Ads 468x60px

Τρίτη 29 Μαΐου 2012

Τα 10 μυστικά για να βρείτε δουλειά στην Apple, την Google ή την Microsoft.



Μια δουλειά στην Google, την Apple ή την Microsoft είναι σίγουρα όνειρο πολλών μηχανικών και επιστημόνων σε όλο τον κόσμο και ο ανταγωνισμός σε αυτόν τον τομέα είναι πολύ άγριος. Οι εταιρείες ψάχνουν μόνο τον καλύτερο από τους καλύτερους, αλλά πέρα από την ουσία είναι σημαντικό να μπορέσετε να τους δείξετε τι πραγματικά αξίζετε, όπως υποστηρίζει και ένας πρώην μηχανικός της Google και αποκαλύπτει τα 10 μυστικά για να έχετε και ένα παραπάνω προβάδισμα!

Η ιδέα είναι του Gayle Laakmann McDowell, μηχανικού που στην ηλικία των 18 ετών κατάφερε να εισχωρήσει στην Microsoft ως βοηθός και στην συνέχεια δούλεψε για την Google και την Apple, ο οποίος συγκέντρωσε από δική του εμπειρία τα 10 σημεία μιας εξαιρετικής παρουσίασης για τον επόμενο εργοδότη σας και σας τα παρουσιάζει.

1. Ξεκινήστε κάτι δικό σας - οτιδήποτε που να σχετίζεται με την τεχνολογία: μια μικρή επιχείρηση ή απλά ένα μεμονωμένο project μπορούν να δείξουν στην εταιρεία όλα όσα αναζητά σε έναν υποψήφιο εργαζόμενο. Επιδεξιότητα και εξυπνάδα, πάθος για την τεχνολογία, πρωτοβουλία, δημιουργικότητα και ηγετικές ικανότητες. Δεν χρειάζεται καν να έχετε την εμπειρία ενός προγραμματιστή, αρκεί να ψάχνετε σε site όπως το oDesk και το Elance.

2. Δημιουργήστε ένα Online Portafoglio – είναι ένα στάδιο πολύ σημαντικό γιατί το portafoglio είναι avantage για όλους. Ακόμη κι αν πρόκειται για μια απλή ιστοσελίδα που θα περιέχει μια περιγραφή των μεγαλύτερων επιτυχιών σας (εργασιακές ή μη), γιατί παρέχει μια οπτική εικόνα συγκριτικά με ένα απλό βιογραφικό. Επίσης, θα πρέπει να καταλάβετε ότι υπάρχει πάντα η πιθανότητα κάποιος κυνηγός ταλέντων να «πέσει» τυχαία στη σελίδα σας και να παραμείνει σε αυτή αν καταφέρει να τον εντυπωσιάσει.

3. Κάντε τους να σας δούνε (και Online): ένα φυσικό αντικείμενο αναφοράς είναι πάντα ότι καλύτερο, γι’ αυτό λοιπόν συμμετέχετε σε τεχνολογικές εκδηλώσεις, αν μη τι άλλο θα σας βοηθήσουν να δημιουργήσετε το δικό σας δίκτυο γνωριμιών. Ωστόσο, να μην ξεχνάτε να το δημοσιεύετε (online): οι εργοδότες αναζητούν υποψήφιους εργαζόμενους παντού, σε comment των blogs, σε σχετικά forums, ακόμη και στο Twitter. Το να είστε ενεργοί στο δίκτυό σας μνημονεύοντας ότι κάνετε με link στο portafoglio σας είναι το ιδανικότερο σύστημα για να τρραβήξετε την προσοχή κάποιου. 

4. Το βιογραφικό σας σημείωμα; Σύντομο και ελκυστικό – ίσως το γνωρίζετε ήδη, αλλά καλό είναι να το υπογραμμίσουμε: οι υπεύθυνοι δεν διαβάζουν αναλυτικά ολόκληρο το βιογραφικό. Στην καλύτερη περίπτωση του ρίχνουν μια ματιά μόλις για λίγα δευτερόλεπτα και αν κάτι τους τραβήξει το ενδιαφέρον θα σας καλέσουν, αλλιώς δεν θα μπουν καν στη διαδικασία. Παραλείψτε τα μέτρια πράγματα, προσθέστε ότι μπορεί να εντυπωσιάσει και θυμηθείτε το «less is more»: ένα βιογραφικό σημείωμα μιας σελίδας είναι μια χαρά.

5. Δώστε έμφαση στα αποτελέσματα: απαλείψτε τα περιττά, άλλωστε κανείς δεν θα πιστέψει ότι είστε «εξαιρετικοί λύτες προβλημάτων», αν προσπαθήσετε να αφήσετε να εννοηθεί κάτι τέτοιο. Αντιθέτως, επικεντρωθείτε σε γεγονότα. Έχετε λύσει προβλήματα με τρόπο έξυπνο; Γράψτε πως έχετε χρησιμοποιήσει το ταλέντο σας για να το κάνετε. Στο υπόδειγμα του βιογραφικού υπάρχει χώρος για να γράψετε τις σχετικές επιτυχίες σας σε εργασιακό τομέα ή μη.

6. Ετοιμάστε τις ιστορίες σας – αργά η γρήγορα θα φτάσει η ώρα της συνέντευξης και σε αυτό το σημείο θα είστε μόνο εσείς και εκείνος που θα σας πάρει την συνέντευξη. Για αυτό το λόγο είναι σημαντικό να γνωρίζετε από πριν τι θα πείτε και πως θα προβάλλετε τον εαυτό σας και τη δουλειά σας. Προετοιμάστε και προβάρετε όσα θα πείτε ξανά και ξανά μέχρι να νιώσετε έτοιμοι για οποιαδήποτε ερώτηση και κάντε το με δυνατή φωνή γιατί έτσι θα καταφέρετε να βελτιώσετε την έκθεση και το περιεχόμενο των λεγόμενων σας.

7. Προετοιμαστείτε (καλά) για κάθε ερώτηση της συνέντευξης – θα συμμετέχατε στους τελικούς ποδοσφαίρου χωρίς να έχετε παίξει ποτέ πριν; Χρησιμοποιήστε την δική σας λογική για την συνέντευξη: το να πηγαίνετε στα τυφλά δεν είναι καλή ιδέα και site όπως το CareerCup και το Glassdoor είναι γεμάτα με πιθανές ερωτήσεις μιας συνέντευξης. Διαβάστε τες και πάρετε μια ιδέα, έπειτα δοκιμάστε να τις απαντήσετε και θυμηθείτε ότι η εξάσκηση δεν έβλαψε ποτέ κανέναν.

8.  Προετοιμάστε κάποιες ερωτήσεις για να κάνετε – δεν είναι μόνο αυτός που σας παίρνει την συνέντευξη αυτός που μπορεί να κάνει ερωτήσεις. Ρωτήστε κάτι έξυπνο και αυτό μπορεί να σας βοηθήσει όχι μόνο να αξιολογήσετε τη δουλειά, αλλά και να δείξετε στον υπεύθυνο ότι πραγματικά ενδιαφέρεστε για τη δουλειά. Γι’ αυτό πρέπει να έχετε ήδη ετοιμάσει μια λίστα ερωτήσεων.

9. Παραδεχτείτε τα λάθη σας – όλοι κάνουν λάθη, θα ήταν ανόητο κάποιος να το αρνηθεί. Εάν κάνετε ένα λάθος και το καταλάβετε, πείτε το αμέσως: ο εξεταστής θα έχει κάνει την ίδια ερώτηση δεκάδες φορές και σίγουρα δεν θα είστε εσείς που θα πείτε κάτι που θα τον ενοχλήσει. Άλλωστε το να καταλαβαίνει κανείς ότι έκανε λάθος δείχνει ταπεινότητα και καλές διαπροσωπικές δεξιότητες.

10. Να είστε γενναίοι – ψάχνετε μια δουλειά στην Microsoft, την Google ή την Apple? Μην εκπλαγείτε εάν οι ερωτήσεις είναι λίγο περίπλοκες, αυτός είναι ο κανόνας τους. Πάνω απ’ όλα μην μπλοκάρετε: εάν ξεκινήσετε να σκέφτεστε ότι δεν είστε αρκετά καλός όταν σας κάνουν την κύρια ερώτηση, αυτό θα είναι το μεγαλύτερο λάθος που μπορείτε να κάνετε. Να θυμάστε ότι ορισμένα ζητήματα, εκτός από το να τεστάρουν τη νοημοσύνη σας, έχουν ως στόχο να δείξουν αν μπορείτε να σκεφτείτε και να αντιδράσετε κάτω από τις συνθήκες ενός περίπλοκου προβλήματος. Η λύση γι’ αυτό είναι να προβληματιστείτε και να μιλήσετε χωρίς καμία ντροπή και φόβο.

Προφανώς αυτές οι συμβουλές ισχύουν γενικότερα και όχι μόνο εάν θέλετε να βρείτε μια δουλειά σε μια από τις σημαντικότερες εταιρείες. Το κλειδί για την επιτυχία είναι μια καλή παρουσίαση, είτε εάν είστε μηχανικοί με πτυχίο είτε αν θέλετε να δουλέψετε ως σερβιτόροι το Σαββατοκύριακο.

Εσείς τι πιστεύετε? Θα αλλάζατε κάτι από τη λίστα? Θα προσθέτατε κάτι άλλο? 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...