Ads 468x60px

Κυριακή 1 Απριλίου 2012

Οδηγός: Τι να κάνετε πριν πουλήσετε το ιPhone σας


Με αφορμή μια συζήτηση που είχα πριν λίγες μέρες με ένα φίλο, είπα να κάτσω να γράψω μερικά βήματα που θεωρώ απαραίτητα ότι πρέπει να ακολουθεί όποιος θέλει να πουλήσει το iPhone του. Προφανώς τα παρακάτω (εκτός από τις προφανείς περιπτώσεις) ισχύουν και για το iPad αλλά και το iPod Touch.

Το πρώτο πράγμα που έχεις να κάνεις είναι πάρεις backup τη συσκευή που θα πουλήσεις ώστε να μπρείς να μεταφέρεις αυτό το backup στη νέα σου συσκευή. Backup μπορείς να πάρεις είτε μέσω iTunes, είτε μέσω iCloud εφόσον το έχεις ενεργοποιημένο.

Αφού έχεις πάρει backup τη συσκευή που σκοπεύεις να πουλήσεις, πρέπει να κάνεις Reset (Επαναφορά)*. Πολλοί πάνε και κάνουν Restore τη συσκευή πριν τη δώσουν χρησιμοποιώντας το iTunes και το αφήνουν εκεί. Αυτό έχει δύο μικρά θεματάκια όμως. Πρώτον, μετά το Restore από το iTunes, ακόμα και αν πατήσεις Set up as new iPhone, το email του AppleID σου θα υπάρχει στο AppStore. Δε μπορεί να το χρησιμοποιήσει ο επόμενος χρήστης, αλλά δεν υπάρχει κανένας λόγος να φαίνεται το email σου. Το δεύτερο έχει να κάνει με το ότι για να ολοκληρώσεις το set up as new και να ενεργοποιηθεί η συσκευή πρέπει να έχει μέσα SIM. Και αυτό σημαίνει ότι θα χρησιμοποιηθεί η SIM που θα κρατήσεις εσύ για να ενεργοποιηθεί μια συσκευή που δε θα είναι πλέον στα χέρια σου. Αυτό μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα εκμετεαλλευομένο ένα πρόσφατο bug στο iOS, και να λαμβάνει ο νέος χρήστης iMessages που προορίζονται για σένα παρά το γεγονός ότι θα έχει μέσα άλλη SIM.

Τα σωστά βήματα λοιπόν είναι τα εξής:
  • Πριν από οτιδήποτε άλλο κάνεις backup τη συσκευή σου.
  • Αν έχεις Jailbreak (αν δεν έχεις προχώρα στο επόμενο βήμα), πρέπει να κάνεις πρώτα Restore από το iTunes και Set up as new γιατί το επόμενο βήμα δε θα σου λειτουργήσει.
  • Βγάλε τη SIM από τη συσκευή και πήγαινε (για καλό και για κακό) Ρυθμίσεις > Store και πάτα πάνω στο AppleID σου και από κει πάτα στην Εξοδο για να αποσυνδεθείς
  • Τώρα πρέπει να κάνεις Επαναφορά μέσα από τη συσκευή. Αυτό γίνεται πηγαίνοντας Ρυθμίσεις > Γενικά > Επαναφορά και πατώντας εκεί την Επαναφορά Περιεχομένου και Ρυθμίσεων.
  • Μετά την Επαναφορά Περιεχομένου και Ρυθμίσεων η συσκευή θα διαγράψει όλα τα περιέχομενα και εφόσον είναι στο iOS 5.x θα σε αφήσει στo Set Up Assistant. Εκεί εσύ σταματάς.
  • Σβήνεις τη συσκευή και την παραδίδεις έτσι στον επόμενο κάτοχο ώστε να κάνει μόνος του Set up με το δικό του AppleID και τη δική του SIM.
Με αυτόν τον τρόπο είναι σίγουρο ότι δεν έχουν περάσει τα δεδομένα σου στη συσκευή και έχουν διαγραφεί όλα από μέσα. Ο νέος χρήστης θα πάρει τη συσκευή και θα ξεκινήσει με το Set up. Μπορείς, σε περίπτωση που θες να δείξεις στο νέο κάτοχο ότι η συσκευή λειτουργεί κανονικά πριν του τη δώσεις, να κάνεις την Επαναφορά (Reset) μπροστά του ώστε να δει πρώτα ότι όλα λειτουργούν καλά και μετά να κάνεις τη διαγραφή. Αν είχες JB μην ξεχάσεις το Restore από το iTunes και το Set up as new πριν τη συνάντηση με τον αγοραστή γιατί αν πας να κάνεις Επαναφορά σε Jailbroken συσκευή θα κολλήσει και μετά θα πρέπει να μπει σε DFU Mode για να ξεκολλήσει και να γίνει Restore.

Κλείνοντας, θέλω να σου αναφέρω κάποιες συμβουλές αλλά και μερικές «καλές πρακτικές» που καλό είναι να ακολουθείς κατά την πώληση συσκευών σου ώστε να δείχνεις ότι σέβεσαι αυτόν που σου δίνει τα λεφτά του.

Αν διαθέτεις το κουτί και ό,τι περιείχε αυτό μέσα, καθώς και την απόδειξη της συσκευής, μπορείς να ελπίζεις σε μια αρκετά καλή τιμή πώλησης. Εννοείται ότι εφόσον η συσκευή σου είναι εντός εγγύησης η τιμή αυτή θα είναι ακόμα καλύτερη. Να φροντίζεις να πουλάς μέσα από sites και forums που γνωρίζεις και εμπιστεύεσαι. Μη βάζεις αγγελίες σε site γενικού περιεχομένου. Έχεις περισσότερες ελπίδες να πουλήσεις τη συσκευή σου αν βάλεις αγγελία σε  site ή forum με τεχνολογικό περιεχόμενο. Επίσης να φροντίζεις να πουλάς (αλλά και να αγοράζεις) πρόσωπο με πρόσωπο. Αυτό είναι προφανές όταν αγοράζεις (έλεγχος) αλλά το θεωρώ απαραίτητο και όταν πουλάς, ώστε να είσαι σίγουρος ότι ο αγοραστής θα πάρει τη συσκευή στην κατάσταση που τη δίνεις και όχι ίσως χτυπημένη κάτα τη μεταφορά. Εκτός βέβαια αν μένεις μακριά από κάποια μεγάλη πόλη οπότε εκεί να επιλέγεις πώληση μέσω αντικαταβολής.

Τέλος, φρόντισε να είσαι αξιόπιστος όταν πουλάς κάτι. Ειδικά αν είσαι τακτικό μέλος σε κάποιο forum ή site αγγελιών, η αξιοπιστία σου θα σημαίνει και ευκολότερη πώληση των προϊόντων σου. Π.χ. δεν αναφέρουμε δηλαδή ότι κάτι είναι σε τέλεια κατάσταση ακόμα και αν έχει ελάχιστες μικρές γρατζουνιές. Νομίζω το πιάνεις το νόημα!

Καλές αγοραπωλησίες λοιπόν!

* Πρόσεχε ότι χρησιμοποιώ τη λέξη Επαναφορά μόνο όταν μιλάω για Reset/Επαναφορά μέσα από τη συσκευή (Ρυθμίσεις > Γενικά > Επαναφορά) και όχι όταν αναφέρομαι στο Restore από το iTunes!

Source: http://carpenoctum.gr/how-tos/ti-prepei-na-kaneis-prin-pouliseis-to-iphone-sou/

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...