Ads 468x60px

Κυριακή 3 Ιουνίου 2012

Απόψεις: Γιατί άραγε πουλάει η Apple?


Της Εύας Τσ.


Νομίζω ότι είναι παγκοσμίως πια γνωστό, ακόμη και σε εκείνους που δεν ασχολούνται εκτενώς με την τεχνολογία, ότι η Apple με έδρα το Cupertino, είναι η εταιρεία που πουλάει περισσότερο από όλες τις υπόλοιπες εταιρείες. Αυτό αποδεικνύεται όλο και πιο συχνά από διάφορες στατιστικές και μελέτες, οι οποίες την «ανεβάζουν» μέχρι τώρα στην πρώτη θέση! Γιατί συμβαίνει αυτό; Οι λόγοι ποικίλλουν, το ζητούμενο είναι όμως ένα. Πως τα έχει καταφέρει;

Την σημαντικότερη συμβολή στην ανάπτυξη της εταιρείας έπαιξε ο ιδρυτής της, Steve Jobs. Με δημιουργικό πνεύμα και φαντασία, με θέληση και όρεξη για καινοτομία  και επανάσταση στον τομέα της τεχνολογίας, μεγαλούργησε, δίνοντας νέα πνοή στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, τα κινητά τηλέφωνα και τις ταμπλέτες. Οραματίστηκε κάτι διαφορετικό και όχι μόνο δεν παρέμεινε στη σκέψη, το προχώρησε ένα βήμα πιο πέρα και το δημιούργησε, φτιάχνοντας έτσι την εταιρεία κολοσσό, που εξακολουθεί να βρίσκεται στην πρώτη θέση των πωλήσεων, αλλά και στην πρώτη θέση της καρδιάς μας.


Ο Steve Jobs δεν ήταν μόνος του σε αυτό το έργο. Αντιθέτως, φρόντισε να διαλέξει τους καλύτερους από τους καλύτερους στο είδος τους συνεργάτες και με την βοήθεια και την εμπειρία τους κατόρθωσαν να δημιουργήσουν έναν «μύθο».

Η Apple πουλάει γιατί τα προϊόντα της έχουν design. Η εξωτερική εμφάνιση όλων των προϊόντων της είναι τόσο μινιμαλιστική και τόσο όμορφη που ξεσηκώνει τον κόσμο. Απλή, σικάτη και όμορφη η εμφάνιση του iPhone, του iPad, του Mac, του MacBook Pro, αλλά και όλων των περιφερειακών εξαρτημάτων τους. Όμως τα προϊόντα της δεν διαθέτουν μόνο εξωτερικό design. Με μια δεύτερη ματιά στο εσωτερικό design των προϊόντων, μπορεί ο καθένας μας να διακρίνει πόσο πολύ δούλεψε ο Jobs και οι συνεργάτες του για να προσφέρουν στον απλό χρήστη ένα όμορφο αλλά και απλό λειτουργικό. Δεν είναι τίποτα δύσκολο και περίπλοκο στα προϊόντα της Apple. Τα πάντα είναι προσεγμένα, από το εξωτερικό περίβλημα της συσκευής έως το βάθος της όπου βρίσκονται τοποθετημένα με τρόπο κατάλληλο τα καλύτερα υλικά.

Η Apple πουλάει γιατί είναι μόδα. Μια μόδα που προκαλεί σάλο και πανικό έξω από τα AppStore όλου του κόσμου, όταν ένα καινούργιο προϊόν βγαίνει στην βιτρίνα. Ο κόσμος τρέχει να το αγοράσει ανεξαρτήτου κόστους, περιμένει σε πολυπληθείς ουρές, βάζει το όνομά του σε λίστες αναμονής μέχρι τελικά να κρατήσει στα χέρια του την πολυπόθητη νέα i-συσκευή. Είναι μια μόδα που ξεκίνησε κυρίως με το πρώτο iPhone και συνεχίζεται ακόμη χωρίς να έχει χάσει καθόλου από την αίγλη της. Ακόμη και κάποιοι που δεν γνωρίζουν καν το πόσο διαφορετική είναι μια i- συσκευή δεν διστάζουν να αξιοποιήσουν μέρος των χρημάτων τους για να την αγοράσουν και να κάνουν εντύπωση! 


Η Apple πουλάει γιατί έχει διαφημιστεί πολύ. Πόσες και πόσοι αγαπημένοι μας ηθοποιοί του Hollywood δεν συνομιλούν κρατώντας ένα iPhone, δεν γράφουν χρησιμοποιώντας έναν iMac ή δεν διαβάζουν τα νέα τους μέσα από ένα iPad; Ουκ ολίγοι! Σε κάθε νέα ταινία που προβάλλεται, πρωταγωνιστικό ρόλο παίζουν και εκεί τα προϊόντα της Apple. Και αυτό δεν σταματάει εδώ, συνεχίζεται ολοένα και περισσότερο με διαφημίσεις, αφίσες, spots και videos, αλλά και με την εικόνα των πιο μοδάτων και διάσημων ανθρώπων, τραγουδιστών, δημοσιογράφων, αθλητών, ποδοσφαιριστών, πολιτικών κ.λ.π. με μια i-συσκευή στο χέρι.


Η Apple όμως δεν πουλάει μόνο για επιφανειακούς λόγους. Έχει καταφέρει με το πέρασμα του χρόνου να προσφέρει σε κάθε χρήστη χωριστά αυτό που πραγματικά έχει ανάγκη και επιθυμεί. Δημιουργεί ένα προϊόν και προσπαθεί συνεχώς να το κάνει ολοένα και καλύτερο, ολοένα και πιο όμορφο, ολοένα και πιο λειτουργικό. Ακούει τα σχόλια των πελατών της, αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα και ψάχνει λεπτομερώς για την επίλυσή του. Είναι μια εταιρεία που συνεχώς εξελίσσεται και εισέρχεται όλο και βαθύτερα στον τομέα της τεχνολογίας. Πειραματίζεται, φτιάχνει πρωτότυπες συσκευές, τις χρησιμοποιεί εκείνη πρώτα και έπειτα, εφόσον τις έχει τελειοποιήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, τις βγάζει στην αγορά.

Η Apple πουλάει και λόγω του οικοσυστήματός της. Σίγουρα εσείς οι φανατικοί οπαδοί της γνωρίζετε τι σημαίνει οικοσύστημα για την Apple. Όλες τις οι συσκευές επικοινωνούν μεταξύ τους με ένα τρόπο μοναδικό. Είναι απολύτως συμβατές μεταξύ τους. Είναι χαρακτηριστική η τελευταία διαφήμισή της, η οποία παρουσιάζει έναν κύριο που τραβάει φωτογραφία της κόρης του με το iPhone, στέλνει τη φωτογραφία στο iPad και έπειτα στον iMac του στο σπίτι τόσο εύκολα και τόσο γρήγορα με λίγα clicks. To Apple TV συνδέεται με την οθόνη του Mac και πάει λέγοντας. Χαρακτηριστικό της είναι επίσης ότι δεν έχει διαφορετικούς φορτιστές για κάθε συσκευή, αλλά ακόμη και ο φορτιστής του iPhone μπορεί να φορτίσει το iPad σας. Σήμερα διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα και πιο διαδεδομένα οικοσυστήματα, με τον μεγαλύτερο αριθμό εφαρμογών και την πιο ώριμη και ολοκληρωμένη εμπειρία χρήσης.


Τέλος, η Apple πουλάει γιατί προσφέρει ποιότητα στα προϊόντα της. Έχει δουλέψει διεξοδικά πριν «ρίξει στην αγορά» το νέο της προϊόν. Τα υλικά της αλλά και το λειτουργικό της εγγυούνται απόλυτη ποιότητα. Η τιμή της είναι λίγο «ανεβασμένη» συγκριτικά με την τιμή άλλων εταιρειών, αλλά η ποιότητά της είναι μοναδική. Δεν είναι τυχαίο που καμία συσκευή της δεν μπορεί εύκολα να προσβληθεί από ιούς και κακόβουλα λογισμικά. Είναι και αυτό προϊόν πολλής και σημαντικής δουλειάς από μέρους της εταιρείας.

Θα μπορούσα να γράψω και άλλους πολλούς λόγους για τους οποίους η Apple είναι top στον τομέα των πωλήσεων, πιστεύω όμως ότι αυτοί είναι οι σημαντικότεροι. Μέχρι στιγμής, η αγαπημένη μας εταιρεία τα έχει καταφέρει καταπληκτικά και δεν σταματά να μας εκπλήσσει είτε με τα μικρά είτε με τα μεγάλα της επιτεύγματα. Σε αυτό όπως είπαμε σημαντικό ρόλο έπαιξε ο Steve Jobs και η απορία όλων μας σήμερα είναι αν θα καταφέρει ο καινούργιος CEO της Apple, Tim Cook, να διατηρήσει αυτή την πρώτη θέση. Σκεφτόμαστε αισιόδοξα και ανυπομονούμε για ένα καινούργιο της προϊόν, μετά την έλευση του νέου iPad.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...