Ads 468x60px

Κυριακή 21 Αυγούστου 2011

Google Vs Apple στα έξυπνα κινητά


Η εταιρεία πίσω από τη μεγαλύτερη μηχανή αναζήτησης δεδομένων βάζει ένα στοίχημα 12,5 δισ. δολαρίων
Αλλάζει ο χάρτης στην αγορά των έξυπνων κινητών τηλεφώνων μετά την κίνηση-έκπληξη της Google να προχωρήσει στην εξαγορά της Motorola Mobility Holdings. Με τον τρόπο αυτόν η εταιρεία που βρίσκεται πίσω από τη μεγαλύτερη μηχανή αναζήτησης δεδομένων στον κόσμο κάνει ολομέτωπη επίθεση στην Apple, η οποία έχει γνωρίσει μεγάλη επιτυχία με τα δικά της έξυπνα κινητά τηλέφωνα iPhone.

Η Google δεν είναι καινούργια στον χώρο των έξυπνων κινητών αφού ήδη από το 2005 παρουσίασε το λειτουργικό σύστημα Android για τα συγκεκριμένα τηλέφωνα. Το λειτουργικό αυτό σύστημα έχουν τοποθετήσει στα τηλέφωνά τους πολλοί μεγάλοι κατασκευαστές όπως είναι η HTC, η Sony Ericsson, η Samsung και η LG. Τώρα όμως η Google πάει τη μάχη με την Apple ένα βήμα παραπέρα: με την εξαγορά της Motorola Mobility Holdings, η Google θα μπορεί να παρουσιάσει στην αγορά ένα ολοκληρωμένο δικό της προϊόν: ένα έξυπνο κινητό τηλέφωνο (της Motorola), το οποίο θα τρέχει λειτουργικό σύστημα Android. Δηλαδή, ό,τι ακριβώς κάνει σήμερα η Apple που πουλάει το iPhone με το λειτουργικό της σύστημα iOS.

Παγκόσμιο μερίδιο 50%. Το μερίδιο του λειτουργικού Android φτάνει το 50% παγκοσμίως, αλλά αυτό οφείλεται στο ότι το συγκεκριμένο λειτουργικό χρησιμοποιείται από αρκετές εταιρείες κατασκευής κινητών τηλεφώνων σε κάποια μοντέλα τους. Η Apple όμως κατέχει τα σκήπτρα στα κινητά τηλέφωνα, αφού ως μεμονωμένη εταιρεία έχει μερίδιο 20% στα έξυπνα κινητά τηλέφωνα και βέβαια δεν πρόκειται να μείνει με σταυρωμένα χέρια.

Ενα μεγάλο στοίχημα. Η κίνηση αυτή αποτελεί μεγάλο στοίχημα για την Google. Για την ακρίβεια, ένα στοίχημα ύψους 12,5 δισ. δολαρίων. Με την εξαγορά της Motorola Mobility Holdings, που είναι με διαφορά η μεγαλύτερη στην ιστορία της, η Google η οποία μέχρι σήμερα ασχολούνταν αποκλειστικά με το Διαδίκτυο και το Software μπαίνει στην πολύ δύσκολη αγορά της κατασκευής και διανομής έξυπνων κινητών τηλεφώνων. Η Google, με άλλα λόγια, θα πρέπει να ασχοληθεί τώρα με την ανάπτυξη, παραγωγή και διανομή τέτοιων προϊόντων στην αγορά, όπου ο ανταγωνισμός είναι πάρα πολύ μεγάλος.

Σήμερα στη συνολική αγορά κινητών τηλεφώνων ηγέτιδα είναι η Nokia με μερίδιο 22,8% και ακολουθούν η Samsung με 16,3%, η LG με 5,7%, η Apple με 4,6%, η ZTE με 3%, η RIM που κατασκευάζει τα Blackberry με 3%, η HTC με 2,6%, η Motorola με 2,4% και οι υπόλοιποι με 39,6%, σύμφωνα με τα στοιχεία Μαρτίου 2011 της «Le Figaro».

Τι θα κάνουν οι συνεργάτες; Επίσης το ζητούμενο είναι ποια στάση θα κρατήσουν οι μέχρι σήμερα στενοί συνεργάτες της Google, που χρησιμοποιούσαν το λειτουργικό Android στα δικά τους κινητά τηλέφωνα. Δεν αποκλείεται τώρα εταιρείες όπως η HTC και η Samsung να παρουσιάσουν νέα έξυπνα κινητά τηλέφωνα που θα χρησιμοποιούν λειτουργικό της Microsoft. Η Google και η Apple έχουν ακόμη να αντιμετωπίσουν τη στενή συνεργασία Nokia και Microsoft αφού η πρώτη θα παρουσιάσει έξυπνα κινητά που χρησιμοποιούν το λειτουργικό σύστημα Windows 7 της δεύτερης.

Source:http://www.tanea.gr/oikonomia/article/?aid=4650855

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...