Ads 468x60px

Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2011

Μήλα μου βρώμικα!

Η Apple πέτυχε σήμερα μία νίκη στρατηγικής σημασίας απέναντι στην Samsung και κατ’ επέκταση σε όσες κατασκευάστριες εταιρείες εμπλέκονται στην αγορά των touch-enabled tablet devices. Γερμανικό δικαστήριο έθεσε σε ισχύ απόφαση την οποία είχε λάβει στις 9 Αυγούστου 2011, σύμφωνα με την οποία απαγορεύει την πώληση του Galaxy tab 10.1″  στη γερμανική επικράτεια. Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου «ο μινιμαλιστικός σχεδιασμός της Apple δεν αποτελεί τη μοναδική τεχνική λύση σε ό,τι αφορά τον σχεδιασμό ενός tablet», ενώ «για τον ενημερωμένο υποψήφιο αγοραστή παραμένει η κυρίαρχη, καθολική εντύπωση ότι η συσκευή [Galaxy tab 10.1"] μοιάζει με τη συσκευή της οποία το σχεδιασμό έχει κατοχυρώσει με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας η Apple στην Ευρώπη [iPad]«.
Παρά το γεγονός ότι το δικαστήριο περιορίζει την απαγόρευση των πωλήσεων μόνο στην Γερμανία, το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας καλύπτει ολόκληρη την Ευρώπη ενώ η Apple βρίσκεται ήδη σε δικαστική διαμάχη για το ίδιο θέμα με την Samsung στο Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και σε άλλες χώρες εκτός ΕΕ (ΗΠΑ, Αυστραλία, Ιαπωνία). Η Samsung εξέφρασε ήδη τη διαφωνία της με την απόφαση του γερμανικού δικαστηρίου, την οποία και προτίθεται να εφεσιβάλει, επισημαίνοντας ότι «θέτει περιορισμούς στην καινοτομία σε ό,τι αφορά το σχεδιασμό και στην πρόοδο της βιομηχανίας».
Από την ημέρα της παρουσίασης του πρώτου iPhone το 2007, η Apple εξέφρασε ανοιχτά την πρόθεση της να προστατέψει την πνευματική της ιδιοκτησία.


ενώ ο τέως CEO και ιδρυτής της εταιρείας, Steve Jobs δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο θέμα των αντιγραφών τέσσερα χρόνια έπειτα, κατά την παρουσίαση του iPad 2 στις αρχές του 2011.


Η απόφαση του γερμανικού δικαστηρίου έρχεται σε μία ιδιαίτερα διαταραγμένη περίοδο για την βιομηχανία, κατά την οποία οι εταιρείες του χώρου έχουν επιδοθεί σε άνευ προηγουμένου πόλεμο πατεντών. Η Google φέρεται να βρίσκεται στη δυσμενέστερη θέση, με το Android να κατηγορείται για παραβίαση διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας άμεσα από την Oracle και έμμεσα από τις Microsoft και Apple. Προκειμένου να εφοδιάσει το οπλοστάσιο της με διπλώματα ευρεσιτεχνίας η Google εξαγόρασε το τμήμα της Motorolla το οποίο ασχολείτο με τον σχεδιασμό και την κατασκευή φορητών συσκευών, καταβάλλοντας το καθόλου ευκαταφρόνητο ποσό των $12,5 δις ενώ οι συνεργάτες της Google προσπαθούν και οι ίδιοι να εξασφαλίσουν την βιωσιμότητα των προϊόντων τους είτε προχωρώντας σε μηνύσεις ή ερχόμενοι σε συμφωνίες με τις εμπλεκόμενες εταιρείες.

Αναμφίβολα, η απαγόρευση πώλησης του tablet της Samsung στην Γερμανία θα στείλει πολλές συσκευές, υποψήφιες για κυκλοφορία εντός των προσεχών μηνών, πίσω στα γραφεία των σχεδιαστών προκειμένου να περιορίσουν την ομοιότητα τους με αυτές της Apple. Ο μινιμαλιστικός σχεδιασμός της εταιρείας, για πολλούς σήμα κατατεθέν των προϊόντων της και για άλλους αντικείμενο εμπαιγμού, αποδίδεται πλέον και επίσημα στην Apple, υποχρεώνοντας ανταγωνιστές της χωρίς όραμα να επιστρέψουν στον σχεδιασμό των ογκωδών και όχι τόσο φιλικών προς την χρήση προϊόντων τους. Σε μία εποχή όπου η συνολική εμπειρία χρήσης και όχι τα τεχνικά χαρακτηριστικά αποτελούν πλέον πρωταρχικό κριτήριο για την αγορά συσκευών, οι ανταγωνιστές της Apple θα πρέπει να επενδύσουν στον σωστό σχεδιασμό και κατασκευή των προϊόντων τους, προσφέροντας στους υποψήφιους αγοραστές μία εμπειρία χρήσης αντάξια των προσδοκιών που έχει καθιερώσει η Apple, χωρίς όμως να έχουν πλέον τη δυνατότητα να προσφέρουν απλά ένα προϊόν το οποίο αναπαριστά μία συσκευή της Apple.

Source:http://www.newstech.gr


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...