Ads 468x60px

Παρασκευή 1 Ιουνίου 2012

Σχετικά με την βελτιστοποίηση (defragmentation) του Macintosh HD




Η βελτιστοποίηση του δίσκου είναι μια διαδικασία όπου κατακερματισμένα αρχεία και metadata ανά-διατάσσονται, ενοποιούνται. Σαν επακόλουθο ο δίσκος δουλεύει πιο αποδοτικά, με βελτίωση του χρόνου πρόσβασης κι όχι μόνο ενώ παράλληλα αυξάνεται ο ελεύθερος χώρος του.

Με την πάροδο του χρόνου τα αρχεία εκ προοιμίου κατακερματίζονται, αφού σε κάθε μία μεταβολή τους και σε επακόλουθο save σώζονται διάσπαρτα στον δίσκο σαν διαφορετικά τμήματα (θραύσματα) του ίδιου αρχείου, γεμίζοντας παράλληλα τον δίσκο με περιττά bytes.

Η διαδικασία συλλογής αυτών των θραυσμάτων (fragments) λοιπόν μέσω κάποιας ενσωματωμένης στο OS ρουτίνας (το Disk Defragmenter των Windows για παράδειγμα) και η ενοποίηση τους στο αρχικό αρχείο, ώστε να προκύψει ένα ενιαίο και μοναδικό αρχείο, είναι γνωστή σαν defragmentation.

Σαν νέος στον κόσμο των Mac λοιπόν, ίσως αναρωτηθείτε πως μπορείτε να κάνετε defragmentation στον Macintosh HD αφού κατά κύριο λόγο στο Mac OS X δεν είναι διαθέσιμη η σχετική ρουτίνα.

Απλά δεν χρειάζεται να κάνετε κάτι, διότι όλα αυτά που αναφέρονται προηγούμενα αφορούν σε Windows based computers. Σε Mac computers το defragmentation είναι περιττό, αφού το Mac OS X τρέχει στο background ρουτίνες που αποτρέπουν fragmentation των αρχείων.

Όταν λοιπόν το μηχάνημα καθυστερεί, αυτό με βεβαιότητα δεν προκαλείται από fragmentation, οπότε δοκιμάζετε ένα restart, συνήθως βοηθάει. Πάντως, συνήθης ύποπτος είναι η ανεπαρκής RAM που μπορείτε να την διαχειριστείτε όπως περιγράφεται στον οδηγό.  Επίσης μπορείτε να συμβουλευθείτε τους οδηγούς καθυστερήσεις κατά το startup και "γενική συντήρηση" του συστήματος.  

Πάντως να έχετε υπ’ όψη σας ότι, όταν ο ελεύθερος χώρος πέσει κάτω από το ≈20% της ολικής χωρητικότητας του δίσκου, το OS X δεν είναι πλέον σε θέση να τρέξει τις σχετικές ρουτίνες. Τότε πρέπει να απελευθερώσετε χώρο με μεταφορά αρχείων σε εξωτερικό δίσκο ή με ενδεχόμενη διαγραφή τους, ή να μεταβείτε σε μεγαλύτερο δίσκο. Περισσότερα στον οδηγό διαχείριση "γεμάτου" Macintosh HD.  

Ως συνήθως κυκλοφορούν utilities τρίτων developers και για defragmentation δίσκων, όπως το iDefrag και το DiskToolsPro για παράδειγμα. Πάντως, αν τελικά αποφασίσετε να πειραματισθείτε, συνιστάται να πάρετε πρωτύτερα ένα backup με το Time Machine.  

[via]


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...