Ads 468x60px

Τετάρτη 9 Μαΐου 2012

Οδηγός για αγορές hardware από το εξωτερικό




Η επιλογή για αγορά Mac computers, hardware γενικότερα από το εξωτερικό κατά κανόνα μέσω e-shops ή απ' ευθείας από παραγωγούς memory modules για παράδειγμα, έχει να κάνει κατά κύριο λόγο με συμφέρουσες τιμές και καλύτερους χρόνους παράδοσης. Στον οδηγό προτείνεται πως να κάνετε με ασφάλεια τις αγορές σας, ενώ διευκρινίζεται το ισχύον τελωνειακό καθεστώς που τις διέπει.

Αρχικά, συνιστάται η δημιουργία ενός λογαριασμού Paypal. Είναι ο ασφαλής τρόπος για διαδικτυακές συναλλαγές, ενώ διασφαλίζει και επιστροφή χρημάτων σε περίπτωση ανεπάρκειας του προμηθευτή.

Η δημιουργία σχετικού λογαριασμού είναι πολύ απλή, αρκεί να έχει κανείς πιστωτική, χρεωστική ή προπληρωμένη κάρτα σε κάποια τράπεζα. Ανοίγοντας λοιπόν τον λογαριασμό Paypal, θα ζητηθεί να χρεωθείτε με € 1.50 για επιβεβαίωση της κάρτας σας, ποσό που θα επιστραφεί εντός 24 ωρών από την επιβεβαίωση.

«After you click Continue, we’ll charge this card €1.50 EUR or equivalent to make sure it’s yours. We’ll refund the money into your PayPal account within 24 hours after you confirm your card.»

Μπορείτε βέβαια να πληρώσετε και εκτός Paypal με τις ίδιες κάρτες, αλλά τότε ίσως δεν έχετε πλέον καμία κάλυψη σε περίπτωση ανεπάρκειας του προμηθευτή. Όσοι προμηθευτές λοιπόν είναι πιστοποιημένοι στο Paypal, μπορούν a priori να θεωρηθούν αξιόπιστοι, προτιμήστε τους λοιπόν.

Αξιόπιστοι προμηθευτές, πέρα από τα μεγάλα συγκροτήματα όπως το Amazon για παράδειγμα είναι και πάρα πολλά e-shops. Όμως, όπως σε κάθε ένα επάγγελμα, υπάρχουν και εδώ οι ανεπαρκείς επαγγελματίες. Συνακόλουθα, αν δεν υπάρχουν συστάσεις για κάποιο μη ευρύτερα γνωστό  e-shop, καλύτερα να το αποφύγετε.

Προσοχή ! :

Υπάρχει και μία κατηγορία "e-shops", με έδρα κατά κανόνα στην Άπω Ανατολή. Τα εισαγωγικά μπαίνουν, αφού αυτά τα "e-shops" πρακτικά δεν υφίστανται, πέρα από τις πολύ προσεγμένες εμφανισιακά, αλλά και δελεαστικές σε τιμές σελίδες. Οι τιμές/κλάσματα των τρεχουσών τιμών λειτουργούν σαν δόλωμα με τα απαραίτητα εικονίδια των Paypal, Visa κ.α. για πρόσδωση αξιοπιστίας. Όμως, δεν υπάρχει δυνατότητα πληρωμής μέσω Paypal ή κάρτας, αλλά αποκλειστικά και μόνο με προέμβασμα μέσω τραπεζών, συνήθως την Western Union.

Σύσταση : μην εμπλακείτε, θα χάσετε τα λεφτά σας !.

1. Αγορές από κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Ή κοινώς, ενδοκοινοτικές συναλλαγές. Είναι ακριβώς σαν να αγοράζει κανείς από ένα Ελληνικό e-shop, ενώ η παραγγελία δεν υπόκειται κάποια άλλη επιβάρυνση πέραν της συμφωνηθείσας τιμής, (με τα μεταφορικά), ενώ στην τιμή περιλαμβάνεται και ο ΦΠΑ. Το δέμα δεν περνάει τελωνείο ανεξάρτητα από την αξία του και το παραλαμβάνετε στο ταχυδρομείο της περιοχής σας, ή παραδίδεται από τον courier στο σπίτι σας.

Τώρα, στην ενδεχόμενη σκέψη «πως γλιτώνω τον ΦΠΑ ;», η κατάσταση είναι σαφής. Αν είστε ιδιώτης δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση, ο προμηθευτής θα τον χρεώσει στο ακέραιο. Συνιστάται δε να αποφεύγεται σχετική νύξη να μην τον χρεώσει καν ή να τον χρεώσει μειωμένο, με υπό-τιμολόγηση της πραγματικής αξίας της παραγγελίας. (η αναφορά έχει να κάνει με περιορισμένης εμβέλειας e-shops).

Αν είστε επαγγελματίας, τα πράγματα αλλάζουν. Σε ενδοκοινοτικές συναλλαγές μεταξύ επαγγελματιών δεν χρεώνεται από τον προμηθευτή ο ΦΠΑ. Όμως εδώ παρεμβαίνει πλέον ο φορολογικός έλεγχος Intrastat με διασταύρωση των σχετικών δηλώσεων προμηθευτή/αγοραστή, για διαπίστωση ότι δηλώθηκε και από τους δύο εμπλεκόμενους η συναλλαγή. Συνιστάται να μην δηλώσετε σε καμία περίπτωση ψευδώς ότι είστε επαγγελματίας, θα σας εντοπίσει ο Intrastat βάσει του ΑΦΜ, αλλά και των λοιπών στοιχείων που δώσατε στον προμηθευτή ώστε να πραγματοποιηθεί η συναλλαγή, με ότι αυτό συνεπάγεται.

2. Αγορές από κράτη εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Εδώ καταβάλλεται αρχικά στον προμηθευτή η αξία της παραγγελίας. Στη συνέχεια τα πράγματα δεν είναι πάντοτε τόσο απλά, όσο είναι με τις ενδοκοινοτικές συναλλαγές.

Βασικά όποιο δέμα περάσει τελωνείο υπόκειται στις παρακάτω επιβαρύνσεις που υπολογίζονται επί της αξίας του CIF, (Cost, Insurance and Freight), δηλαδή αξία+ασφάλιστρα+μεταφορικά.
  • 23% ΦΠΑ, (ή ο εκάστοτε ισχύων υψηλός συντελεστής)
  • ≈ 3-6% διάφορα

Εδώ βέβαια υπάρχει και μία εξαίρεση, σε σχέση με την αξία CIF του δέματος. Όταν δηλαδή έλθει με το ταχυδρομείο και έχει αξία CIF κάτω των 50 €, δεν περνάει τελωνείο και το παραλαμβάνετε στο σπίτι σας ή στο ταχυδρομείο της περιοχής σας χωρίς κάποια διαδικασία ή επιβάρυνση. Το ίδιο ισχύει -αλλά όχι πάντοτε- όταν έρθει με courier, όπως επισημαίνεται στη συνέχεια.

Όταν όμως η αξία CIF υπερβαίνει τα 50 € τα πράγματα αλλάζουν, αφού το δέμα περνάει πλέον υποχρεωτικά τελωνείο είτε έρθει με το ταχυδρομείο, ή με courier.

Τώρα και εδώ, στη ενδεχόμενη σκέψη «πως γλιτώνω κάποιες επιβαρύνσεις», η κατάσταση είναι και πάλι σαφής : να αποφεύγεται η μη αληθοφανής δήλωση του προμηθευτή ότι πρόκειται για δώρο. Στην καλύτερη περίπτωση θα γίνει τεκμαρτή εκτίμηση της αξίας που μπορεί να προκύψει και μεγαλύτερη της πραγματικής. Να αποφεύγεται επίσης η υπό-τιμολόγηση, διότι αν ή όταν ζητηθεί από το τελωνείο η απόδειξη πληρωμής της πιστωτικής ή του Paypal, θα βρεθείτε εκτεθειμένοι.

Τρόποι αποστολής / μεταφοράς

α. Courier

Όταν το δέμα έλθει με courier και η αξία του CIF υπερβαίνει τα 50 €, όπως αναφέρθηκε  προηγούμενα, θα περάσει υποχρεωτικά από το τελωνείο του αεροδρομίου, όπου θα κληθείτε να καταβάλετε, πλέον των προαναφερθέντων επιβαρύνσεων, και :
  • ≈ 70 € αμοιβή εκτελωνιστή
  • ≈ 20-30 € αποθήκευτρα και έξοδα της εταιρίας courier

Να έχετε πάντως υπ' όψη σας ότι ακόμη κι αν το δέμα είναι μικρότερης αξίας CIF των 50 €, δεν είναι δεδομένο ότι θα έλθει κατ' ευθείαν σπίτι σας. Κάποιες εταιρίες courier επιδιώκουν συνειδητά την διαδικασία του τελωνείου, με προφανή οικονομικά κίνητρα. 

β. USPS

Σε αγορές από Αμερική, συνιστάται να προτιμήσετε αποστολή με το ταχυδρομείο United States Postal Service, περισσότερο γνωστό σαν USPS, που στέλνει τα δέματα και με το προσιτό τιμολόγιο "priority mail". Τα δέματα περνούν από το τελωνείο των ΕΛΤΑ, χωρίς χρεώσεις για αμοιβή εκτελωνιστή και για αποθήκευτρα, ενώ στη συνέχεια παραλαμβάνονται στο τοπικό γραφείο των ΕΛΤΑ. Προφανώς λοιπόν, είναι ο πιο συμφέρων τρόπος αποστολής.

3. Αυτόνομες εισαγωγές από Η.Π.Α., εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης γενικότερα

α. Αποστολή μηχανήματος από συγγενή ή από φίλο

Από Αμερική, για προφανείς λόγους, συνιστάται το δέμα να αποστέλλεται μέσω USPS. Όταν πρόκειται για σχετικά μικρού όγκου ή μικρής αξίας δέμα, ένα iPod για παράδειγμα, πιθανόν να μην ελεγχθεί ή ακόμη και μετά από έλεγχο να μην επιβληθούν φόροι. Σε μεγαλύτερο/ακριβότερο δέμα τα πράγματα δυσκολεύουν, είναι πλέον περίπου σίγουρο ότι το δέμα θα περάσει από έλεγχο και θα επιβληθούν οι φόροι που αναφέρθηκαν παραπάνω.

Βέβαια ανακύπτουν κάποια ερωτήματα για τα οποία δεν μπορεί να εκφρασθεί γνώμη, να δοθεί κάποια σύσταση. Θα πρέπει δηλαδή να πράξετε κατά κρίση.

Και συγκεκριμένα, όταν πρόκειται για μηχάνημα μεγάλης αξίας, (ένα MacBook Pro για παράδειγμα), είναι καλύτερο να συνοδεύεται από την απόδειξη αγοράς ή να δηλωθεί σαν δώρο ;.

Αν μεν συνοδεύεται από την απόδειξη αγοράς, τότε θα επιβληθούν οι αναλογούντες στην αναγραφόμενη αξία φόροι. Αν δηλωθεί σαν δώρο, εναπόκειται στην κρίση του ελεγκτή να το αποδεχθεί σαν τέτοιο και να το περάσει χωρίς φόρους, ή να το κοστολογήσει κατ' εκτίμηση. Τότε "παίζει" πλέον τι θα καταβάλετε σε φόρους ± επί της πραγματικής του αξίας.

β. Μεταφορά μηχανήματος σαν αποσκευή

Όταν επιστρέφετε στην πατρίδα μας από χώρα εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι επιλογή σας να περάσετε από την πράσινη ή από την κόκκινη έξοδο του Τελωνείου.

Διευκρινιστικά :

  • Την πράσινη έξοδο επιλέγει όποιος -κατά κρίση του- δεν έχει να δηλώσει κάτι που πρέπει να εκτελωνισθεί. Όμως, αν περιστασιακά ελεγχθεί και βρεθεί στην κατοχή του κάτι που υπόκειται σε εκτελωνισμό, πιθανόν να υπάρξει θέμα πέρα από την επιβολή των αναλογούντων φόρων.
  • Την κόκκινη έξοδο επιλέγει όποιος -κατά κρίση του- έχει να δηλώσει κάτι που υπόκειται σε εκτελωνισμό.



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...