Ads 468x60px

Τρίτη 23 Αυγούστου 2011

Η θύρα Thunderbolt

Πολλοί αναρωτιούνται τι είναι αυτή η θύρα Thunderbolt που ανακοινώθηκε πριν από μερικούς μήνες με τα νέα MacBook Pro και εάν τους είναι αναγκαία; Εάν είστε ένας απλός χρήστης που απλά βλέπει e-mail και surfάρει στο Internet τότε σας είναι αδιάφορη εκτός εάν θέλετε να συνδέσετε μια εξωτερική οθόνη.

Η θύρα Thunderbolt προσφέρει σύνδεση για εξωτερικές οθόνες καθώς και σύνδεση με εξωτερικές συσκευές όπως π.χ. σκληρούς δίσκους.

Μα θα μου πείτε. Εγώ έχω ένα φορητό σκληρό δίσκο με θύρα USB και κάνω τη δουλειά μου. Τώρα θα βρω μικρό φορητό δίσκο με θύρα Thunderbolt; Η απάντηση είναι όχι – δεν θα βρείτε εξωτερικό δίσκο με Thunderbolt καθώς οι εξωτερικοί φορητοί σκληροί δίσκοι συνήθως είναι πιο αργοί από την απόδοση του USB 2.0.

Τα πράγματα όμως αλλάζουν στις ταχύτητες εάν συνδέσετε σε συστοιχία RAID δύο ή περισσότερους σκληρούς δίσκους ή ακόμη καλύτερα SSD.

Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι το USB 2.0 έχει όριο 480 Mb/s ενώ το Thunderbolt 10.000 Mb/s δηλαδή σχεδόν 21 φορές πιο γρήγορο.

Και ποιο τελικά χρειάζονται τόσο μεγάλη ταχύτητα για να το αξιοποιήσουν;

Εάν ασχολείστε με βίντεο και θέλετε να κάνετε αναπαραγωγή πολλαπλών πηγών τότε σίγουρα ο σκληρός δίσκος του MacBook Pro σας θα είναι πολύ αργός…

Επιπλέον με ένα τέτοιο σύστημα Thunderbolt μπορείτε εύκολα να κάνετε τη μετάβαση σε άλλον υπολογιστή (π.χ. μεταξύ ενός iMac και MacBook Pro).

Με λίγα λόγια, το Thunderbolt αφορά επαγγελματίες που θέλουν γρήγορη μεταφορά δεδομένων από και προς το δίσκο. Ακόμη και εαν έχετε κάποιο Mac Pro με πολλαπλούς δίσκους και Raid θα περιοριστείτε στα 3000 Mb/s – δηλαδή 3 φορές πιο αργό από το Thunderbolt.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...