Ads 468x60px

Πέμπτη 19 Απριλίου 2012

Tα τοπ 5 προιόντα της Apple των τελευταίων 5 χρόνων


Το σαββατοκύριακο έγραψα τη λίστα με τα προιόντα τα οποία θεωρώ ότι ήταν τα χειρότερα που έχουν βγει απο την σχεδιαστική σκέπη του Cupertino τα τελευταία χρόνια. (Μπορείτε να δείτε το σχετικό άρθρο με τα τοπ 5 χειρότερα προιόντα της Apple). Αλλά, δε μπορούσα να παραπονεθώ σχετικά με την αγαπημένη μου τεχνολογική φίρμα χωρίς να παραθέσω και τα κατ’εμέ τοπ 5 προιόντα σε ξεχωριστή λίστα. Δηλαδή, πού θα ήταν η συνέπεια σε αυτό? Και όπως ξέρουμε όλοι, υπάρχουν πολύ περισσότεροι λόγοι για τους οποίους αγαπάμε την Apple από τους λόγους για τους οποίους να τη μισούμε. Έτσι λοιπόν, παρακάτω είναι αυτά τα οποία εγώ θεωρώ ότι είναι τα καλύτερα προιόντα της εταιρίας απο το 2007.
1. iPhone 4 (2010)
Aν και είμουν λίγο απογοητευμένος με την καινούρια, τετραγωνισμένη εμφάνιση, δεν μπορεί κανείς να αρνηθεί ότι – σα συνολικό πακέτο – το iPhone 4 ήταν μια τρομερή εξέλιξη από το 3GS. Η τοποθέτηση της κεραίας εξωτερικά ήταν μια επικίνδυνη ιδέα, και δεν απέδωσε αρχικά, αλλά ο χρόνος απέδειξε ότι το σήμα είναι πολύ καλύτερο (αφότου έγινε ένας ελαφρός επανασχεδιασμός στο 4s). Ο Α4 επεξεργαστής της συσκευής ήταν απίστευτα γρήγρος, συνοδευόμενος από την Retina display, τα οποία σήμαιναν ότι ήταν το καλύτερο iPhone απ’όλα. Γενικά, ήταν το καλύτερο smartphone απ’όλα τα άλλα. Πούλησε τρομερά.
Η 5MP κάμερα ήταν καταπληκτική και είχαμε ένα LED flash για πρώτη φορά, καθώς και την πολυαναμενόμενη μπροστινή κάμερα για βίντεο κλήσεις. Ήταν απίθανο. Τόσο καλό, που όταν η νέα γενιά iPhone κυκλοφόρησε 16 μήνες αργότερα, δεν μπορούσε να καλυτερεύσει τόσο πολύ. Ήταν πραγματικά μια αλλαγή στο “παιχνίδι”, και θα πρέπει να σημειωθεί ως η iOS συσκευή η οποία τα άλλαξε όλα – για άλλη μια φορά.
2. To App Store – 2008
Είναι δύσκολο να σκεφτεί κάποιος μια εποχή κατά την οποία τα smartphones δεν είχαν πρόσβαση σε χιλιάδες εφαρμογές μέσω ενός App Store κάποιου τύπου. Η Apple τάραξε τα νερά όταν ανακοίνωσε το iTunes App Store για το iPhone μαζί με τη συσκευή δεύτερης γενιάς. Και χάρη στην αυστηρή γραμμή της εταιρίας, στη σχολαστική εξέταση και στη διαισθητικό περιβάλλον χρήστη (UI), ακόμη και σήμερα δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να περαστούν εφαρμογές σε οποιοδήποτε τηλέφωνο. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν πάνω από μισό εκατομμύριο εφαρμογές, και η ποικιλία και η ποιότητα είναι μοναδική.
3. The new iPad (3ης γενιάς) – 2012
Το πρώτο iPad ήταν μια ασυνήθιστη συσκευή. Ήταν η πρώτη του είδους του, αλλά δεν ήταν ακριβώς γρήγορη ή ιδιαίτερα λεπτή. Το δεύτερο ήταν μια γρηγορότερη εκδοχή, αλλά η έλλειψη βελτίωσης της ανάλυσης σήμαινε ότι έμοιαζε περισσότερο με μια αναβάθμιση “S” – τουλάχιστον σε μένα. Η καινούρια ταμπλέτα της Apple μας έδειξε το πώς θα έπρεπε πάντα να ήταν το iPad. Έχει τη βελτιωμένη, όμορφη εμφάνιση του iPad 2, αλλά έχει πολύ καλύτερο επεξεργαστή και GPU. Η 9.7 ιντσών retina display είναι απίστευτη, και η ποιότητα της κάμερας στο πίσω μέρος μπορεί να συγκριθεί με ένα μεγάλο αριθμό καμερών των διάφορων smartphones. Είναι γρήγορο, και όλες οι βελτιστοποιημένες εφαρμογές φαίνονται καταπληκτικές. Οποιαδήποτε αναβάθμιση όμως απο δω και πέρα δε θα κάνει τόση διαφορά, εκτός αν η εμφάνιση αλλάξει εντελώς, ή η τεχνολογία της μπαταρίας κάνει άλματα μπροστά.
4. iOS 5 – 2011

Από το 2007 παραπονιόμασταν για ένα καλύτερο σύστημα γνωστοποιήσεων για τα iPhone, iPad και iPod μας. Η μπλε αναδυόμενη οθόνη ήταν το λιγότερο εκνευριστική, και όλα αυτά τα εκνευριστικά κόκκινα badges στα εικονίδια δεν μας άφηναν σε ησυχία. Η έλλειψη προσαρμοστικότητας σε αυτό το μέτωπο ήταν αρκετά περιοριστική. Τότε η Apple πήρε τα μόνα καλά στοιχεία των Android και Blackberry ΟS, τα καλυτέρευσε, και τα προσέθεσε στο iOS, δίνοντάς μας μια καλύτερη εμπειρία. Το Notification Center δεν είναι τέλειο, αλλά είναι πολύ καλύτερο από αυτό που είχαμε παλαιότερα. Μπορείτε να παραμετροποιήσετε τον τύπο της γνωστοποίησης που θέλετε για κάθε εφαρμογή. Αυτή η προσωπική παραμετροποίηση είναι πολύ σημαντική σε αυτή την εποχή.

Το iCloud έφθασε μαζί με το iOS 5 και επιτέλους μας έδωσε τη δυνατότητα να κάνουμε ενεργοποίηση των συσκευών μας χωρίς να χρειαζόμαστε PC ή Mac. (Σοβαρά, γιατί δε μπορούσαμε να το κάνουμε αυτό και παλαιότερα?).Ήταν ένα χρειαζούμενο στοιχείο, και προσέθεσε πάρα πολλές βελτιώσεις  - κυρίως υπηρεσίες για τις οποίες το MobileMe μας χρέωνε. Επίσης, υπήρχε μια τεράστια πρόσθεση στοιχείων προσβασιμότητας, όπως η δημιουργία διάφορων δονήσεων και συντομεύσεων στην οθόνη για το iPad. Το iOS 5 είναι το μεγαλύτερο άλμα στην ανάπτυξη του iOS μέχρι σήμερα.
5. MacBook / MacBook Pro (Aluminum Unibody) – από το 2008
Aυτό είναι στη λίστα για καθαρά αισθητικούς λόγους. Οι προδιαγραφές του MacBook είναι συνήθως πάνω πάνω στις λίστες, και πάντα ανταποκρίνονται από πλευράς εκτέλεσης. Το νεοσχεδιασμένο Aluminum unibody ήταν μια εξέλιξη η οποία έκανε το MacBook Pro να μοιάζει με μια όμορφη συσκευή (από το μεγάλο γυαλιστερό μεταλλικό κουτί φτιαγμένο για σπασίκλες, όπως ήταν πριν). Φαίνεται τέλειο και έχει τέλεια αίσθηση. Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς το τί μας άρεσε στα Macs πριν να έχουν το όμορφο μαύρο πλαίσιο γύρο από την οθόνη. Ο σχεδιασμός ήταν τόσο καλός, που άλλαξε λίγο – αν άλλαξε καθόλου – τα τελευταία τριάμιση χρόνια.
Eύφημος μνεία
Δεν έχετε ιδέα πόσο δύσκολο ήταν για μένα να αφήσω έξω από τη λίστα μου το αρχικό iPhone. Σε θέματα γενικού αντίκτυπου στην αγορά, τίποτα δεν το έχει φτάσει, ούτε έχει τραντάξει τον κόσμο τόσο πολύ από τότε. Κανένα Android, Blackberry ή Windows κινητό δεν έχει αλλάξει τα πράγματα τόσο πολύ όσο το “Jesus phone” του 2007. Η multitouch capacitative οθόνη, το περιβάλλον χρήστη (στο οποίο η πλοήγηση ήταν εύκολη με τον αντίχειρα), το Mail και ο browser ήταν καλύτερα απ’ όλα και βελτίωσαν την εμπειρία μας. Όσο κι αν οι λάτρεις Android δεν θέλουν να το παραδεχτούν – και πολλές φορές αρνούνται – το iPhone άλλαξε τα πάντα.
Ως ένα σημείο, αγάπησα επίσης το iPhone 3GS. Είναι το μοναδικό τηλέφωνο το οποίο κατάφερα να κρατήσω για έναν ολόκληρο χρόνο χωρίς να το αλλάξω. Η κυρτή του πλάτη το έκανε τόσο άνετο στο κράτημα, που είχε γίνει σχεδόν μέρος του εαυτού μου (ακόμη μου λείπει μερικές φορές).
Άλλα πολύ καλά προιόντα περιλαμβάνουν το Mac Mini, τους σημερινούς iMacs με i5 επεξεργαστές. Μπορεί να συμπεριλαμβάνονται στο δικό σας τοπ 5. Αλλά αυτή εδώ είναι προσωπική μου λίστα, και είναι καθαρά βασισμένη στη δική μου γνώμη.
Source: http://www.appleworldhellas.com/home/tα-τοπ-5-προιόντα-της-apple-των-τελευταίων-5-χρ/

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...