Ads 468x60px

Πέμπτη 17 Μαΐου 2012

Η Apple παραγγέλνει μνήμες από έναν ανταγωνιστή και η Samsung χάνει 10 δισεκατομμύρια δολάρια στο χρηματιστήριο.


Η αλληλοσύνδεση μεταξύ των μεγάλων βιομηχανιών ηλεκτρονικών ειδών οδηγεί σε καταστάσεις άμεσης εξάρτησης μεταξύ τους. Αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι η Samsung Electronics έχει ήδη χάσει 10 δισεκατομμύρια δολάρια στο χρηματιστήριο (πιο πολύ του 6%) κατόπιν εντολής της Apple σε ανταγωνιστική κορεάτικη εταιρεία, την Elpida.  

Σύμφωνα με την ταϊβανέζικη διαδικτυακή πύλη DigiTimes, η Apple ανέθεσε πρόσφατα στην ιαπωνική εταιρεία κατασκευής μνημών, Elpida, μια μεγάλη παραγγελία DRAM (μνήμες RAM που χρησιμοποιούνται σε smartphone και tablets), ποσότητα που για να παραχθεί θα πρέπει να καταληφθεί τουλάχιστον η μισή δυναμικότητα του εργοστασίου στη Hiroshima.
Αν τώρα ρίξουμε μια ματιά στις ανταγωνιστικές εταιρείες, θα παρατηρήσουμε αμέσως τις αρνητικές συνέπειες αυτής της παραγγελίας: η μεν SK Hynix έπεσε στο 9%, η δε Samsung, η οποία είχε τη μεγαλύτερη παραγωγή DRAM παγκοσμίως, έκλεισε στα 1.100 δολάρια Αμερικής (-6,2%), που είναι η μεγαλύτερη πτώση που σημειώθηκε σε διάστημα τεσσάρων χρόνων.
«Φαίνεται ότι η Apple δεν θέλει να δει τις Samsung και Hynix να κυριαρχούν στην αγορά των chip. Η Apple θέλει να διατηρήσει μια υψηλή δύναμη διαπραγμάτευσης κρατώντας ζωντανή την ανταγωνίστρια εταιρεία, Elpida, όπως δηλώνει ο Choi Do-yeon, αναλυτής της LIG Investment & Securities».
Η οικονομική κατάσταση της ιαπωνικής εταιρείας, τα τελευταία τουλάχιστον χρόνια, δεν ήταν από τις καλύτερες: Τον τρέχον Φεβρουάριο, με χρέη 5,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ζήτησε «ασπίδα ασφαλείας» από τις αξιώσεις των πιστωτών της, διαδικασία που παρέχει προστασία στις επιχειρήσεις που βρίσκονται στα όρια της χρεοκοπίας.
Επιπλέον, αν προσθέσουμε και τις διαπραγματεύσεις της βορειοαμερικάνικης Micron, η οποία ενδιαφερόταν για την αγορά της Elpida, τότε είναι εύκολο να καταλάβουμε τη στρατηγική της Apple. Η Apple θέλει να βελτιώσει την κατάσταση της ιαπωνικής εταιρείας, καθιστώντας την ελκυστική για την Micron: κάτι τέτοιο φυσικά θα δημιουργήσει έναν άξιο αντίπαλο για τους κορεάτες κατασκευαστές και κυρίως για την Samsung.
Για άλλη μια φορά, με όσα αποκαλύπτονται, μπορούμε να καταλάβουμε πόσο μεγάλη δύναμη έχει η Apple και ότι δεν αποκαλείται τυχαία κολοσσός εταιρεία.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...