Ads 468x60px

Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011

iPhone 4S, αποτυχία ή... (προ)μελετημένη επιτυχία;

Polls@myphone.gr: iPhone 4S, αποτυχία ή... (προ)μελετημένη επιτυχία;
Aloha myphoners, καλησπέρα σας. Θα ήθελα να σας παρουσιάσω την άποψη μου για το καινούριο iPhone 4S και φυσικά ένα poll «πακέτο» για να δούμε τι πραγματικά πιστεύει το myphone.

Πριν μπούμε στο ζουμί του θέματος όμως, η αγορά, οι καταναλωτές, οι επενδυτές και γενικά απ' ότι κατάλαβα όλοι, απογοητεύτηκαν. Καταλαβαίνω απόλυτα τους καταναλωτές και φυσικά.. τους πελάτες της Apple και ως ένα σημείο συμπάσχω θα έλεγα (ως gadget freak και εγώ), αλλά τουλάχιστον οι επενδυτές θα έπρεπε να γνωρίζουν καλύτερα. Από οικονομικής άποψης, το iPhone 4S θα γεμίσει τα.. ήδη γεμάτα ταμεία της Apple. Φθηνότερα συμβόλαια με τα εργοστάσια παραγωγής, ήδη υπάρχουσες εγκαταστάσεις για το καλούπι αλλά και για τον επεξεργαστή που βρίσκουμε στο iPad 2. Αν συνυπολογίσουμε τις καινούριες αγορές (Κίνα και λοιπή Ασία), το αρκετά φθηνότερο υπάρχον iPhone 4, το ολοκαίνουριο iOS 5 με όλα τα καλούδια που φέρνει και τέλος την έκδοση 64GB τότε το συμπέρασμα είναι ένα. Το καινούριο πολυπόθητο gadget - που τυχαίνει να είναι και θαυμάσιο τηλέφωνο - θα κάνει πολύ πετυχημένες πωλήσεις, αν όχι καλύτερες. Οκ, δεν είμαι οικονομικός αναλυτής, αλλά το iPhone - η Apple - πουλάει, τελεία και παύλα.

Μας νοιάζει όμως αν και πόσο καλά θα πάει το iPhone 4S; Δεδομένα. Μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς, περισσότεροι developers για apps και φυσικά το.. Image! Για να δούμε όμως τους λόγους που απογοητεύτηκε το καταναλωτικό κοινό:
  • Μια μεγάλη μερίδα - και εγώ μαζί τους - περιμένανε μεγαλύτερη οθόνη
  • Υπήρχαν φήμες για δύο συσκευές, ένα φθηνό και ένα Premium
  • Αλλαγμένο design, ένα πιο λεπτό και πιο κυρτό, σαν το 3GS
  • Εντυπωσιακά τεχνικά χαρακτηριστικά

Ας δούμε τα πράγματα ένα ένα. Το iPhone το 2007 κυριολεκτικά εφηύρε την έννοια του τηλεφώνου και πως τη χρησιμοποιούμε και όχι μόνο αυτό, με τα τότε δεδομένα η οθόνη ήταν τεράστια. Σήμερα όμως, η τεχνολογία έχει προχωρήσει, οι 3.5'' του ιPhone απλά.. δεν είναι αρκετές και όποιος πιστεύει το αντίθετο δεν έχει χρησιμοποιήσει μεγαλύτερη οθόνη για να δει τις ευκολίες της. Και πριν με κατηγορήσετε για τελείως υποκειμενική στάση - άποψη μου είναι εξάλλου - και πως είναι ήδη μεγάλο το μέγεθος του, να πω το εξής. Σε ελάχιστα μεγαλύτερο μέγεθος, χωράνε 3.9'' και για την Apple με την σχεδιαστική ομάδα που έχει.. δεν είναι δύσκολο.

Πάνω στις δύο συσκευές σχεδόν βγήκε αληθινή, αν ακριβολογούμε κιόλας δύο φθηνές συσκευές, το 4 και το 3GS. Αν και πραγματικά δεν θα πρότεινα σε κανέναν να πάρει το 3GS, νομίζω πως το 4άρι αξίζει εύκολα τα παραπάνω χρήματα. Εξάλλου πιστεύω πως δεν υπάρχει περίπτωση να βγάλει πιο φθηνή συσκευή η Apple, το ατού της είναι στο Premium και στο αντί - Fragmentation. Όσον αφορά στο Design, νομίζω πως εφόσον δεν άλλαξε το μέγεθος της οθόνης, δεν χρειαζόταν να το αλλάξει.

Η πιο δυσάρεστη έκπληξη, αν και λίγο αναμενόμενη εδώ που τα λέμε, τα τεχνικά χαρακτηριστικά. Για να καταλάβετε αυτό που θέλω να πω, ας φέρω δύο «τυχαία» παραδείγματα. Το Samsung Galaxy S II και το iPad 2 έχουνε και τα δύο παρόμοια τεχνικά χαρακτηριστικά και έχουνε κυκλοφορήσει στην Ελλάδα, Μάϊο και 26 Μαρτίου αντίστοιχα. Μάλιστα το iPad 2 χρησιμοποιεί τον ίδιο επεξεργαστή. Συμπέρασμα; Έχουμε μία συσκευή που θα κυκλοφορήσει τον Νοέμβριο (αν οι φήμες είναι σωστές) που θα μπορούσε άνετα να κυκλοφορήσει πριν το καλοκαίρι και που ο ανταγωνισμός ήδη προσπερνά αυτή τη τεχνολογία. Πριν μπείτε στο τρυπάκι να γράψετε «It's the software stupid», να σας πω πως το iPhone 4 όταν είχε βγει ναι μεν στηριζόταν στο Software αλλά είχε τα κορυφαία τεχνικά χαρακτηριστικά της εποχής του.

Η Apple κατά την ταπεινή άποψη μου, έπεσε θύμα του ίδιου της του Marketing. Άφησε τόσο καιρό τις φήμες να αιωρούνται και δεν στάθηκε αντάξια των προσδοκιών. Εσείς μείνατε ικανοποιημένοι από τη καινούρια συσκευή της Apple; Θα την αποκτήσετε ή θα περιμένετε την επόμενη;


Source: http://www.myphone.gr/forum/showthread.php?t=317285

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...