Ads 468x60px

Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

Retina display” και το τι ακριβώς σημαίνει

Περιμένοντας την ανακοίνωση του iPad 3 (Τετάρτη 7 Μαρτίου στις 20:00) ας ρίξουμε μία ματιά στην πολυσυζητημένο όρο “Retina display” και το τι ακριβώς σημαίνει.

Με την κυκλοφορία του iPhone 4 η Apple εισήγαγε ένα νέο όρο, αυτό της Retina display. Η ανάλυση της οθόνης του iPhone 4 ανέβηκε στα 960×640 pixels από τα 480×320 pixels του iPhone 3GS ενώ και το pixel-density εκτοξεύτηκε αντίστοιχα από τα 163 pixels-per-inch (ppi) στα 326 ppi.
Retina display
Το όριο των 300ppi θεωρήθηκε από πολλούς ο μαγικός αριθμός  που υποδηλώνει το αν μία οθόνη δικαιούται να φέρει τον τίτλο Retina display, ωστόσο τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά καθώς παραλείπεται ένας σημαντικός παράγοντας, αυτός της απόστασης…
Thanks to the Retina display, everything you see and do on iPhone 4S looks amazing. That’s because the Retina display’s pixel density is so high, your eye is unable to distinguish individual pixels. Which means text in books, web pages, and email is crisp at any size. Images in games, movies, and photos pop off the screen. And everything is sharper.
Καθώς η Apple ορίζει την Retina Display ως την οθόνη στην οποία οι χρήστες δεν μπορούν να αναγνωρίσουν τα pixels μεμονωμένα, γίνεται αντιληπτό ότι η απόσταση στην οποία κρατάμε και χρησιμοποιούμε μία συσκευή ορίζει κατά πολύ μεγάλο ποσοστό την τελική “ετυμηγορία”. Διαφορετική είναι η απόσταση στην οποία χρησιμοποιούμε το iPhone και διαφορετική (μεγαλύτερη) είναι η απόσταση στην οποία χρησιμοποιούμε το iPad.
Viewing angle Retina Display
Έχοντας υπόψιν την σχέση μεταξύ απόστασης, γωνίας θέασης και πυκνότητας των pixels  και με βάση τον τύπο tan(α/2)=s/2d, ο Richard Gaywood δημοσίευσε ένα ενδιαφέρον συγκρητικό πίνακα από τον οποίο μπορούμε να εξάγουμε χρήσιμα συμπεράσματα σχετικά με το ποιες οθόνες γνωστών συσκευών μπορούν να λάβουν τον τίτλο της Retina display:
Retina display ppi
  • Η οθόνη του iPhone 4/4s σε μέση απόσταση θέασης τα 28cm (11 inch) κερδίζει το τίτλο της Retina Display στο όριο.
  • Η οθόνη του iPhone 3G/3GS κερδίζει με διαφορά τον τίτλο της “χειρότερης οθόνης που μπορεί να βρει κανείς σήμερα σε συσκευή της Apple”.
  • Εφόσον η οθόνη του επερχόμενου iPad 3 διαθέτει την ανάλυση που αναμένουμε (2048×1536 pixels) θα μπορεί άνετα να φέρει τον τίτλο της Retina display λόγω του ότι χρησιμοποιείται σε μεγαλύτερη απόσταση (~40cm).
  • Ο τίτλος της Retina display θα μπορούσε να αποδοθεί και στην οθόνη του Asus Transformer Prime (10.1″ LED Backlight WXGA ανάλυσης 1280×800 pixels).

Το δημοσίευμα του Richard Gaywood  είναι πραγματικά πολύ ενδιαφέρον και προχωράει και μερικά βήματα περαιτέρω (βλ. Retina display και Mac).

Source: http://www.iphonehellas.gr/33776/ipad-3-qualifies-as-retina-display/

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...