Ads 468x60px

Τρίτη 24 Απριλίου 2012

iSheep: λευτεριά στα πρόβατα (Άποψη)

Βy Niki Lyberis


Εντάξει, πιο σαφές δεν γίνεται. Η Samsung, στο teaser για την ανακοίνωση του επόμενου Galaxy S, την λέει ανοιχτά στους κατόχους iPhone, περισσότερο από ποτέ. «Είστε πρόβατα«. Αυτό πυροδότησε μία σειρά από σχόλια και δημοσιεύματα ήδη για το γεγονός. Μερικά από τα δημοσιεύματα αντιμετωπίζουν το γεγονός με χιούμορ, άλλα με λιγότερο χιούμορ. Υπάρχουν κι εκείνοι που λένε πως η Samsung «παραχόντρυνε» το παιχνίδι.
Πριν ξεκινήσουμε όμως μία αψιμαχία μεταξύ κατόχων iPhone και Samsung Galaxy, ας κάνουμε μία μικρή αναδρομή στο παρελθόν.
Αν η Apple έφτιαχνε ένα απολογιστικό εργασιών για την περασμένη χρονιά, αυτό θα έλεγε:
1. Κυκλοφόρησα το επόμενης γενιάς iPhone.
2. Κυκλοφόρησα το επόμενης γενιάς iPad.
3. Κήδεψα τον ιστορικό μου CEO.
4. Κυνήγησα την Samsung δικαστικά σε όλο τον πλανήτη.
5. Έβγαλα λεφτά.
Μπορείτε να αλλάξετε την σειρά όσο θέλετε αλλά αυτά τα 5 πράγματα ήταν που ουσιαστικά κατέκλυσαν την επικαιρότητα  το προηγούμενο χρονικό διάστημα και αφορούσαν το «μήλο».
Διορθώστε μας αν κάνουμε λάθος, αλλά καμία άλλη εταιρεία δεν έχει κυνηγηθεί από την Apple τόσο πολύ, όσο η Samsung. Όχι άδικα, θα πείτε. Υπάρχουν ομοιότητες σε κάποια προϊόντα. Αλλά το νομικό τμήμα της Apple θα πρέπει να έχει λογικά το λογότυπο της κορεάτικης εταιρείας στους τοίχους του και να πετάει βελάκια. Αυτό νομιμοποιεί την Κορεάτικη εταιρεία να τα βάζει με τους fan των προϊόντων της Apple;
Χμ… γνώμη μας είναι πως όχι. Οι χαρακτηρισμοί προς όλους όσους αγοράζουν προϊόντα Apple, όσο κι αν στοχεύουν στην συσπείρωση των fans της Samsung (εκλογές έχουμε, την λέξη συσπείρωση την ακούτε αρκετά συχνά) δεν παύει να είναι χτύπημα κάτω από την μέση των καταναλωτών. Σε κανένα μα κανένα δεν αρέσει να τον λένε πρόβατο. Ακόμα κι αν συμπεριφέρεται μερικές φορές ως τέτοιο. Σίγουρα, δεν είναι μία συσκευή που θα κάνει έναν καταναλωτή πρόβατο, αλλά ο τρόπος που κάνει τις αγορές του. Κι αυτό δεν έχει να κάνει με τις συσκευές αυτές καθεαυτές, αλλά με τον τρόπο σκέψης και ενημέρωσής του.
Από την άλλη, η Samsung είναι ένας κολοσσός (κυριολεκτικά) που αποφασίζει να δείξει τα δόντια του στο marketing των προϊόντων της. Ίσως οι διαφημιστές της πιστεύουν πως λέγοντας κάτι «στα μούτρα» των καταναλωτών, μπορεί να τους σοκάρουν αρκετά για να σκεφτούν «βρε μπας και είναι αλήθεια;». Έχει κι αυτό τη λογική του. Σίγουρα δε, θα δημιουργήσει συζητήσεις και αψιμαχίες, όπως αυτή που κάνουμε σε αυτό το post.
Κάτι που φαίνεται περισσότερο από ποτέ είναι πως, το marketing department της Samsung, έχει δει ένα μέρος της επιτυχημένης συνταγής της Apple και δανείζεται αρκετά στοιχεία του, με πάρα πολύ έξυπνο τρόπο. Αρχίζει να κάνειμεμονωμένα events για τα σημαντικά προϊόντα της, καλλιεργεί φήμες πριν τις επίσημες ανακοινώσεις χωρίς να επιβεβαιώνει ή να διαψεύδει κάτι, χρησιμοποιεί περισσότερο «εντυπωσιασμό» στις παρουσιάσεις της, απ’ ότι στο παρελθόν.
Το θέμα είναι το εξής: Αν εσάς κάποιος σας αποκαλέσει «πρόβατο», θα καθίσετε να το σκεφτείτε μήπως έχει δίκιο; Και ακόμα περισσότερο, θα αγοράσετε το προϊόν του, ακόμα κι αν είναι μοναδικό και υπέροχο;

Source: http://www.digitallife.gr/isheep-lefteria-sta-provata-13322/

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...