Ads 468x60px

Πέμπτη 10 Μαΐου 2012

Τέλος εποχής στην “ανοσία” των Mac σε malware ;




Τα "νέας γενιάς" malware Flashback και SabPub, ως γνωστό τα κατάφεραν τελικά να παρακάμψουν την ασπίδα προστασίας του Mac OS X και να εγκατασταθούν στο σύστημα, εκμεταλευόμενα ένα κενό ασφάλειας στο Java.

Στο μεσοδιάστημα, το θέμα αντιμετωπίσθηκε από την Apple με security update και από τρίτους με κλείδωμα του Launcher Agent στο OS X ή με script του Folder Action. Οπότε, malware αυτής της μορφής δεν πρέπει ν αποτελεί πλέον απειλή για το Mac OS X.

Αν και το ποσοστό των Mac που προσβλήθηκαν είναι μηδαμινό, υπάρχουν χρήστες που ίσως δικαιολογημένα προβληματίζονται κατά πόσο το μηχάνημα τους είναι πλέον ασφαλές από επιθέσεις κακόβουλου λογισμικού αυτής ή παρεμφερούς μορφής. Ή αν η "ανοσία" των Mac, αποτελεί πλέον παρελθόν.

Κατά την άποψη μου, το Mac OS X εξακολουθεί να είναι ασφαλές, ενώ με την τεχνολογία Gatekeeper στο επερχόμενο OS X Mountain Lion ενεργοποιούνται και νέες προσεγγίσεις ασφάλειας. Πάντως για να μην εμπλακεί κανείς σε θέματα malware, συνιστάται το ασφαλές (safe) computing δηλαδή αποφυγή επισκέψεων σε ευτελείς ιστοσελίδες, άνοιγμα ανώνυμων e-mail ή ύποπτων φακέλων, χρήση άγνωστου ή παράνομου λογισμικού. Ακόμη συνιστάται κλείδωμα του router, ενεργοποίηση του Firewall στο Mac και καθορισμός admin password. 


Επίσης, χρήστες μπορεί να προβληματίζονται αν θα πρέπει τελικά να εγκαταστήσουν κάποιο malware scanner ή όχι, σε συνάρτηση με εκτιμήσεις ότι το ολονέν αυξανόμενο μερίδιο των Mac στην αγορά computer ίσως κάνει τα μηχανήματα πιο ελκυστικά για ανάπτυξη εξειδικευμένου malware.

Για τα malware scanners λοιπόν που και για αυτά γίνεται συζήτηση αν και κατά πόσο είναι πλέον αναγκαία σε συστήματα Mac computers, πάντα κατά την άποψη μου δεν νομίζω. Πάντως, αν κάποιος αισθάνεται ασφαλής με ένα scanner στο μηχάνημα του, δεν έχει παρά να επιλέξει κάποιο από την πλειάδα που είναι διαθέσιμα. 

Ενδεικτικά·

[via]

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...