Ads 468x60px

Τρίτη 29 Μαΐου 2012

Kernel Panic, τι το προκαλεί και πως μπορείτε να το αντιμετωπίσετε




Στο Mac OS X, kernel είναι ο πυρήνας - κεντρική συνιστώσα για διαχείριση των πόρων του συστήματος. Διασφαλίζει δηλαδή απρόσκοπτη επικοινωνία, συνεργασία μεταξύ soft & hardware.

Το kernel panic υποδηλώνει ένα fatal error ή μοιραίο σφάλμα, από το οποίο το μηχάνημα σε κάποιες περιπτώσεις πιθανόν να μην μπορέσει να ανακάμψει με ασφάλεια. Προκαλείται δε από πλειάδα λόγων, όπως :

● Από μετακίνηση ενός αρχείου η φακέλου του συστήματος, αντικατάσταση, αλλοίωση ή μετονομασία του.
● Αλλοιωμένο ή ασύμβατο λογισμικό κωδίκων.
● Εφαρμογές που φορτώνουν στον πυρήνα προβληματικά ή ασύμβατα .kext files.
● Illegal Opcode ή Undocumented Instruction στο CPU. Δηλ. εντολές που δεν περιλαμβάνονται στις προδιαγραφές του developer.
● Εισαγωγή μη έγκυρων data ή κωδίκων.
● Μη ισχύοντα privileges για κάποια ενέργεια.
● Σπάνια από ασύμβατο hardware.

Όταν λοιπόν εμφανισθεί το μήνυμα του kernel panic θα πρέπει να κλείσετε το μηχάνημα, κρατώντας πατημένο το power button για μερικά δευτερόλεπτα, το αφήνετε κλειστό για ≈ 30" και στη συνέχεια το ανοίγετε και πάλι με το power button.















Όταν ανοίξει το μηχάνημα, συνήθως το μήνυμα δεν εμφανίζεται ξανά μιας και κατά κανόνα πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό που δεν πρέπει να σας ανησυχεί - δεν απαιτούνται περαιτέρω ενέργειες.

Σε περίπτωση που εμφανισθεί πάλι το μήνυμα, δοκιμάζετε τις πρακτικές :

● Κλείνετε ξανά το μηχάνημα με το power button.
● Αποσυνδέετε όλα τα USB και Firewire περιφερειακά, εκτός από τα ενσύρματο ποντίκι και πληκτρολόγιο της Apple.
● Ανοίγετε το μηχάνημα σε Safe Boot.
● Απ-εγκαθιστάτε όλα τα plugins και addons (login items), τρίτων κατασκευαστών. Αν κάνατε πρόσφατα update του Mac OS X, τότε ένα plugin, addon κλπ. που δούλευε κατά το παρελθόν μπορεί να μην είναι πλέον συμβατό με την τρέχουσα version του OS X. Ανατρέχετε τις οδηγίες χρήσης του developer, (περιλαμβανομένων και των Read Me notes), και βεβαιωθείτε ότι το software είναι συμβατό με την τρέχουσα version του OS X, ή κατεβάζετε και εγκαθιστάτε την τρέχουσα-συμβατή του version.

Επισκευάζετε τον Macintosh HD και τα Disk Permissions.  
● Τρέχετε ένα Apple Hardware Test.
● Τρέχετε το OnyX.

Αν παρ' ελπίδα τίποτα από τα προαναφερθέντα δεν αποδώσει, πρέπει πλέον να κάνατε  Reinstall OS X Lion.

Σημείωση : Αν τυχόν έχετε μετακινήσει ή μετονομάσει ένα αρχείο ή έναν φάκελο του συστήματος, πρέπει πλέον υποχρεωτικά να εγκαταστήσετε ξανά το OS X. Δεν αρκεί δηλαδή η επαναφορά  στην αρχική θέση, ή ανά-πληκτρολόγηση του ονόματος.

Σε περίπτωση που το μηχάνημα δουλεύει πλέον κανονικά, τότε θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι το θέμα δεν προκαλείται από κάποιο περιφερειακό.

Συνδέετε ανά ένα τα περιφερειακά. Στη συνέχεια  > Restart το μηχάνημα μετά από κάθε μία σύνδεση, μέχρις ότου εντοπίσετε το τυχόν υπαίτιο.

Σημείωση : Αν έχετε αναβαθμίσει την RAM, έχετε αλλάξει τον Macintosh HD ή το DVD drive, μπορεί το θέμα να εντοπίζεται σε αυτά.

● Περισσότερες πληροφορίες στη σελίδα της Apple.
● Για πολύ πιο εξειδικευμένες οδηγίες δείτε τον οδηγό Avoiding and eliminating Kernel panics.

➠  Ενδεικτικά, μήνυμα στο log της Console σε kernel panic που προκλήθηκε από πειρατικό αντίγραφο εφαρμογής.
















[via]

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...