Ads 468x60px

Δευτέρα 30 Απριλίου 2012

H Apple γλιτώνει δισεκατομμύρια σε φόρους κάθε χρόνο


apple logo
Νέο ρεπορτάζ των New York Times πραγματεύεται το πως η Apple καταφέρνει και ελαχιστοποιεί τους φόρους που πρέπει να πληρώσει εκμεταλλευόμενη διάφορα νομικά παραθυράκια και ελαφρυντικά σε όλο τον κόσμο. Το δημοσίευμα είναι αρκετά αποκαλυπτικό παρόλο που σαφέστατα επικεντρώνεται στο όνομα της Apple για να προσελκύσει το ενδιαφέρον ενώ όλες οι εταιρείες καταφεύγουν σε παρόμοιες μεθόδους.
Για παράδειγμα, μία μέθοδος αφορά την ανάληψη θέσεων πωλήσεων σε χώρες του εξωτερικού με υψηλούς φόρους με τέτοιο τρόπο που θα επέτρεπε την πώληση προϊόντων εκ μέρους θυγατρικών από χώρες με χαμηλή φορολογία αποφεύγοντας με αυτόν τον τρόπο φόρους εισαγωγής. Η Apple ήταν πρωτοπόρος μια τεχνικής γνωστή ως “Double Irish with a Dutch Sandwich” που μειώνει τους φόρους στέλνοντας τα κέρδη μέσω ιρλανδικών και ολλανδικών θυγατρικών και από κει στην Καραϊβική. Η τακτική αυτή χρησιμοποιείται ευρέως σήμερα από έναν μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων.
Ένα άλλο παράδειγμα αφορά την θυγατρική iTunes S.à r.l. στο Λουξεμβούργο που αποτελείται από μερικούς υπαλλήλους αλλά έχει τζίρο 1 δις τον χρόνο αφού είναι υπεύθυνη για όλες τις συναλλαγές στο iTunes Store σε Ευρώπη, Αφρική και Μέση Ανατολή. Επειδή το iTunes Store αφορά την αγορά ψηφιακών αγαθών η Apple εκμεταλλεύεται την ευνοϊκή μεταχείριση στη φορολογία στο Λουξεμβούργο που αποτελεί μέρος της προσπάθειας της χώρας να προσελκύσει επιχειρήσεις.
Από τη μεριά της η Apple επισημαίνει το ρόλο της στη δημιουργία θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ, τους φόρους που πληρώνει καθώς και την φιλανθρωπική της δράση. Επίσης, τονίζει ότι οι πολιτικές που ακολουθεί είναι καθόλα νόμιμες και σύμφωνες με λογιστικούς κανόνες.
Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο των New York Times εδώ.

Source: http://www.macuser.gr/how-apple-avoids-billions-in-taxes-every-year-11443/

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...