Ads 468x60px

Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012

To ACTA έρχεται προς συζήτηση στο Ελληνικό Κοινοβούλιο

Ενημερωθήκαμε εχθές πως ο ανεξάρτητος βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας κος Παναγιώτης Κουρουμπλής, κατέθεσε ερώτηση προς τους Υπουργούς Ανάπτυξης Διοικητικής Μεταρρύθμισης και  Δικαιοσύνης,  με θέμα τη  Συνθήκη ACTA.

Στο κείμενο της επερώτησης προς τους Υπουργούς, ο βουλευτής επισημαίνει τις αντιδράσεις που έχουν δημιουργηθεί στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες, τόσο για τη Συμφωνία ACTA που η νομιμότητά της εξετάζεται υπό το μικροσκόπιο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, όσο και για τις αντιδράσεις που οδήγησαν στην απόσυρση των νομοσχεδίων SOPA και PIPA.

Ο κος Κουρουμπλής, ζητά από τους αρμόδιους υπουργούς να του απαντήσουν επίσημα αν υπάρχει το ενδεχόμενο, με πρόσχημα την καταπολέμηση της πειρατείας, να πληγεί η ελευθερία της έκφρασης στο διαδίκτυο, αλλά και η δημόσια υγεία καθώς, οι ασθενείς, μετά από αυτή τη συμφωνία δεν θα έχουν πρόσβαση στα περίφημα γενόσημα φάρμακα που παράγονται σε χώρες που δεν έχουν υπογράψει την συμφωνία, αλλά ζητά επίσης να μάθει αν οι αρμόδιοι Υπουργοί προτίθενται να ενημερώσουν το Κοινοβούλιο για ένα τόσο σοβαρό θέμα.

Παρακάτω θα δείτε το πλήρες κείμενο της επερώτησης. Εμείς, μόνο να επικροτήσουμε μπορούμε αυτή την ενέργεια καθώς, από τις 26 Ιανουαρίου δεν έχουμε ακούσει από επίσημα χείλη να αναφέρεται ούτε μία λέξη για τους λόγους που η Ελλάδα προχώρησε στην υπογραφή της συμφωνίας ACTA εκείνη την ημέρα. Δεν έχουμε ακούσει ποιος συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις ως εκπρόσωπός μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ποιοι φορείς αποφάσισαν την υπογραφή της, ποιοι φορείς γνωμοδότησαν για την νομιμότητά της και ποια είναι τα οφέλη που πιστεύει η Ελληνική κυβέρνηση πως θα έχει από μία τέτοια συμφωνία.

Υπενθυμίζουμε πως μετά τις πανευρωπαϊκές αντιδράσεις που οργανώθηκαν τον περασμένο μήνα, οι κυβερνήσεις αρκετών χωρών απέσυραν την υποστήριξή τους στη συμφωνία, δηλώνοντας οι περισσότερες πως «δεν ήξεραν τι υπέγραφαν». Έστω και καθυστερημένα, πριν την συζήτηση της συμφωνίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, περιμένουμε να ακούσουμε μία επίσημη θέση από την Ελληνική Κυβέρνηση.

Ακολουθεί το κείμενο της επερώτησης του ανεξάρτητου βουλευτή, ενώ στο παρακάτω infographic μπορείτε να δείτε αναλυτικά την διαδικασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την συμφωνία.

Πηγή: stopacta.info
«Κύριοι Υπουργοί, πληροφορούμεθα ότι η ΕΕ και 22 κράτη-μέλη, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, συνυπέγραψαν στις 26 Ιανουαρίου τη συμφωνία ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement), ενώ έχει προγραμματιστεί η επικύρωσή της για τον προσεχή Ιούνιο. Ωστόσο, πλήθος μελετών το τελευταίο διάστημα έχουν αναδείξει σημαντικές επιφυλάξεις για τη συμβατότητα της ACTA με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και ειδικότερα σχετικά με την προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Την ίδια στιγμή, εν μέσω θυελλωδών διαμαρτυριών σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο προκειμένου να ελεγχθεί ότι η Συμφωνία δεν παραβιάζει θεμελιώδη δικαιώματα, ενώ ψήφισμα κατά της ACTA εξέδωσε και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Μία σειρά χωρών – μεταξύ αυτών η Γερμανία, η Ολλανδία και η Δανία – επανεξετάζουν τη στάση τους, ενώ Τσεχία και Πολωνία ανέστειλαν τη διαδικασία επικύρωσής της. Οι πρωτοφανείς αντιδράσεις της παγκόσμιας διαδυκτιακής κοινότητας από χρήστες, οργανώσεις και υπηρεσίες όπως το Google και η Wikipedia, οδήγησαν στην αποτροπή της ψήφισης από το Κογκρέσο και τη Γερουσία των ΗΠΑ των νομοσχεδίων SOPA/PIPA που παρουσιάζουν σημαντικές ομοιότητες με την ACTA. Σύμφωνα με όσους αντιδρούν από την πλευρά της κοινωνίας πολιτών, πρόκειται για μία εμπορική συμφωνία που παραβιάζει κατάφορα θεμελιώδη δικαιώματα και ελευθερίες. Διαμορφώθηκε κεκλεισμένων των θυρών, ερήμην των κοινοβουλίων, χωρίς δημοκρατική νομιμοποίηση και κοινωνικό έλεγχο. Δεν υπήρξε δημόσιος διάλογος με το επιχείρημα ότι πρόκειται για εμπορικό θέμα, ωστόσο, ακόμα και διεθνείς οργανισμοί όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου παρακάμφθηκαν κατά τις συνομιλίες. Ερωτήματα εγείρονται και από το γεγονός ότι η ACTA προβλέπει φυλάκιση και ποινικές κυρώσεις, ακόμα και για παραβάσεις για τις οποίες προβλέπονται αστικές κυρώσεις. Επί της ουσίας, η συμφωνία καθιστά τους παρόχους (ISP) υπεύθυνους για τις όποιες παραβιάσεις πνευματικών δικαιωμάτων που πραγματοποιούνται στο δίκτυό τους. Θα είναι, επομένως, υποχρεωμένοι να χρησιμοποιήσουν συστήματα παρακολούθησης κάθε διαδυκτιακού βήματος των χρηστών τους. Επιπλέον, η ACTA αναμένεται να περιορίσει την πρόσβαση σε φάρμακα των αναπτυσσόμενων χωρών – που δεν συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις και στις οποίες υπάρχει μεγαλύτερη εξάρτηση από φτηνότερα γενόσημα φάρμακα – όπως καταγγέλλουν μη κυβερνητικές οργανώσεις και κοινωνικοί φορείς».
Καταλήγοντας στην ερώτησή του ο κ. Π. Κουρουμπλής ερωτά τους συναρμόδιους κ.κ. Υπουργούς :  α) Υπάρχει το ενδεχόμενο ότι με το πρόσχημα της καταπολέμησης των προϊόντων-μαϊμού και της πειρατείας, να προωθούνται μέτρα τα οποία απειλούν τις διαδικτυακές ελευθερίες, ενώ διαμορφώνουν ένα πλαίσιο επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία σε ότι αφορά τον περιορισμό της ελεύθερης πρόσβασης σε φάρμακα και τη διασφάλιση πατεντών βιοτεχνολογίας από τη βιομηχανία;
και β) Προτίθεστε να ενημερώσετε το Κοινοβούλιο και να προχωρήσετε σε δημόσια διαβούλευση, όπως επιβάλλεται για ένα τόσο σοβαρό θέμα;
Source: http://www.digitallife.gr/to-acta-erxetai-pros-syzhthsh-sto-ellhniko-koinovoulio-38947/

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...