοτεινά σύννεφα ο αλγόριθμος του iTunes δεν μπορεί να διαχειριστεί τις σκοτεινές αποχρώσεις.

Πάνω: iTunes, Κάτω: BluRay (Έχει αυξηθεί η φωτεινότητα της εικόνας για να φανεί καλύτερα η διαφορά)
Εν τέλει σε γενικές γραμμές η ποιότητα του iTunes στα 1080p θεωρείται καλή ειδικά για το μέγεθος του αρχείου στην οποία προσφέρεται. Σίγουρα, η ποιότητα των BluRay είναι ανώτερη αλλά το καθένα έχει και τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του.
Το παραπάνω συγκριτικό πραγματοποιήθηκε από το ArsTechnica. Μπορείτε να βρείτε το αρχικό δημοσίευμα εδώ.

Source: http://www.macuser.gr/1080p-itunes-blu-ray-comparison-10287/

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...