Ads 468x60px

Δευτέρα 4 Ιουνίου 2012

Ποιος κερδίζει από τη συνεργασία μεταξύ Facebook και Apple;


Είχε έρθει ο καιρός η μία εταιρεία να πλησιάσει την άλλη για να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις της συνεργασίας που διακόπηκαν απότομα το 2010. Εκείνη τη χρονιά, ο τότε CEO της εταιρείας Steve Jobs δήλωσε πως ο μόνος λόγος που δεν προχώρησε η συμφωνία ήταν οι επαχθείς όροι που είχε θέσει η εταιρεία του Mark Zuckerberg.
Τώρα, περίπου 18 μήνες αργότερα, η Apple έχει τον Tim Cook στο τιμόνι και το Facebook μετά και την ολοκλήρωση του IPO φαίνεται να είναι πιο ώριμο από ποτέ. Όπως όλα δείχνουν, το Facebook θα είναι το 2o social network, μετά το Twitter, το οποίο θα ενσωματωθεί στο iOS. Το μόνο που απομένει πλέον είναι η επιβεβαίωση από την ίδια την Apple στο WWDC σε λίγες μέρες από σήμερα.
Ποιος κερδίζει από τη συνεργασία;
Σε γενικές γραμμές, και οι δύο εταιρείες κερδίζουν από αυτή τη συμφωνία. Το Facebook θα εκμεταλευτεί το single sign-on που απολαμβάνει το Twitter εδώ και μερικούς μήνες. Αυτό θα βελτιώσει την εμπειρία του χρήστη, αφού υπάρχουν δεκάδες εφαρμογές για iOS που χρησιμοποιούν το Facebook για να συνδεθούν σε αυτες οι χρήστες.
Τα ωφέλη όμως είναι σαν ένα ένα two-way street. Η Apple επίσης έχει να κερδίσει πολλά, αφού όσο ευχάριστο κι αν μας ήταν το integration του Twitter, περισσότεροι χρήστες θα δουν θετικά το integration του Facebook. Μπορεί το Twitter να είναι μεγάλη δύναμη στο χώρο των social networks, όμως αυτή τη χρονική περίοδο το Facebook είναι ο βασιλιάς.
Η Apple δεν έχει τόση ανάγκη το Facebook, το αντίθετο μάλιστα
Σε περίπτωση που η συμφωνία δεν προχωρούσε, το Facebook είχε περισσότερα να χάσει. Παρά τα θετικά που θα αποκομίσει η Apple, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως δεν έχει τόση ανάγκη την εταιρεία του Mark Zuckerberg. Ποιος είναι ο στόχος της Apple; Να δημιουργεί προϊόντα (τόσο hardware, όσο και software) που είναι καλύτερα από εκείνα που μας προσφέρουν οι αντίπαλες της εταιρείες. Όπως μας έχει αποδείξει, αυτόν τον στόχο μπορεί να τον πετύχει και χωρίς τη βοήθεια του Facebook.
Αντίθετα όμως ο στόχος του Facebook είναι να «ενώσει τον κόσμο και να τον κάνει πιο ανοιχτό», όπως δηλαδή ανέφερε ο Mark Zuckerberg στην επιστολή του προς τους υποψήφιους επενδυτές. Για να το πετύχει αυτό, χρειάζεται την Apple. Όταν η τελευταία επέλεξε το πρωτόκολλο xAuth, έδωσε ένα πλεονέκτημα στο Twitter έναντι του Facebook. Μετά την τελευταία συμφωνία που θα ανακοινωθεί σε λίγες μέρες, σε αυτόν τον τομέα αναμένεται να έχουμε ξανά ισορροπία, κι όλα αυτά χάρη στο Facebook Connect.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...