Ads 468x60px

Τρίτη 8 Μαΐου 2012

15 προτάσεις για το iOS 6, Θεωρούμε πως είναι εφικτές


Γράφω αυτά τα πόστ τα τελευταία 2 χρόνια, συνήθως πριν τα WWDC, σαν μικρές περιλήψεις του τί θα θέλαμε εγώ και οι συνεργάτες μου να δούμε στο επόμενο iOS. Όμως, καθώς συνεχίζονται οι παρουσιάσεις και γίνονται διαθέσιμες οι καινούριες εκδόσεις iOS, γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο να φτιαχτούν οι λίστες με τα σημαντικά στοιχεία που θα ήθελα να δω στο επόμενο iOS.
Ο λόγος είναι γιατί το iOS έχει γίνει ένα αρκετά ανεπτυγμένο λογισμικό το οποίο είναι ικανό να κάνει τα περισσότερα από αυτά που χρειάζεται κάποιος. Εννοώ, θυμάστε όταν το multitasking και η αντιγραφή/επικόλληση ήταν ανάμεσα στα κυριότερα τα οποία ζητούνταν? Ο ασύρματος συγχρονισμός? Οι φάκελοι?
Όλα αυτά έγιναν.
Η λίστα την οποία θα παρουσιάσω τώρα περιέχει μερικά σημαντικά αντικείμενα, αλλά πολλές από τις προτάσεις είναι μικρές βελτιώσεις οι οποίες θα έκαναν το iOS ακόμη πιο εύχρηστο. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν θεωρώ ότι το iOS θα συνεχίσει να αναπτύσσεται και να περιέχει καινοτομίες, αλλά αυτές οι μεγάλες καινοτομίες και τα εντελώς νέα χαρακτηριστικά θα είναι το πιθανότερο κάτι με το οποίο η Apple θα μας εκπλήξει και όχι κάτι το οποίο οι περισσότεροι άνθρωποι θα μάντευαν πριν. Η λίστα επίσης δεν περιέχει αναβαθμίσεις λογισμικού οι οποίες απαιτούν αναβάθμιση hardware, όπως ένα σύστημα mobile payment.
Λοιπόν, παρακάτω βρίσκεται η λίστα με αυτά τα οποία θα ήθελα να δω στο iOS 6. Και όταν τελειώσετε το διάβασμά της, θα ήθελα να προσθέσετε και τις δικές σας προτάσεις στα σχόλια παρακάτω.
1. Eπέκταση των δυνατοτήτων της Siri και άνοιγμα του Siri API. 
Αυτό είναι πιθανώς το μεγαλύτερο ζητούμενο σε ολονών τις λίστες. Όταν πρωτοπαρουσιάστηκε η Siri στο iOS 5 και το iphone 4S, ήταν σίγουρα το πιο πολυσυζητημένο χαρακτηριστικό. Όμως, αφότου πέρασε η “καινοτομία” της, οι χρήστες 4s γρήγορα χωρίστηκαν σε δύο στρατόπεδα: σε αυτούς που τη χρησιμοποιούν και σε αυτούς που δεν τη χρησιμοποιούν. Εγώ προσωπικά είμαι ένας από αυτούς που τη χρησιμοποιούν. Όμως, υπάρχει πάρα πολύς χώρος για βελτίωση της Siri, ή όπως την αποκαλώ εγώ: το λιγότερο ανεπτυγμένο χαρακτηριστικό του iPhone.
Για να είμαστε δίκαιοι, η Siri είναι ακόμη σε beta έκδοση, οπότε είναι άδικο να την κρίνουμε χωρίς να έχει κυκλοφορήσει η τελική της έκδοση από την Apple. Θα συνεχίσει να βελτιώνεται όσο περνάει ο καιρός και εδώ είναι το τί ελπίζω να μπορεί να κάνει στο iOS 6:
Η Αpple χρειάζεται να επεκτείνει τις δυνατότητες της Siri. Ο ευκολότερος τρόπος να γίνει αυτό θα ήταν να ανοίξει το API σε third-party developers. Αν η Apple κάνει κάτι τέτοιο, τότε θα λάμψει πραγματικά η δύναμη της Siri. Φανταστείτε να μπορείτε να πείτε “πάρε κλήση skype τον αδερφό μου”, ή “Στείλε tweet @ΤUAW rocks” ή “Βρές αυτό το τραγούδι στο Shazam”, ή “Σημείωσε το βάρος μου στο LoseIt”.
Aυτά είναι απλά παραδείγματα σαφώς. Αν η Apple άνοιγε το API της Siri, θα ήταν οι developers αυτοί που θα έκαναν τη Siri πραγματικά καταπληκτική. Όμως, αν λάβουμε υπόψην τις απαιτήσεις του server για τις ερωτήσεις οι οποίες γίνονται στη Siri και το γεγονός ότι είναι ακόμη σε beta μορφή, δεν είναι πολύ πιθανό το να ανοίξει η Apple το API σε third party developers. Αν δεν γίνει αυτό, ελπίζω τουλάχιστον να προσθέσουν περισσότερα χαρακτηριστικά, όπως το να ζητούνται οι ώρες προβολών ταινιών σε τοπικά σινεμά, να λέμε να πάρει η κάμερα φωτογραφία σε 10 δευτερόλεπτα, και επίσης οδηγίες πλοήγησης.
Άλλο ένα πράγμα που θα μπορούσε να κάνει η Apple χωρίς να ανοίξει το API της Siri είναι η προσθήκη της δυνατότητας να χειρίζεται εργασίες συστήματος όπως το Bluetooth, Wifi, Personal Hotspot και Λειτουργία Πτήσης (να μπορεί να τα ανοιγοκλείνει). Επίσης εντολές όπως “Πήγαινε στο www.TUAW.com” θα ήταν ωραίες αντί να πρέπει να πλοηγηθούμε σε μια ιστοσελίδα λέγοντας στη Siri “Ψάξε για το TUAW” και μετά να πατάμε το σύνδεσμο της ιστοσελίδας στα αποτελέσματα του Safari.
2. Πολλαπλοί χρήστες (στο iPad)
Να σημειώσω ότι πολλαπλοί χρήστες στο iPhone θα ήταν γελοίο, αλλά στο iPad πιστεύω ότι είναι πολύ λογικό. Τα κινητά τηλέφωνα είναι προσωπικά, αλλά πολλές φορές τα iPad χρησιμοποιούνται από παραπάνω από έναν χρήστη στο σπίτι. Θα ήταν πολύ καλό αν το iOS 6 προσέθετε user support στο iPad. Στο κάτω κάτω, θα ήταν ωραία αν μπορούσα να αφήσω την ανηψιά μου να χρησιμοποιήσει το iPad μου χωρίς να ανησυχώ αν θα μου σβήσει κάποιο σημαντικό email.
Υπήρχε μια εποχή κατά την οποία πολλαπλοί χρήστες στο iPad δεν θα είχε λόγο ύπαρξης από πρακτικής απόψεως. Έτσι κι αλλιώς, αν όλοι αποθήκευαν τις φωτογραφίες και τα βίντεό τους στο iPad, θα ξέμενε από αποθηκευτικό χώρο πολύ γρήγορα. Αλλά τώρα με το iCloud και το iTunes Match – και την αναμφισβήτητη επέκτασή τους συνεχώς – πολλαπλοί χρήστες θα ήταν πιο εύκολο καθώς κάθε χρήστης θα μπορούσε να έχει πρόσβαση στα δικά του/της δεδομένα μέσω του cloud.
3. Ενσωμάτωση Facebook
Χρησιμοποιώ το Twitter δέκα φορές παραπάνω απ’ότι το Facebook, λόγω της ενσωμάτωσής του στο iOS 5. Eίναι πολύ ωραίο να μπορεί κανείς να στέλνει ένα tweet με μια φωτό ή ένα σύνδεσμο κατευθείαν από τις Φωτογραφίες ή τον Safari χωρίς να χρειάζεται να πάει στην εφαρμογή Twitter.
Eπειδή χρησιμοποιώ το Facebook περισσότερο από το Twitter, ελπίζω ότι η Apple θα ενσωματώσει πλήρως το Facebook και την δυνατότητα sharing στο iOS 6. Aυτή η ζήτηση δεν είναι κάτι το πρωτότυπο, και είχε εμφανιστεί σε beta εκδόσεις iOS παλαιότερα, αλλά δεν συμπεριλήφθηκε ποτέ σε δημόσιες εκδόσεις. Το λάθος εδώ είναι περισσότερο του Facebook παρά της Apple. Η Apple γενικά αρέσκεται στο να προστατεύει τις πληροφορίες των χρηστών της όσο περισσότερο γίνεται, ενώ το Facebook θέλει όσες περισσότερες πληροφορίες μπορεί να έχει. Μέχρι η Apple και το Facebook να μπορέσουν να έρθουν σε κάποιου είδους συμφωνία, φοβάμαι ότι δεν θα δούμε ενσωμάτωση του δεύτερου στο σύστημα. Είναι πραγματικά κρίμα, περισσότερο για το Facebook παρά για την Apple, γιατί όπως είπα και πριν, η ενσωμάτωση του Twitter στο iOS με έχει κάνει να χρησιμοποιώ αυτή την υπηρεσία περισσότερο απ’ότι θα τη χρησιμοποιούσα αν τα πράγματα ήταν διαφορετικά.
4. Aυτόματο κρύψιμο άδειας NewsStand
Πρωτοπρότεινα την ιδέα μιας εφαρμογής τύπου NewsStand πριν από χρόνια, πολύ πριν η Apple την παρουσιάσει στο iOS 5. Τα περιοδικά ταιριάζουν πολύ καλά στο iPad. Όμως, ενώ το NewsStand είναι καλοδεχούμενο από κάποιους, για άλλους είναι σαν τον καλεσμένο ο οποίος δεν λέει να φύγει.
Το πρόβλημα με το NewsStand είναι ότι καταλαμβάνει χώρο στην οθόνη ακόμη κι αν δεν έχετε συνδρομή για κάποιο περιοδικό ή εφημερίδα. Τώρα καταλαβαίνω γιατί η Apple το έκανε αυτό: ήθελαν να ενθαρρύνουν τον κόσμο να κοιτάξει τις συνδρομές. Αλλά, αντίθετα με το iBooks, το iTunes και τις εφαρμογές του AppStore, δεν χρειάζεται η συγκεκριμένη εφαρμογή για να ψάξει κανείς ή να αγοράσει περιοδικά και εφημερίδες. Και αυτό είναι επειδή το NewsStand δεν είναι ακριβώς εφαρμογή, ούτε “μαγαζί”. Είναι απλά ένας υπερεκτιμημένος “φάκελος” ο οποίος περιέχει συγκεκριμένα είδη εφαρμογών – περιοδικά και εφημερίδες. Εφαρμογές περιοδικών και εφημερίδων μπορούν να βρεθούν στο NewsStand section του AppStore και θα μπορούσαν να βρεθούν εκεί και χωρίς το NewsStand (ενώ αν σβήσετε την εφαρμογή iBooks, δεν θα έχετε πρόσβαση στο σχετικό μέρος του AppStore με τα βιβλία).
Αυτό που προτείνω είναι η εφαρμογή NewsStand να παραμένει κρυμμένη μέχρι να κατεβάσετε μια συνδρομή. Και μόλις αγοράσετε έστω και μία συνδρομή, η εφαρμογή της να εμφανίζεται στον φάκελο NewsStand στην οθόνη σας. Αλλά όταν σβήσετε όλες τις συνδρομές σας να εξαφανίζεται και ο σχετικός φάκελος κατευθείαν.
5. Μultitasking gestures για το iPhone
Με το iOS 5 η Apple παρουσίασε κινήσεις τεσσάρων και πέντε δαχτύλων στο iPad. Χρησιμοποιώντας τέσσερα ή πέντε δάχτυλα για να κλείσουμε μια εφαρμογή και να πάμε πίσω στην κεντρική οθόνη, τράβηγμα προς τα πάνω για να αποκαλυφθεί η μπάρα multitasking ή σπρώξιμο δεξιά ή αριστερά για να πάμε από τη μια ανοιχτή εφαρμογή στην άλλη. Αυτές οι κινήσεις έκαναν το iPad πολύ πιο ευχάριστο και οργανικό στη χρήση του.
Προτείνω η Apple να φέρει τις αντίστοιχες κινήσεις και στο iPhone. Pinch τριών δαχτύλων για να πάμε στη homescreen, εμφάνιση της multitasking bar με τράβηγμα με τρία δάχτυλα, και επίσης σπρώξιμο τριών δαχτύλων δεξιά ή αριστερά για εναλλαγή εφαρμογών.
6. Βελτιωμένο Notification Center
Η βελτίωση των ειδοποιήσεων ήταν ένα μεγάλο αίτημα πριν το iOS 5, και η Apple το πέτυχε διάνα με την δημιουργία του Notification Center.
Όμως, όσο καλό κι αν είναι το Notification Center, έχει ακόμη χώρο για βελτίωση. Πρώτον, θα μπορούσε να κάνει χρήση ακόμη περισσότερων widgets, ειδικά στο iPad. Εκεί δεν υπάρχει ενσωματωμένη εφαρμογή καιρού ή μετοχών, αλλά θα ήταν καλό τουλάχιστον η Apple να έδινε την δυνατότητα να φαίνονται οι μετοχές και ο καιρός στο iPad για χάρη της ενότητας. Άλλο ένα ωραίο χαρακτηριστικό θα ήταν μια εφαρμογή timer στο Notification center, ώστε να μην χρειάζεται να πηγαίνουμε στην εφαρμογή του ρολογιού για να δούμε πόσο χρόνο έχουμε ακόμα μέχρι να βγάλουμε το γλυκό από το φούρνο.
Μια τελευταία βελτίωση στο Notification Center θα ήταν να μπορούμε να καθαρίζουμε τις ειδοποιήσεις κάνοντας swipe προς τα αριστερά και να εμφανίζεται το μεγάλο κόκκινο κουμπί της διαγραφής, αντί να χρειάζεται να κάνουμε τα δυο taps που ειναι άβολα, στο δεξιό μέρος της ειδοποίησης.
7. Καιρός, Μετοχές και Ρολόι για iPad
H ενοποίηση θα ήταν καλή. Και το iCloud θα μπορούσε να κρατάει μετοχές, τοποθεσίες καιρού, και ξυπνητήρια, όλα σε συγχρονισμό σε όλες τις συσκευές.
8. AirDrop για iOS
Πριν το iOS 5, πολλοί χρήστες ήθελαν μια εφαρμογή Finder για να αποθηκεύουν αρχεία στο iPhone. Η απάντηση της Apple ήταν απλή: iCloud. Όμως, ενώ το iCloud είναι πολύ καλή λύση για να κρατάτε τα αρχεια ΣΑΣ συγχρονισμένα σε όλες τις συσκευές, δεν βοηθάει όταν θέλετε να μοιραστείτε ένα αρχείο με κάποιον άλλο.
Εδώ μπαίνει το AirDrop για iOS. Διαλέγετε ένα αρχείο, πατάτε το Share κουμπί, πατάτε AirDrop από τη λίστα για να δείτε τις συσκευές iPhone, iPad και Mac που έχουν ενεργοποιημένο το AirDrop και βρίσκονται στην περιοχή, και διαλέγετε την συσκευή με την οποία θέλετε να μοιραστείτε το αρχείο. Αυτό θα λειτουργούσε καταπληκτικά για το μοίρασμα αρχείου απλού όπως πληροφορίες μιας επαφής ή μεγάλης όπως ένα βίντεο ή μιας παρουσίασης Keynote. Παραπάνω πόντοι αν το interface του AirDrop είχε animations ώστε να μπορείτε να κάνετε slide το αρχείο από τη μια συσκευή στην άλλη.
9. Γρήγορη πρόσβαση για να ανοιγοκλείνουμε το Bluetooth, το Wifi και το 3G.
Ναι, μερικοί άνθρωποι ανοιγοκλείνουν το bluetooth πάρα πολύ. Αυτή τη στιγμή αυτό χρειάζεται πέντε βήματα. Θα μπορούσε η Apple να μεταφέρει το bluetooth πρώτο πρώτο πάνω στις Ρυθμίσεις, αλλά αν είστε από αυτούς που ανοιγοκλείνουν συνέχεια το bluetooth (και τα Wifi και 3G), θα ήταν ωραίο να υπήρχε πιο γρήγορος τρόπος πρόσβασης σε αυτές τις ρυθμίσεις. Παρακάτω παραθέτω μερικές ιδέες για το πώς θα μπορούσε να το κάνει αυτό η Apple:
- Siri: Να δίνεται εντολή ανοίγματος ή κλεισίματος του Bluetooth. Πανεύκολο.
- Να μπορούμε να σύρουμε το dock προς τα δεξιά. Το dock στο iOS δεν κάνει τίποτα αν σύρουμε το δάχτυλό μας από πάνω του. Η Αpple θα μπορούσε εύκολα να ενεργοποιήσει το σύρσιμο δεξιά ή αριστερά του dock, κατά το οποίο να εμφανίζονται κουμπιά συστήματος.
- Να μπορούμε να σύρουμε την οθόνη προς τα πάνω. Ακριβώς όπως σέρνουμε την οθόνη από πάνω προς τα κάτω, εμφανίζοντας το Κέντρο Ειδοποιήσεων, η Apple θα μπορούσε να ενεργοποιήσει το σύρσιμο από κάτω προς τα πάνω σε οποιαδήποτε οθόνη ώστε να εμφανίζονται τα κουμπιά συστήματος.
- Προσθήκη bluetooth στην μπάρα multitasking. Αυτό φυσικά είναι η πιο προφανής απάντηση. Όπως μπορείτε να χειρίζεστε τον ήχο ή να κλειδώνετε το rotation από την μπάρα, η Apple θα μπορούσε πολύ εύκολα να προσθέσει ένα κουμπί bluetooth εκεί.
10. Κλειδωμα εφαρμογών με κωδικό
Αυτή τη στιγμή εξαρτάται από τον εκάστοτε developer να συμπεριλάβει κωδικό κλειδώματος για μια εφαρμογή. Θα ήταν καλό αν η Apple μπορούσε να προσθέσει ένα Κέντρο Κωδικών Κλειδώματος στις Ρυθμίσεις, όπου θα μπορούσατε να διαλέξετε όχι μόνο να κλειδώνετε το iPhone ή iPad σας, αλλά να μπορείτε να χρησιμοποιείτε τον ίδιο κωδικό για να κλειδώνετε όποια εφαρμογή επιθυμείτε στην συσκευή σας. Περισσότερη ασφάλεια είναι πάντα καλύτερη.
11. Πολλαπλές υπογραφές στο Mail
Μερικές φορές θέλουμε να στείλουμε email με διαφορετικές υπογραφές. Αυτή τη στιγμή το iOS μας επιτρέπει να έχουμε μόνο μία υπογραφή – η οποία είτε θα περιλαμβάνεται σε κάθε email ή καθόλου. Δώστε μας πολλαπλές επιλογές υπογραφών, καθώς επίσης και τη δυνατότητα να περιλαμβάνουμε ή όχι υπογραφές μέσα σε κάθε παράθυρο σύνταξης μηνύματος.
12. Top sites στο Safari
Aυτό δεν είναι κάτι το οποίο θα ήθελα να δω τόσο στο iPhone όσο στο iPad, όπου πιστεύω ότι θα ήταν καταπληκτικό. Αυτό επίσης περιλαμβάνεται και στην προηγούμενη λίστα μου με αυτά που θα ήθελα να δω στο iOS. Από τότε που η Apple παρουσίασε τα Top Sites για το Safari στους υπολογιστές, το χρησιμοποιώ ώς πρωταρχικό τρόπο για να πηγαίνω στις αγαπημένες μου ιστοσελίδες.Μου αρέσει το πώς μου δίνουν μια γραφική παρουσίαση του όταν μια σελίδα έχει καινούριο περιεχόμενο, και είναι καλύτερο για τον πιο καινούριο χρήστη από τα RSS. Η ενσωμάτωση του Top Sites στις φορητές συσκευές θα διευκόλυνε την πλοήγηση των χρηστών στα αγαπημένα τους sites και θα βοηθούσε στο να ξέρουν πότε υπάρχει καινούριο περιεχόμενο σε αυτά (κάτι που τα web clip icons δεν μπορούν να κάνουν).
13. Δυνατότητα να διαλέξουμε το προεπιλεγμένο mail, ημερολόγιο και Twitter
Ναι, αυτό είναι λίγο τραβηγμένο, αλλά το συμπεριλαμβάνω στη λίστα γιατί πολύς κόσμος το ζητάει. Πιστεύετε ότι θα γίνει ποτέ? Δε νομίζω.
14. ΑPIs στυλιστικού κειμένου
Aυτό επίσης είναι από προηγούμενη λίστα και κάτι το οποίο ελπίζω η Apple να προσθέσει αυτή τη φορά, για χάρη των developer. Ενώ υπάρχουν πολλές καλές εφαρμογές επεξεργασίας κειμένου για iOS, το Pages στο iPad είναι ακόμη το καλύτερο. Γιατί? Επειδή έχει ένα πολύ πλούσιο σετ από χαρακτηριστικά. H Apple δεν έχει κάνει διαθέσιμα τα στυλιστικά API κειμένου που χρησιμοποιεί στο Pages στους developers, οπότε αν οι developers θέλουν να χρησιμοποιήσουν styled text στις εφαρμογές τους, πρέπει βασικά να ξαναγράψουν τον κώδικα από την αρχή. Αν η Apple αποφασίσει να ανοίξει τα API στυλιστικού κειμένου τα οποία χρησιμοποιούνται στο Pages σε άλλους developer, θα δούμε πολλές καταπληκτικές εφαρμογές παραγωγικότητας να εμφανίζονται αργότερα αυτή τη χρονιά.
15. Καλύτερη πλοήγηση κέρσορα
Στην αρχή δεν είχα συμπεριλάβει καμία πρόταση για την βελτίωση της προσθήκης κειμένου ή το εν οθόνη πληκτρολόγιο της Apple, αλλά μετά είδα αυτό το βίντεο στο youtube (μια ιδέα από τον danielchasehooper). Η ιδέα είναι απλά καταπληκτική και θα έκανε την πλοήγηση του κέρσορα πολύ απλούστερη στη μεγάλη οθόνη του iPad όπου τα πεδία εισαγωγής κειμένου είναι γενικά πιο μακριά από τα δάχτυλά μας απ’ότι στην οθόνη του iPhone.

Source: http://www.appleworldhellas.com/home/15-προτάσεις-για-το-ios-6-θεωρούμε-πως-είναι/

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...