Ads 468x60px

Σάββατο 26 Μαΐου 2012

Πως λειτουργεί το επιταχυνσιόμετρο (accelerometer); Ιδού η εξήγηση που μας δίνει ο μηχανικός.


Το ότι το iPhone περιλαμβάνει επιταχυνσιόμετρο είναι ήδη γνωστό στους περισσότερους και οι περισσότεροι από μας έχουμε μια γενική ιδέα του τι μας επιτρέπει να κάνουμε. Παρ’ όλα αυτά η ερώτηση που απαιτεί απάντηση είναι: πως λειτουργεί το επιταχυνσιόμετρο; Οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν την πραγματική λειτουργία αυτού του αισθητήρα, αλλά ένας μηχανικός μας το εξηγεί αρκετά αναλυτικά μέσω ενός ενδιαφέροντος video στο YouTube.


To iPhone, από την πρώτη παρουσίασή του, περιελάμβανε έναν ειδικό αισθητήρα που ονομάζεται επιταχυνσιόμετρο. Η ιδιαιτερότητά του έγκειται στο γεγονός ότι επιτρέπει στη συσκευή να αναγνωρίζει τον προσανατολισμό της και συνεπώς να αλλάζει την απεικόνιση της οθόνης ανάλογα με τον τρόπο που το κρατά ο χρήστης. Ωστόσο, αυτός ο συγκεκριμένος αισθητήρας δεν περιλαμβάνεται μόνο στο iPhone, αλλά και σε άλλες συσκευές, μεταξύ των οποίων σε κινητά τηλέφωνα, σε tablets και σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένου και του τομέα των videogames. Αυτή η τεχνολογία είναι το τεχνολογικό «παιδί» του Bruno Murari, ο οποίος έχει στην κατοχή του πάνω από 80 διπλώματα ευρεσιτεχνίας. Σήμερα, είναι περισσότερα από 4000 τα chip του επιταχυσνιόμετρου που πωλούνται σε ολόκληρο τον κόσμο, αλλά αρχικά πωλήθηκε από τον Murari στη  Nintendo για το Wii και στη συνέχεια και σε άλλες εταιρείες που ενδιαφέρθηκαν για αυτό.
Η λειτουργία του επιταχυσνιόμετρου, όπως αυτό είναι γνωστό σήμερα και χρησιμοποιείται σε διάφορες συσκευές, δεν είναι σαφής στους πολλούς, αλλά για καλή μας τύχη, ο Bill Hammack έχει δημοσιεύσει ένα video στο YouTube στο οποίο εξηγεί την τεχνολογία και τη λειτουργία αυτού του αισθητήρα. Με απλά λόγια, το επιταχυνσιόμετρο αποτελείται από ένα μείγμα ελαστικών στοιχείων και τη δύναμη της βαρύτητας: στην πραγματικότητα, μόλις κάποιο από τα στοιχεία υποστεί τη δύναμη της βαρύτητας στέλνει την κατάλληλη ώθηση, ώστε να αλλάξει θέση η οθόνη ανάλογα με τη δύναμη που απαιτείται.
Περισσότερες πληροφορίες στο video που ακολουθεί:


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...