Ads 468x60px

Κυριακή 27 Μαΐου 2012

Ιστορική Αναδρομή: Πως ο Mickey Drexler εμπνεύστηκε την υλοποίηση του πρώτου Apple Store.


Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι τα σημεία πώλησης της Apple είναι από τα πιο επικερδή σε ολόκληρο τον κόσμο και αυτό το αποτέλεσμα οφείλεται κυρίως στο έργο του Ron Johnson, πρώην υπαλλήλου της εταιρείας στον τομέα του Λιανικού Εμπορίου. Στην δημοσιότητα έχουν δοθεί κάποιες ενδιαφέρουσες γενικές λεπτομέρειες για το πώς ο Mickey Drexler, πρώην διευθύνων σύμβουλος της Gap, βοήθησε στον σχεδιασμό του πρώτου Apple Store.
 O Ron Johnson συνέβαλλε ουσιαστικά στην υλοποίηση και την επιτυχία των Apple Store αλλά δεν ήταν ο μοναδικός, καθόσον σημαντικό ρόλο έπαιξε και ο Mickey Drexler, πρώην CEO της GAP, στον οποίο δόθηκε ο τίτλος «King of Retail». Τον εν λόγω τίτλο τον κέρδισε χάρη στον τρόπο με τον οποίο μεταμόρφωσε την γνωστή αλυσίδα ενδυμάτων, φτιάχνοντας ένα σημαντικό εμπορικό σήμα, αλλάζοντας τον τρόπο διαχείρισης της λιανικής πώλησης  και καθιστώντας ξεχωριστά την κάθε μια υπόθεση εντελώς εσωτερικό θέμα. Φαίνεται ότι το μινιμαλιστικό design και οι μεγάλοι χώροι των καταστημάτων Gap ενέπνευσαν τον σχεδιασμό του πρώτου Apple Store, ή καλύτερα για να είμαστε ακριβείς το πρώτο πρωτότυπο.

Το έργο του Mickey Drexler εκτιμήθηκε τόσο από τον Steve Jobs ώστε προώθησε την εισαγωγή του CEO της Gap στο Συμβούλιο Διαχείρισης της καλιφορνέζικης εταιρείας, αν και αργότερα εγκατέλειψε την Gap και έγινε CEO του J. Crew. Ο Drexler παραμένει και εξακολουθεί να παίζει σημαντικό ρόλο στο Διοικητικό Συμβούλιο και στις εσωτερικές υποθέσεις της Apple. Ας περάσουμε όμως στον σημαντικό ρόλο που έπαιξε ο Drexler στον σχεδιασμό του πρώτου AppStore: στο παρελθόν είχε προτείνει στην Apple να δημιουργήσουν ένα πρωτότυπο κατάστημα πριν ξεκινήσουν να το υλοποιούν, στο οποίο υποστήριζε ότι οι Steve Jobs και Ron Johnson έπρεπε να ζήσουν για ένα διάστημα με κάθε φυσικό τρόπο. Αυτό το θέμα περιγράφεται και στην βιογραφία του Jobs από τον Walter Isaacson:

Ο Drexler έδωσε στον Jobs μια μέση λύση: να χτίσει κρυφά κοντά στο campus της  Apple ένα πρωτότυπο κτίριο του καταστήματός του, πλήρως επιπλωμένο και να περάσει χρόνο μέσα σε αυτό μέχρι να νιώσει εντελώς άνετα και οικεία. Έτσι λοιπόν, οι Jobs και Johnson νοίκιασαν μια άδεια αποθήκη στο Cupertino. Για έξι μήνες βρισκόντουσαν εκεί κάθε Τρίτη και αφιέρωναν όλο το πρωινό τους σε έναν καταιγισμό ιδεών, προσπαθώντας να αναπτύξουν όλες τις λεπτομέρειες της φιλοσοφίας τους σχετικά με την πώληση των προϊόντων, τριγυρνώντας στο εσωτερικό του χώρου. Ήταν ένα εμπορικό κέντρο ισοδύναμο του κεντρικού design του Ive, ένας παράδεισος για τον Jobs, στον οποίο με την οπτική του προσέγγιση μπορούσε να σκαρφίζεται καινοτόμες ιδέες, εξετάζοντας διαφορετικές επιλογές με έναν τρόπο άκρως επαναστατικό. «Μου άρεσε να εξετάζω τις επιλογές στην ησυχία και την μοναξιά, με μόνο σκοπό να τις δοκιμάζω», θυμόταν ο Jobs.

Πρόκειται για μια προσέγγιση παρόμοια με αυτή που υιοθετεί η Apple για την δημιουργία ενός προϊόντος: η εταιρεία στην πραγματικότητα δοκιμάζει διαφορετικά πρωτότυπα μέχρι να καταλήξει στην καλύτερη δυνατή λύση. Στην συνέχεια το μεγαλύτερο μέρος του έργου υλοποιήθηκε από τους Jobs και Johnson, οι οποίοι χάρη στην δική τους φιλοσοφία, οδήγησαν τα Apple Store σε πάρα πολλές και μεγάλες επιτυχίες.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...